Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣΥΡΙΖΑ: Xαμηλή αντιπολιτευτική πτήση για Εξάρχεια-capital controls

Με δώδεκα ώρες καθυστέρηση έβγαλε ανακοίνωση η Κουμουνδούρου για τη «σκούπα» σε μετανάστες και πρόσφυγες. Η γραπτή απάντηση του Ευ. Τσακαλώτου για την άρση των capital controls και τα ερωτήματα για τη χαμένη άνοιξη.

ΣΥΡΙΖΑ: Xαμηλή αντιπολιτευτική πτήση για Εξάρχεια-capital controls

Χαμηλά αντανακλαστικά επέδειξε ο ΣΥΡΙΖΑ χθες, πρώτη ημέρα επιστροφής στην πολιτική «κανονικότητα», προκαλώντας δυσαρέσκεια στο εσωτερικό του. Είναι ενδεικτικό ότι για τη «σκούπα» στα Εξάρχεια που, κατά την προκλητική δήλωση του συνδικαλιστή της ΕΛ.ΑΣ., μάζεψε «σκουπίδια» (σ.σ. πρόσφυγες και μετανάστες), χρειάστηκε περίπου ένα 12ωρο για να εκδοθεί ανακοίνωση από την Κουμουνδούρου.

Παρότι η επιχείρηση ξεκίνησε τα ξημερώματα και έγινε γνωστή από τα μέσα ενημέρωσης νωρίς το πρωί, η ανακοίνωση βγήκε στις 7 μ.μ. Νωρίτερα, το μεσημέρι, προέβη σε δήλωση ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Ραγκούσης, ενώ σχεδόν ταυτόχρονα τοποθετήθηκε για το θέμα στη Βουλή ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Όλο το προηγούμενο διάστημα, μέλη και φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ «πετροβολούσαν» μέσω των social media το κόμμα για την έλλειψη επίσημης και έγκαιρης τοποθέτησης, καλώντας τα αρμόδια στελέχη «να πάψουν να ασχολούνται με τα του συνεδρίου και να ασκήσουν αντιπολίτευση».

Δεν υπήρξε μάλιστα κάποια εσωτερική, έστω, ενημέρωση για ανάλογες επιχειρήσεις που έγιναν επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ (και) στα Εξάρχεια, με αποτέλεσμα να δεχθεί «συντροφικά πυρά» ο βουλευτής Κώστας Ζαχαριάδης, όταν... τις υπενθύμισε σε δημόσιες δηλώσεις του. Ο ίδιος παρενέβη εκ νέου το απόγευμα, διευκρινίζοντας ότι «εμείς είχαμε προσπαθήσει να συγκρουστούμε με τα φαινόμενα παραβατικότητας» και θέτοντας το ερώτημα στην κυβέρνηση: «Οταν έλεγε ο κ. Μητσοτάκης για τους παραβάτες και τους εγκληματίες στα Εξάρχεια, εννοούσε τα μικρά προσφυγόπουλα και τις μαμάδες τους;».

Για «μωρομάνες» που προσήχθηκαν από την αστυνομία και «ορμπανοποίηση» της ελληνικής πολιτικής ζωής κατηγόρησε την κυβέρνηση, από το βήμα της Βουλής, ο κ. Τζανακόπουλος.

Γραπτώς η παρέμβαση Τσακαλώτου για τα capital controls

Όσον αφορά την άρση των capital controls, η δήλωση του τομεάρχη Οικονομικών (και πρώην υπουργού) Ευκλείδη Τσακαλώτου έγινε αμέσως μετά την παρέμβαση (για το θέμα) του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή, ωστόσο ήταν γραπτή. Την απάντηση στην Ολομέλεια «σήκωσε» πάλι ο κ. Τζανακόπουλος, ενώ, σύμφωνα με επισημάνσεις στελεχών, «ο κ. Τσακαλώτος έπρεπε να πάει στη Βουλή και να αναλάβει την αντιπαράθεση τόσο με τον πρωθυπουργό όσο και με τον Χρήστο Σταϊκούρα».

Σημειώνεται ότι ο υπουργός Οικονομικών παρέμεινε στην αίθουσα της Ολομέλειας καθ' όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης, παρότι το υπό συζήτηση νομοσχέδιο αφορούσε τα προσωπικά δεδομένα.

Επιπλέον, ένα σημείο της γραπτής δήλωσης του κ. Τσακαλώτου προκάλεσε ερωτήματα σε στελέχη του κόμματος: «Ο μόνος λόγος που δεν είχε γίνει πλήρης άρση των capital controls (σ.σ. πριν από τις εκλογές) ήταν η διστακτικότητα των τραπεζών λόγω της πολιτικής αβεβαιότητας των εκλογών», τόνισε. Κατά τα εν λόγω στελέχη, αυτή η επισήμανση «αθωώνει» τον κεντρικό τραπεζίτη, δεδομένου ότι εκείνο το ταραγμένο προεκλογικό διάστημα, κυβερνητικοί παράγοντες του χρέωσαν το φρενάρισμα της άρσης των cc για («προφανείς») πολιτικούς λόγους.

Συνεδριάζει η Πολιτική Γραμματεία

Στο... τέλος της ημέρας, φάνηκε ο αιφνιδιασμός της αξιωματικής αντιπολίτευσης από τον επικοινωνιακό σχεδιασμό του Μαξίμου: πρωί πρωί, η «σκούπα» σε μετανάστες-πρόσφυγες στα Εξάρχεια και νωρίς το μεσημέρι, η άρση των capital controls που «μοίρασε» το ειδησεογραφικό ενδιαφέρον.

«Στην επικοινωνία παίρνετε άριστα» παραδέχθηκε, μάλιστα, ο κ. Τζανακόπουλος απευθυνόμενος στα κυβερνητικά έδρανα στη Βουλή, αναδεικνύοντας, αντικειμενικά, το αντιπολιτευτικό και επικοινωνιακό έλλειμμα που επέδειξε χθες ο ΣΥΡΙΖΑ.  Κατά τα λοιπά, σήμερα το μεσημέρι συνεδριάζει η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ με θέμα τη δρομολόγηση του συνεδρίου και του «μετασχηματισμού» του κόμματος με άνοιγμα στην κοινωνία, μέσω μαζικής εγγραφής νέων μελών.

Την Πέμπτη θα συνεδριάσει και το Συντονιστικό της Προοδευτικής Συμμαχίας, ενώ στο αμέσως επόμενο διάστημα θα υπάρξει συνένωση κομματικών και «συμμαχικών» δυνάμεων σε επίπεδο κορυφής, ώστε από κοινού να ανοίξουν και να κλείσουν τη συνεδριακή αυλαία του «αναβαθμισμένου» κόμματος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v