Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο Αλ. Τσίπρας πάει Ρώμη για επαφές με… τις Novartis να προκαλούν κομφούζιο

Η κατά Κουμουνδούρου χρονική σύμπτωση της «σκευωρίας» με τη δικογραφία για ποινική δίωξη του Α. Λοβέρδου. Άμεση αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ για το, κατά Μπ. Παπαδημητρίου, «φτηνό νερό» και ανάδειξη της «κυβερνητικής πολιτικής για λίγους». Αρχίζει η καμπάνια μετασχηματισμού του κόμματος.

Ο Αλ. Τσίπρας πάει Ρώμη για επαφές με… τις Novartis να προκαλούν κομφούζιο

Οι υπόγειες διαφωνίες από τμήμα της ΝΔ για τους χειρισμούς στη Novartis, το εισαγγελικό αίτημα προς τη Βουλή για δίωξη του Ανδρέα Λοβέρδου με άρση της βουλευτικής ασυλίας, καθώς και η δικαστική εκκρεμότητα (για την ουσία της υπόθεσης) ως προς τους Δημήτρη Αβραμόπουλο και Άδωνι Γεωργιάδη, είναι τα στοιχεία που συγκεντρώνουν πλέον την προσοχή της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Προς το παρόν, πάντως, ο Αλέξης Τσίπρας φεύγει για Ρώμη, όπου θα έχει διήμερες επαφές (σήμερα και αύριο) με αξιωματούχους από το Δημοκρατικό Κόμμα, το Κίνημα 5 Αστέρων, την Ιταλική Αριστερά και στελέχη που ανήκουν στον ευρύτερο προοδευτικό χώρο, αλλά και τον Πάππα Φραγκίσκο. Επίσης, θα συμμετάσχει στις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ του κόμματος Articolo Uno όπου, κατά τις πληροφορίες, θα παρέμβει με ομιλία.

Η σχετική πρόσκληση ερμηνεύεται ως «απόδειξη» της απήχησης που έχει ο πρώην πρωθυπουργός στις όμορες ευρωπαϊκές δυνάμεις (σ.σ. εξακολουθεί να προσκαλείται στις συνόδους των Σοσιαλιστών, παρότι ανήκει στην ομάδα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς) και του δικού του ενδιαφέροντος να μετέχει σε σημαντικές διεργασίες.

Η «πραγματική Novartis» και ο ελιγμός της «σκευωρίας»

Μιλώντας στην Πολιτική Γραμματεία του κόμματός του που συνεδρίασε χθες, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι ο κυβερνητικός ελιγμός με την παραπομπή του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου σε Προανακριτική Επιτροπή συνιστά «κίνηση αποπροσανατολισμού» και νέα προσπάθεια της ΝΔ «να παρέμβει, με τα περί πολιτικής σκευωρίας, στη Δικαιοσύνη, ακριβώς τη στιγμή που βρίσκεται υπό διερεύνηση η ουσία της υπόθεσης Novartis».

Η δυσφορία «σαμαρικών» στελεχών για την μη παραπομπή του κ. Τσίπρα στην Προανακριτική, αλλά και οι ευθείες βολές, για τον ίδιο λόγο, προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη φιλικών προς την κυβέρνηση μέσων ενημέρωσης προκαλούν ερωτήματα για τις εξελίξεις.

Τα οποία εντείνει η χθεσινή πρόταση του Ευάγγελου Βενιζέλου να συσταθεί Εξεταστική Επιτροπή (για τα περί «πολιτικής σκευωρίας») καθώς, σε μία τέτοια περίπτωση, η υπόθεση... θα παραμείνει στη Βουλή για μεγάλο χρονικό διάστημα, με «κατηγορούμενους» και τον κ. Παπαγγελόπουλο και τον κ. Τσίπρα.  Κι αυτό, τη στιγμή που ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας άφησε ανοικτό χθες το ενδεχόμενο να αποφασίσει σχεδόν αμέσως η Προανακριτική Επιτροπή την επιστροφή της δικογραφίας (περί «σκευωρίας») στη Δικαιοσύνη.

