Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το ραντεβού Μητσοτάκη-Ερντογάν και οι ελπίδες για συνάντηση με Τραμπ

Πώς υποδέχθηκε η κυβέρνηση τη χθεσινή ακύρωση της συνάντησης με τον πλανητάρχη. Οι επαφές με «άρωμα» επενδύσεων και το μήνυμα σε Ζάεφ για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Σε εξέλιξη η συνάντηση με τον Ταγίπ Ερντογάν.

Το ραντεβού Μητσοτάκη-Ερντογάν και οι ελπίδες για συνάντηση με Τραμπ

Η κυβέρνηση επένδυε πολλά στη συνάντηση Μητσοτάκη - Τραμπ και η ακύρωσή της την τελευταία στιγμή, λόγω των ραγδαίων εξελίξεων με αφορμή την έρευνα για πιθανή «προδοσία» του Αμερικανού προέδρου, προφανώς και δεν άρεσε στο πρωθυπουργικό επιτελείο. Θα ήταν, όπως είχε προαναγγελθεί από το Μέγαρο Μαξίμου, μια ηχηρή ψήφος εμπιστοσύνης των ΗΠΑ προς τη χώρα μας και τη νέα κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά και μια επιβεβαίωση του ενισχυμένου διεθνούς προφίλ του πρωθυπουργού, ενόψει των επόμενων κινήσεών του.

Επειδή πάντως η ελπίδα πεθαίνει τελευταία, η κυβέρνηση ευελπιστεί η συνάντηση των δύο ανδρών να γίνει σήμερα, κάτι πάντως που θα ξεκαθαρίσει το απόγευμα, ανάλογα με τις εξελίξεις αλλά και το πρόγραμμα των δύο ηγετών. Όπως έγινε γνωστό, οι συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη ενημέρωσαν τους Αμερικανούς -κατόπιν δικού τους αιτήματος- για τις διαθέσιμες ώρες που υπάρχουν.

Ανεξάρτητα πάντως από το ραντεβού με τον πρόεδρο Τραμπ, ο Έλληνας πρωθυπουργός συνεχίζει να ακολουθεί το «γεμάτο» πρόγραμμά του με σημαντικές επαφές. Χθες το βράδυ, ο κ. Μητσοτάκης συμμετείχε στη συνεδρίαση του International Advisory Board (IAB) του Atlantic Council και ακολούθως σε εκδήλωση της Goldman Sachs στην οποία, ύστερα από πρόσκληση του επικεφαλής της Goldman, David Solomon, ήταν παρόντες 30 CEOs κορυφαίων αμερικανικών επιχειρήσεων με δραστηριότητες σε παγκόσμιο επίπεδο.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, «η συνάντηση αποτελεί άλλη μια απόδειξη ότι η Ελλάδα ξαναμπαίνει στον παγκόσμιο επενδυτικό χάρτη». Ένας, άλλωστε, από τους στόχους του πρωθυπουργού είναι, κατά τις ίδιες πηγές, η προβολή του μεταρρυθμιστικού σχεδίου της κυβέρνησης και της δημιουργίας φιλικού αναπτυξιακού περιβάλλοντος, με στόχο την προσέλκυση ξένων -εν προκειμένω αμερικανικών - επενδύσεων. 

Εθνικά θέματα

Όσον αφορά τα εθνικά θέματα, ο κ. Μητσοτάκης συναντήθηκε χθες με τον Ζόραν Ζάεφ, ενώ αυτή την ώρα είναι σε εξέλιξη ένα ακόμα σημαντικό ραντεβού, αυτό με τον Ταγίπ Ερντογάν.

Η Συμφωνία των Πρεσπών, ως αναμενόταν, βρέθηκε στο επίκεντρο του τετ α τετ του πρωθυπουργού με τον ομόλογό του της Βόρειας Μακεδονίας. Αφού επανέλαβε ότι ο ίδιος δεν θα υπέγραφε τη Συμφωνία και ότι ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανε ό,τι μπορούσε για να μην κυρωθεί αυτή, επί της ουσίας ξεκαθάρισε πως θα την τηρήσει. Μετά την κύρωσή της, λένε διαρκώς στο Μέγαρο Μαξίμου, η συμφωνία αυτή αποτελεί πλέον μέρος του Διεθνούς Δικαίου και επομένως η Ελλάδα πρέπει να τη σεβαστεί. Μόνος «αστερίσκος», να μην υπάρξουν καθυστερήσεις που συνδέονται με πτυχές της συμφωνίας, ιδιαίτερα δε στο θέμα της προστασίας των εμπορικών σημάτων, κάτι που υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον κ. Ζάεφ.

Σχετικά με την Τουρκία και το σημερινό ραντεβού με τον Ταγίπ Ερντογάν, που γίνεται στον απόηχο των αλλεπάλληλων προκλήσεων της Άγκυρας, η ελληνική πλευρά διαμηνύει πως επιθυμεί τον ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας, καθώς «ο διάλογος είναι προτιμότερος από τη μονομερή παράθεση απόψεων». Θα πρέπει όμως η Τουρκία να αλλάξει τακτική, κάτι που τόνισε ο πρωθυπουργός και στη ΔΕΘ. «Αν ο κ. Ερντογάν έχει πραγματική διάθεση να κάνει μια ουσιαστική επανεκκίνηση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αυτό είναι κάτι το οποίο πρέπει να αποδείξει έμπρακτα», τόνισε και κατέστησε σαφές ότι γνώμονας στις διμερείς σχέσεις είναι το Διεθνές Δίκαιο. Και αυτό, ενώ τις σχέσεις των δύο χωρών δοκιμάζει και το προσφυγικό και η μη τήρηση εκ μέρους της Τουρκίας της σχετικής συμφωνίας με την Ε.Ε.  

Σήμερα, εξάλλου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συμμετάσχει στο Global Business Forum του Bloomberg, ακολούθως θα παραβρεθεί στο γεύμα που θα παραθέσει ο Αμερικανός υπουργός Εμπορίου Γουίλμπουρ Ρος παρουσία επενδυτών και το βράδυ θα απευθύνει ομιλία σε εκδήλωση της ομογένειας στην Αστόρια. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v