Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣΥΡΙΖΑ: Βλέπει «λαίλαπα» και ανοίγει μέτωπα με την κυβέρνηση

Κάνει λόγο για «νέο σκληρότερο μνημόνιο» Μητσοτάκη. Μάχη για την αύξηση στα τιμολόγια της ΔΕΗ, για προσφυγή στη Δικαιοσύνη «αν χρειαστεί» έκανε λόγο ο Κ. Χατζηδάκης. Τι κρύβεται πίσω από την παρέμβαση ΝΔ στο πώς… θα επανεκλεγεί ο Α. Τσίπρας.

ΣΥΡΙΖΑ: Βλέπει «λαίλαπα» και ανοίγει μέτωπα με την κυβέρνηση

Ο ΣΥΡΙΖΑ έβαλε... τελεία και παύλα στην θερινή αντιπολιτευτική αναμονή, συνεπεία και της αρχικής μετεκλογικής αμηχανίας, ανοίγοντας πολλά, ταυτόχρονα, μέτωπα με την κυβέρνηση. Στελέχη της οποίας βγάζουν από το συρτάρι «προειδοποιήσεις» για εξέταση από τη Δικαιοσύνη πολιτικών της προηγούμενης κυβέρνησης, ενώ παίρνουν ανοικτά θέση... στο πώς θα εκλεγεί εκ νέου ο Αλέξης Τσίπρας πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Προς το παρόν, πάντως, η κίνηση της αρμόδιας εισαγγελέως να αποστείλει εκ νέου στη Βουλή τη δικογραφία για τον Ανδρέα Λοβέρδο, σχετικά με την υπόθεση Novartis, προκειμένου να αρθεί η βουλευτική ασυλία του και να ασκηθεί ποινική δίωξη, ξαναβγάζει στην επιφάνεια την πολύκροτη υπόθεση.

«Αυτή τη φορά τι θα πουν, ότι συνεχίζουμε τη σκευωρία που δήθεν στήσαμε ως κυβέρνηση;», λένε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, αναμένοντας την ειδική διαδικασία της Βουλής για τα περαιτέρω.

Η σφοδρή αντιπαράθεση χθες στη Βουλή για τις αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ, με τους Πάνο Σκουρλέτη και Σωκράτη Φάμελο να δίνουν τον τόνο, οδήγησε τον αρμόδιο υπουργό Κωστή Χατζηδάκη στην προειδοποίηση ότι η Δικαιοσύνη θα διερευνήσει «αν χρειαστεί» την πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης στην ενέργεια. Κίνηση που οδηγεί τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην εκτίμηση πως όσο ξεδιπλώνεται η «νεοφιλελεύθερη ατζέντα λιτότητας» της κυβέρνησης τόσο θα εκτοξεύονται απειλές για δικαστικές και πολιτικές διώξεις μέσω, για παράδειγμα, Εξεταστικών επιτροπών.

Τι... ξέχασε ο κ. Μητσοτάκης στο Βερολίνο

Η Κουμουνδούρου θεωρεί προάγγελο της «νεοφιλελεύθερης ατζέντας» τις δηλώσεις που έκανε και τα θέματα... που δεν έθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην Άγκελα Μέρκελ, κατά τη χθεσινή τους συνάντηση στο Βερολίνο.

«Ο κ. Μητσοτάκης σήμερα στο Βερολίνο συμπύκνωσε σε μία φράση όλο το κυβερνητικό του σχέδιο. Είπε ότι θέλει να προχωρήσει πιο γρήγορα και πιο βαθιά από τις μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες που είχαν επιβληθεί τις εποχές των μνημονίων. Την ώρα που η χώρα έχει αφήσει πίσω της την εποχή των μνημονίων, χάρη στις προσπάθειες του ελληνικού λαού και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Μητσοτάκης δεσμεύθηκε να υλοποιήσει ένα ακόμη σκληρότερο μνημόνιο», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ως εκ τούτου, ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί τον πρωθυπουργό για την απουσία κάθε αναφοράς στη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων, που αποτέλεσε το κύριο προεκλογικό όπλο της ΝΔ επί τριετία.

