Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέα κόντρα κυβέρνησης-αντιπολίτευσης για την Επ. Ανταγωνισμού

Οι αλλαγές στην Επιτροπή Ανταγωνισμού εξακολουθούν να πυροδοτούν πολιτικές αντιδράσεις.

Νέα κόντρα κυβέρνησης-αντιπολίτευσης για την Επ. Ανταγωνισμού

Σε νέα αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης εξελίχθηκε η συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας για τα νέα πρόσωπα στην Εθνική Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ ζητήθηκε η αναβολής της συζήτησης, με τον υπουργό Ανάπτυξης Αδ. Γεωργιάδη να σημειώνει πως αυτό δεν μπορεί να γίνει γιατί θα οδηγήσει σε αδράνεια την Επιτροπή. Τελικά η συνεδρίαση ξεκίνησε κανονικά και τοποθετούνται τα προτεινόμενα μέλη.

«Είμαστε τελείως αντίθετοι και παρακαλούμε να μη γίνει δεκτό το αίτημα της αναβολής. Εμείς περιμέναμε την έκφραση του ΣτΕ επί της προσωρινής διαταγής», σημείωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Αδ. Γεωργιάδης, επισημαίνοντας πως «η απόφαση επί των ασφαλιστικών μέτρων θέλει το λιγότερο 2 έως 4 μήνες. Αυτό θα σήμαινε πως η Επιτροπή θα έμενε χωρίς λειτουργούσα επιτροπή».

Μιλώντας στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας ο υπουργός σημείωσε πως η απόφαση ελήφθη τον Αύγουστο, που είναι «αδρανής» μήνας και πρακτικά δεν λειτουργεί. Επεσήμανε χαρακτηριστικά πως «ήταν μια σταθμισμένη απόφαση υπέρ του δημοσίου συμφέροντος όσον αφορά στον χρόνο».

Από τον ΣΥΡΙΖΑ ο Γιώργος Κατρούγκαλος ζήτησε την αναβολή της συζήτησης για μία εβδομάδα, ώστε να συζητηθεί το θέμα στο ΣτΕ. «Πρέπει η συζήτηση να γίνει μετά τη σχετική συνεδρίαση» σημείωσε, για να προσθέσει, «είναι σεβασμός στη δικαστική εξουσία να μην προκαταβάλλουμε τη γνώμη της».

Κριτική στους κυβερνητικούς χειρισμούς άσκησε ο Νίκος Βούτσης, τονίζοντας πως «είναι πρωτοφανής η διαδικασία».

Στην επιτροπή τοποθετήθηκαν και οι εκπρόσωποι των κομμάτων της αντιπολίτευσης. «Την πολιτική ευθύνη την έχει η κυβέρνηση» σημείωσε από το Κίνημα Αλλαγής ο Βασίλης Κεγκέρογλου, επισημαίνοντας πως η Επιτροπή γνωμοδοτεί επί της όποιας απόφασης. Από το ΚΚΕ, ο Χρήστος Κατσώτης τόνισε πως για μία ακόμα φορά το θέμα είναι τα πρόσωπα, λέγοντας πως «εμείς δεν μπαίνουμε σε αυτή τη διαδικασία».

Για μία αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο από την Ελληνική Λύση ο Αντώνης Μυλωνάκης, αναφέροντας πως «το περιεχόμενο είναι άνευ ουσίας» ωστόσο, σημειώνοντας πως πρέπει να τοποθετηθεί η επιτροπή. Από το ΜΕΡΑ25 η Σοφία Σακοράφα έθεσε το ερώτημα τι θα γίνει αν βγει απόφαση από το ΣτΕ που δικαιώνει την απερχόμενη ηγεσία της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Μετά την συζήτηση πάντως από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας πέρασε η νέα σύνθεση της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Η Επιτροπή Θεσμών συγκλήθηκε για την ακρόαση των προτεινομένων, Ιωάννη Λιανού, Καλλιόπης Μπενετάτου, Μαρίας Ιωαννίδου και Μαρίας Ιωάννας Ράντου. Θετικά ψήφισε η Νέα Δημοκρατία, αποχώρησε ο ΣΥΡΙΖΑ και “παρών” είπαν το Κίνημα Αλλαγής, το ΚΚΕ, η Ελληνική Λύση και το ΜΕΡΑ25

“Επί της ουσίας αντιρρήσεις για τα προτεινόμενα πρόσωπα δεν υπήρξαν” είπε ο υπουργός Ανάπτυξης κατά τη διάρκεια της συζήτησης. Η συνεδρίαση κράτησε πάνω από τρεις ώρες και υπήρξαν ... κόντρες μεταξύ κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ.

Ο υπουργός Ανάπτυξης Αδ. Γεωργιάδης σημείωσε πως “δεν βγάλαμε την κυρία Θάνου επειδή ήταν ΣΥΡΙΖΑ, επειδή ήταν Τσίπρας, Παππάς, Παπαγγελόπουλος αλλά γιατί δεν επιτρέπεται να υπάρχει σε αυτή την επιτροπή πρόσωπο που μπορεί να το ταυτίσει με ένα κόμμα, του δικού μου συμπεριλαμβανομένου”. Συνέχισε λέγοντας “τα τέσσερα πρόσωπα δεν έχουν καμία σχέση με κανένα κόμμα ούτε με τη Νέα Δημοκρατία” και προσέθεσε “μην τους χρεώνετε σε ένα κόμμα είναι άδικο”.

Παράλληλα ο υπουργός απευθυνόμενος στην πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ είπε πως “υποκρισία είναι να μην μιλάτε για το email που διέρρευσε με ονόματα υπουργών του ΣΥΡΙΖΑ που διόριζαν στο ΚΕΕΛΠΝΟ, όταν για μένα είχατε κάνει εξεταστική χωρίς να υπάρχει κανένα mail” . Από την αξιωματική αντιπολίτευση ο Σπ. Λάππας απάντησε “αν ήταν υποκρισία η ομόφωνη απόφαση της Βουλής για τη σύσταση εξεταστικής, τότε να μέμφεστε και το κόμμα σας” και προσέθεσε “δυναμιτίζετε το κλίμα”.

Το λόγο πήρε εκ νέου ο Γ. Κατρούγκαλος αναφέροντας πως “όποιος μένει σε γυάλινο σπίτι δεν πετά πέτρες” και είπε πως για υποψήφιο βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας εκκρεμεί απόφαση από τη δικαιοσύνη. "Να ξέρετε πως βγήκε απαλλακτικό βούλευμα για τους πρώτους διορισμούς" απάντησε ο Αδ. Γεωργιάδης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v