Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γιατί το Μαξίμου δηλώνει ικανοποιημένο από το ταξίδι Μητσοτάκη

«Ο στόχος επετεύχθη», σχολιάζουν κυβερνητικές πηγές. Οι επαφές, οι συνεντεύξεις και η εξομάλυνση εκκρεμοτήτων. Το ραντεβού με τον Κούσνερ και οι νέες προσκλήσεις στους επενδυτές.

Γιατί το Μαξίμου δηλώνει ικανοποιημένο από το ταξίδι Μητσοτάκη

Με τη σημερινή ομιλία του στην ολομέλεια της 74ης Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ολοκληρώνει την πενθήμερη επίσκεψή του στη Νέα Υόρκη και το επιτελείο του, αποτιμώντας το ταξίδι, εκφράζει την απόλυτη ικανοποίησή του για τα αποτελέσματα αυτού.  

«Πέτυχε αυτά που ήθελε. Με σιγουριά και αυτοπεποίθηση, σύστησε στους συνομιλητές του τη ‘νέα Ελλάδα’ που διαμορφώνεται από τις εκλογές και μετά, έκανε στοχευμένες επαφές και μίλησε σε αυτά τα ΜΜΕ που ήθελε εξαρχής, από τα πολλά που του είχαν ζητήσει συνέντευξη». Είναι το σχόλιο στενού συνεργάτη του πρωθυπουργού, ο οποίος -κατά τις εκτιμήσεις του Μεγάρου Μαξίμου- ανέβασε τις μετοχές του σε διεθνές επίπεδο και έβαλε τις βάσεις για την εξομάλυνση μιας σειράς ζητημάτων, όπως η οικονομία, η εξωτερική πολιτική και η σχέση με την ομογένεια.

Ξεχωριστή σημασία έχει το χθεσινό ωριαίο τετ α τετ του κ. Μητσοτάκη με τον σύμβουλο και γαμπρό του Αμερικανού προέδρου Τζάρεντ Κούσνερ, το οποίο δεν είχε ανακοινωθεί και ήρθε μία μέρα μετά την ακύρωση της συνάντησης του πρωθυπουργού με τον Ντόναλντ Τραμπ. Δεν έχει γίνει γνωστό με ποιου πρωτοβουλία έλαβε χώρα το ραντεβού, ωστόσο από μόνο του το γεγονός ότι ο κ. Κούσνερ -πέραν της συγγένειας- ανήκει στον στενό κύκλο των συνεργατών του προέδρου των ΗΠΑ, αποτυπώνει τη βούληση του Λευκού Οίκου για τη διατήρηση ανοιχτού διαύλου επικοινωνίας με την Αθήνα. Η οικονομική και αμυντική συνεργασία των δύο χωρών φέρεται να βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης που έλαβε χώρα στα γραφεία της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Ελλάδας στον ΟΗΕ.

Ο πρωθυπουργός επέμεινε για μία ακόμη μέρα να προκαλεί επενδυτές στη χώρα μας, τόσο στο πρόγευμα εργασίας του γνωστού αμερικανικού think tank Council on Foreign Relations όσο και στη συνέντευξή του στην Washington Post. Για μία ακόμη φορά ο κ. Μητσοτάκης απηύθυνε κάλεσμα στους Αμερικανούς επενδυτές να εκμεταλλευτούν τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται στην Ελλάδα μετά την εκλογή της νέας κυβέρνησης, τη βελτίωση του οικονομικού κλίματος και την ανάκτηση -όπως εκτιμά- της «χαμένης αξιοπιστίας της χώρας».

Τόπο διαμονής

Όσον αφορά την προσέγγιση στους Έλληνες του εξωτερικού και την απόφαση της κυβέρνησης να φέρει νόμο που να τους δίνει τη δυνατότητα να ψηφίζουν από τον τόπο της διαμονής τους, ο πρωθυπουργός θα ξεκινήσει, πολύ σύντομα, κύκλο επαφών με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς, προσδοκώντας να εξασφαλιστούν οι αναγκαίοι 200 βουλευτές. Αυτό που λένε στην κυβέρνηση είναι ότι με τη συγκεκριμένη πρόταση δεν αλλάζει κάτι, ούτε ως προς τους εκλογικούς καταλόγους, ούτε ως προς τις διαδικασίες για τη χορήγηση ελληνικής ιθαγένειας. Στόχος είναι να  διευκολυνθούν οι Έλληνες εκλογείς που κατοικούν στο εξωτερικό να ψηφίζουν από τον μόνιμο τόπο διαμονής τους αντί να είναι αναγκασμένοι να έρχονται στην Ελλάδα, εάν επιθυμούν να ψηφίσουν.

Στο πλαίσιο αυτό, το Μέγαρο Μαξίμου εγκαλεί τον ΣΥΡΙΖΑ για την πρότασή του η  ψήφος τους να μην προσμετράται στο συνολικό αποτέλεσμα, αλλά να υπολογίζεται μόνο για την εκλογή δύο-τριών βουλευτών. «Αυτό που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι απάτη. Είναι τελείως αντισυνταγματικό, παραβιάζει κατάφωρα την αρχή της ισότητας της ψήφου», σημειώνουν κυβερνητικές πηγές, ενώ ανάλογη θέση πήρε και ο πρωθυπουργός με δηλώσεις του.

Στο Κυπριακό, που κυριάρχησε στις συναντήσεις του πρωθυπουργού με τον γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες αλλά και με τον Νίκο Αναστασιάδη, επιβεβαιώθηκε η κοινή γραμμή Ελλάδας και Κύπρου για μία δίκαιη και βιώσιμη λύση στο χρόνιο πρόβλημα και ενώ οι τουρκικές προκλήσεις καλά κρατούν.   

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v