Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο ΣΥΡΙΖΑ αποφασίζει για την τριπλέτα «κυβέρνηση, ΔΕΘ, συνέδριο»

Μήνυμα του πρώην πρωθυπουργού για κόψιμο αφορολόγητου και 13ης σύνταξης. Το νέο πρόγραμμα του υπό μετασχηματισμό κόμματος, το οργανωτικό «restart» και το χρονικό αγκάθι του συνεδρίου. Για επιθέσεις εναντίον του μιλά ο Π. Σκουρλέτης και ζητά στήριξη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ αποφασίζει για την τριπλέτα «κυβέρνηση, ΔΕΘ, συνέδριο»

Την πρώτη σύσκεψη στελεχών συγκαλεί σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας στην Κουμουνδούρου, κλείνοντας και τυπικά την θερινή ραστώνη. Θα μετάσχουν ο γραμματέας του κόμματος Πάνος Σκουρλέτης, ο εκπρόσωπός του Αλέξης Χαρίτσης και άλλα στελέχη που συνθέτουν τον «πρωινό καφέ» και έχουν επιστρέψει από τις διακοπές.

Οι κύριοι Σκουρλέτης, Χαρίτσης και ο Δημήτρης Τζανακόπουλος έκαναν χθες μία πρώτη προετοιμασία της παρουσίας του κόμματος στη Βουλή στο αμέσως επόμενο διάστημα, βάσει των πληροφοριών για τις νομοθετικές πρωτοβουλίες που ετοιμάζει η κυβέρνηση.

Κατά τις πληροφορίες, η συζήτηση αφορούσε και την επανεκκίνηση των διαδικασιών για τη νέα ηγεσία της Δικαιοσύνης, καθώς, ως γνωστόν, η νέα κυβέρνηση δεν αποδέχθηκε τις επιλογές και της προηγούμενης, ενώ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν υπέγραψε τα σχετικά Προεδρικά Διατάγματα.

Στο τραπέζι της σύσκεψης θα μπει η τριπλέτα των θεμάτων επί των οποίων θα κρίνεται εφεξής το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Δηλαδή: η αντιμετώπιση του κυβερνητικού έργου εντός κι εκτός Βουλής, η προετοιμασία για την εμφάνιση του πρώην πρωθυπουργού στη ΔΕΘ (14-15 Σεπτεμβρίου) και η προετοιμασία του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ που θα σφραγίσει τον «μετασχηματισμό» του σε κόμμα του αριστερού-προοδευτικού χώρου.

Παράλληλα με τα παραπάνω θα «τρέξει» η επεξεργασία του νέου προγράμματος του κόμματος, το οποίο θα λαμβάνει υπόψη την κυβερνητική εμπειρία των προηγούμενων 4,5 χρόνων και θα δώσει τη νέα ταυτότητα του κόμματος, στη βάση της οποίας θα επιχειρηθεί το «restart» που προανήγγειλε ο κ. Τσίπρας μετά την εκλογική ήττα του Ιουλίου.

Όπως έγινε γνωστό πριν «κατέβουν τα ρολά» της Κουμουνδούρου για την ολιγοήμερη θερινή ανάπαυλα, κεντρικό ρόλο στην επεξεργασία του νέου προγράμματος θα παίξει ο πρώην υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης. Θα μετάσχουν επίσης πρόσωπα που είχαν ρόλο στο προηγούμενο Μαξίμου, όπως ο Δημήτρης Παπαγιαννάκος (ήταν γραμματέας Συντονισμού της κυβέρνησης) και ο Δημήτρης Λιάκος (πρώην υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργό), ενώ τις θεματικές ενότητες θα ετοιμάσουν οι τομεάρχες του κόμματος.

Τετ α τετ «ξεκαθαρίσματος» Τσίπρα-Σκουρλέτη

Η σημερινή ημέρα πάντως δεν αποκλείεται να προσφερθεί και για «ξεκαθάρισμα λογαριασμών» ανάμεσα στον κ. Σκουρλέτη και σε στελέχη του κόμματος που υπεραμύνονται του «ανοίγματος στην κοινωνία», καθώς ο πρώτος δέχθηκε κατηγορίες εν μέσω Δεκαπενταύγουστου από τους δεύτερους ότι ως «στενά κομματικός» δεν μπορεί να υπηρετήσει το νέο αφήγημα.

