Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣΥΡΙΖΑ: Ανάβει τις μηχανές για εγγραφή νέων μελών

Χρονοδιαγράμματα και διαδικασίες στην σύσκεψη υπό τον Αλ.Τσίπρα. Κοινή επιτροπή κομματικών στελεχών και «συμμάχων» για τη προετοιμασία του συνεδρίου. Καμπάνια και μέσω Διαδικτύου για την επανεκκίνηση του κόμματος. «Οι προεκλογικές μάσκες της ΝΔ πέφτουν, η κοινωνία θα συγκρίνει και θα κρίνει», η εκτίμηση.

ΣΥΡΙΖΑ: Ανάβει τις μηχανές για εγγραφή νέων μελών

Την «μετάλλαξη» του ΣΥΡΙΖΑ σε ένα κόμμα που θα εκφράζει τον ευρύτερο αριστερό και προοδευτικό χώρο και την έναρξη καμπάνιας για την εγγραφή νέων μελών με «άνοιγμα» στην κοινωνία δρομολόγησε χθες η σύσκεψη στελεχών της Κουμουνδούρου υπό τον Αλέξη Τσίπρα.

Παρότι η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος θα συνεδριάσει την ερχόμενη Τρίτη, οι αποφάσεις για την εκκίνηση και τα χρονοδιαγράμματα ελήφθησαν, όπως φάνηκε από την ενημέρωση κομματικών στελεχών.

Μέσα στην εβδομάδα, για παράδειγμα, θα συνεδριάσει και το συντονιστικό όργανο της Προοδευτικής Συμμαχίας, δηλαδή των «συμμάχων» που συνέπραξαν με τον ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του Μαϊου και του Ιουλίου, ενώ εκπροσωπούνται, πλέον, τόσο στην Ευρωβουλή, όσο και στην ελληνική Βουλή.

Όπως αποφασίσθηκε χθες, τον επόμενο μήνα θα οριστεί Κεντρική Οργανωτική Επιτροπή Ανασυγκρότησης στην οποία θα μετέχουν στελέχη και του ΣΥΡΙΖΑ και της Συμμαχίας, έτσι ώστε ο βηματισμός να είναι κοινός και οι αποφάσεις για τη διεύρυνση και την πορεία προς το συνέδριο να λαμβάνονται από κοινού.  Αμέσως μετά, θα ξεκινήσει καμπάνια για την εγγραφή νέων μελών: όπως συζητήθηκε χθες, πέραν των κλασσικών μεθόδων (ανοικτές εκδηλώσεις, λαϊκές συνελεύσεις και προσωπικές επαφές), θα αξιοποιηθεί ιδιαίτερα το Διαδίκτυο, με διοργάνωση συζητήσεων, φόρουμ κ.λπ.

Όπως έχουμε ήδη αναφέρει, αμέσως μετά τις εκλογές υπήρξε ένας καθόλου ασήμαντος αριθμός αιτήσεων για εγγραφή στο κόμμα (σ.σ. ανήλθαν στις 1.500 το πρώτο δεκαήμερο), ενώ εκτιμάται ότι το ενδιαφέρον θα αναζωπυρωθεί μετά το «ξεδίπλωμα» της κυβερνητικής πολιτικής -κυρίως στο κοινωνικό-οικονομικό και στο εργασιακό πεδίο.

«Πριν ακόμα κλείσει δίμηνο ζωής, η κυβέρνηση της ΝΔ ρίχνει τις προεκλογικές μάσκες και δείχνει το πραγματικό της πρόσωπο. Η κοινωνία όμως δεν θα στραφεί εκ νέου στον ΣΥΡΙΖΑ και στον Τσίπρα επειδή… δεν θα έχει πού αλλού να πάει, πρέπει να την εκφράσουμε και να της δώσουμε διέξοδο», αναφέρει κομματικός παράγοντας.

Η παράμετρος της κυβερνητικής εμπειρίας θεωρείται πολύ σημαντική, όχι μόνο επειδή «μάθαμε από τα λάθη μας», αλλά και διότι πολύ σύντομα «μεγάλα τμήματα πληθυσμού θα αρχίσουν να συγκρίνουν τι κάναμε-τι κάνουν».

Η ομιλία και η συνέντευξη Τύπου του κ. Τσίπρα στο πλαίσιο της ΔΕΘ (14-15 Σεπτεμβρίου) θεωρείται «σταθμός» στην παραπάνω προσπάθεια, δεδομένου ότι θα έχει προηγηθεί η εμφάνιση του κ. Μητσοτάκη στα εγκαίνια της Έκθεσης «όπου θα βάλει και τυπικά τέλος στις προεκλογικές υποσχέσεις».

«Ποιές διαφωνίες και ποιά κρίση;»

Για τον χρόνο διεξαγωγής του συνεδρίου ο κ. Τσίπρας εμφανίσθηκε χθες να μην προκρίνει την μεγάλη καθυστέρηση (δηλαδή για τα μέσα της άνοιξης), ενώ έδειξε να συμφωνεί με την άποψη που εξέφρασε ο εκπρόσωπος του κόμματος Αλέξης Χαρίτσης για συνέδριο «μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου το πολύ».
Αυτή την άποψη έχουν μεταφέρει και τα περισσότερα εκ των «κομματικών» στελεχών, με πρώτον τον γραμματέα Πάνο Σκουρλέτη.

Στη χθεσινή σύσκεψη ο κ. Σκουρλέτης αναφέρθηκε στις επιθέσεις που δέχθηκε το τελευταίο διάστημα «από γραφίδες» με κεντρικό αίτημα την απομάκρυνσή του από τη θέση του γραμματέα του κόμματος. Κατά τις πληροφορίες, ο κ. Τσίπρας έδειξε «ενόχληση» για τις επιθέσεις, ενώ ανέδειξε την ανάγκη να μην τροφοδοτούνται από απαντήσεις (τόσο του κ. Σκουρλέτη όσο και όλων των στελεχών) προκειμένου να μην δίνεται η εικόνα κομματικών αναταράξεων εν όψει του «ανοίγματος» και του συνεδρίου.

Όπως σημειώθηκε σε non paper που κυκλοφόρησε μετά τη σύσκεψη, «η συμφωνία στο σχέδιο και στο χρονοδιάγραμμα της Οργανωτικής Ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ, αποτελεί την καλύτερη απάντηση σε δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών για δήθεν αντιπαράθεση, διαφωνίες και κρίση στην ηγεσία του κόμματος».

Στη σύσκεψη, πλην των κυρίων Σκουρλέτη και Χαρίτση, μετείχε και ο διευθυντής του Γραφείου του κ. Τσίπρα, Μιχάλης Καλογήρου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v