Σε κάθε περίπτωση, ο χρόνος τρέχει, καθώς η συνεδρίαση της Βουλής για άρση της βουλευτικής ασυλίας του κ. Λοβέρδου θα γίνει την 1η Οκτωβρίου. Συνεπώς, η ουσία της υπόθεσης Novartis και οι κατηγορίες περί «σκευωρίας» θα συζητώνται ταυτόχρονα, με ό,τι αυτό σημαίνει για τον επικοινωνιακό πόλεμο και... το κομφούζιο που θα επικρατήσει. Κατά την Κουμουνδούρου άλλωστε αυτός είναι και ο λόγος που οι κύριοι Σαμαράς και Βενιζέλος άνοιξαν το θέμα της «σκευωρίας», προκαλώντας την αποστολή της σχετικής δικογραφίας στη Βουλή.

«Τώρα που η διερεύνηση για το πραγματικό σκάνδαλο Novartis φτάνει σε κρίσιμο σημείο, με ΝΔ-ΚΙΝΑΛ να καλούνται να άρουν την ασυλία του κ. Λοβέρδου, τελώντας εν αναμονή για την "τύχη" της εμπλοκής των Γεωργιάδη-Αβραμόπουλου, προκλήθηκε ο αντιπερισπασμός με την "πολιτική σκευωρία"», λένε.

Αντεπίθεση για... «το φτηνό νερό»

Ο ΣΥΡΙΖΑ πάντως όχι μόνο... δεν ανησυχεί για τις εξελίξεις, αλλά ξεκινά τις διαδικασίες για τον μετασχηματισμό του και το γενναίο άνοιγμα στην κοινωνία με μαζική εγγραφή νέων μελών. Διαδικασία που, όπως σημειώνουν στελέχη του, βρίσκει έμπρακτη στήριξη... από τις κυβερνητικές πολιτικές ή προαναγγελίες, όπως η χθεσινή του βουλευτή της ΝΔ Μπάμπη Παπαδημητρίου ότι «το νερό είναι απαράδεκτα φτηνό».

Η Κουμουνδούρου έσπευσε να τη στηλιτεύσει και να αναδείξει την επίσημη σιωπή του Μαξίμου παρά τον σάλο που προκλήθηκε. «Μετά τις αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα, η ΝΔ βάζει στο στόχαστρο ένα ακόμη δημόσιο αγαθό. Παντού βλέπει γύρω της νέα πεδία κερδοφορίας για τους λίγους, νέες επιβαρύνσεις για νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα υπερασπιστεί με κάθε τρόπο τα δημόσια αγαθά προς όφελος της κοινωνικής πλειοψηφίας και της οικονομίας», ανέφερε η επίσημη ανακοίνωση του κόμματος.

Ξεκινούν οι μαζικές εγγραφές μελών

Όσο για τα πρακτικά ζητήματα που συζητήθηκαν χθες στην Πολιτική Γραμματεία, η ψηφιακή πλατφόρμα ετοιμάζεται με γοργούς ρυθμούς, ώστε οι αιτήσεις εγγραφών να αρχίσουν να κατατίθενται σε δύο εβδομάδες.
Επ' αυτού, υπήρξε χθες ένας προβληματισμός από στελέχη (όπως ο Νίκος Φίλης) για το εάν θα εγκρίνονται αυτομάτως οι αιτήσεις ή εάν θα «φιλτράρονται» από κομματική επιτροπή.

Στα τέλη της επόμενης εβδομάδας (Παρασκευή-Σάββατο) θα συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή για την έγκριση της νέας Πολιτικής Διακήρυξης του ΣΥΡΙΖΑ, το στίγμα της οποίας θα «παρουσιάσει» ο κ. Τσίπρας την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου, τελευταία ημέρα του τριήμερου Φεστιβάλ της Νεολαίας του κόμματος.

Η στόχευση για το φετινό Φεστιβάλ είναι η μεγάλη μαζικότητά του (καθώς συμπίπτει με την έναρξη του «ανοίγματος» του κόμματος) και γι' αυτό θα περιλαμβάνει μουσικό πρόγραμμα «για όλες τις ηλικίες και τις προτιμήσεις» -την τελευταία ημέρα μάλιστα ακούγεται ότι θα συμμετέχει ο Γιώργος Νταλάρας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v