Με ειρωνικό τρόπο μάλιστα ανέδειξε το γεγονός ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν επανέλαβε στην κ. Μέρκελ την (επίσης βασική) κατηγορία προς την κυβέρνηση Τσίπρα, ότι αντήλλαξε τη μη μείωση των συντάξεων με τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Αιχμηρό ήταν και το σχόλιο του Ευκλείδη Τσακαλώτου στον κυβερνητικό ισχυρισμό ότι ο κ. Μητσοτάκης θα θέσει θέμα μείωσης των πλεονασμάτων όταν «τρέξει» το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα που ετοιμάζει η κυβέρνησή του. «Θυμάμαι όμως πως όταν στα (προεκλογικά) σποτάκια έλεγε ότι διεκδικούμε χαμηλότερα πλεονάσματα, δεν είχε κάποιον αστερίσκο ότι αυτό θα συμβεί μόνο όταν (και αν) βρεθεί ο πρίγκηπας να φιλήσει την ωραία κοιμωμένη για να ξυπνήσει», έγραψε στον λογαριασμό του στο Facebook.

Σχετικά με την απουσία κάθε αναφοράς στο θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων, στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης μιλούν για πλήρη εγκατάλειψη του στόχου, παραπέμποντας σε διαρροές κυβερνητικών πηγών: «η Ελλάδα πλέον είναι μία χώρα που δεν πρέπει να ζητά, αλλά να συζητά με τους εταίρους της αναπτυξιακές συνεργασίες με αμοιβαίο όφελος». Όπως λένε, πίσω από το «αναπτυξιακές συνεργασίες» βρίσκεται το γερμανικό ενδιαφέρον για την ενέργεια, το οποίο, όπως λένε, θα εκδηλωθεί «σύντομα και έμπρακτα».

«Καημός της ΝΔ για την επανεκλογή Τσίπρα»

Αίσθηση προκάλεσε (και) στην Κουμουνδούρου η σπουδή της ΝΔ να πάρει θέση για το πώς θα επανεκλεγεί ο κ. Τσίπρας πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Το κλίμα εναντίον της εκλογής από τη βάση, όπως φάνηκε στη χθεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, ερμηνεύθηκε από την Πειραιώς ως απόδειξη ότι ο κ.Τσίπρας είναι «κολλημένος στην καρέκλα» και δεν θέλει να εκτεθεί στους πολίτες.

Για «τραγέλαφο» κάνουν λόγο στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δεδομένου ότι:

* Ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε στις εκλογές του Ιουλίου 31,5%.

* Οι φιλοκυβερνητικοί αναλυτές λένε ότι αυτό το ποσοστό «ψήφισε Τσίπρα και όχι ΣΥΡΙΖΑ».

* Άρα το εάν και ποιος φοβάται τους πολίτες «ας το βρουν οι φαεινοί νόες της ΝΔ».

Πέραν τούτου, ωστόσο, υπάρχουν και στελέχη που πιστεύουν ότι «το αντίπαλο σύστημα συνολικά» (με πρώτη τη ΝΔ) θα ήθελαν να «σπρώξουν» την απευθείας εκλογή του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ από τον λαό με αθρόες εγγραφές ψηφοφόρων… πάνω από την κάλπη (σ.σ. όχι οπαδών του ΣΥΡΙΖΑ, προφανώς), ώστε το αποτέλεσμα να μην είναι καλό για τον κ.Τσίπρα.

«Πιστεύουν ότι θα κάνουμε ό,τι έκαναν οι ίδιοι στις εσωκομματικές εκλογές τους αλλά ούτε κατάλαβαν, ούτε θα καταλάβουν ποτέ πώς εννοεί η Αριστερά την έννοια του μέλους», λένε.

Και εμφανίζονται βέβαιοι ότι το θέμα θα έχει συνέχεια...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v