Οι εν λόγω κατηγορίες δεν του αποδόθηκαν ευθέως αλλά μέσα από δημοσιεύματα που αξιοποιήθηκαν κατά κόρον από φιλοκυβερνητικά έντυπα και sites προκειμένου να παρουσιαστεί η εικόνα ενός ΣΥΡΙΖΑ «που βρίσκεται σε εμφύλιο», με αντίπαλα στρατόπεδα τους υπέρμαχους και τους αντιπάλους του «μετασχηματισμού».

Κατά τις πληροφορίες, ο κ. Σκουρλέτης ζήτησε από τον κ. Τσίπρα, αμέσως μετά τα δημοσιεύματα, να τον στηρίξει, καθώς, στην αντίθετη περίπτωση, θα εκλάβει την μη στήριξη ως επιδοκιμασία των επιθέσεων και, άρα, δεν θα μπορεί να παραμείνει στη θέση του γραμματέα. Κατά τις ίδιες πηγές, ο κ. Τσίπρας συνέστησε «ψυχραιμία» και παρέπεμψε στο τετ α τετ που θα έχουν οι δύο τους σήμερα (πλην απροόπτου) για να συζητηθούν όλα τα θέματα.

Πριν ή μετά το συνέδριο το «restart»;

Υπενθυμίζεται ότι ο χρόνος διεξαγωγής του συνεδρίου παραμένει βασικό αγκάθι στις σχέσεις των «κομματικών» και των στελεχών που προκρίνουν το άμεσο «restart» με άμεσες εγγραφές νέων μελών στο κόμμα.

* Οι πρώτοι ζητούν να γίνει το συνέδριο «το πολύ μέχρι τις αρχές Ιανουαρίου» προκειμένου να γίνει απολογισμός της κυβερνητικής θητείας (και της ήττας) και να εγκριθούν ταυτότητα-πρόγραμμα, ώστε σ΄ αυτή τη βάση να επιδιωχθεί το άνοιγμα με μαζικές εγγραφές νέων μελών.

* Οι δεύτεροι αντιτείνουν ότι το άνοιγμα πρέπει να προηγηθεί του συνεδρίου (το οποίο τοποθετούν στα μέσα της άνοιξης), ώστε τα νέα μέλη να έχουν λόγο στις συνεδριακές διαδικασίας και να συνδιαμορφώσουν τη νέα ταυτότητα του κόμματος.

Μένει να φανεί εάν ο κ.Τσίπρας επιλέξει συμβιβασμό ή εάν θα πορευτεί στη γραμμή που έδειξε να χαράζει μετά την 7η Ιουλίου για άμεσο «restart» και μετασχηματισμό του κόμματος. Άρα, για «ανοιξιάτικο» συνέδριο.

«Θα κόψουν το αφορολόγητο...»

Με τη χθεσινή του παρέμβαση, εξ' αφορμής του ενός χρόνου από τον τερματισμό του μνημονίου, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επικέντρωσε στα όσα κατάφερε η κυβέρνησή του και επισείοντας τους κινδύνους (για την κοινωνία) της κυβερνητικής πολιτικής, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δείγματα γραφής της.

«Η ΝΔ κέρδισε τις εκλογές υποσχόμενη άμεσα φορολογικές μειώσεις και τελικά θα φέρει άμεσες επιβαρύνσεις στον προϋπολογισμό του 2020, σε σχέση με όσα είχε ήδη δρομολογήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Ποιες θα είναι αυτές θα το δούμε στον προϋπολογισμό. Το πιθανότερο είναι να κόψουν το αφορολόγητο, τη 13η σύνταξη και βλέπουμε...», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Κομματικά στελέχη μάλιστα επικεντρώνουν στις πληροφορίες από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ότι επιλέγεται η μείωση του αφορολόγητου με «τρικ» το νέο ύψος των αποδείξεων καταναλωτικών δαπανών.

«Εάν δεν είχαμε ακυρώσει το υποχρεωτικό μνημονιακό νόμο για τη μείωση του αφορολόγητου ο κ. Μητσοτάκης θα τον εφάρμοζε χωρίς καμία προσπάθεια αλλαγής του. Τώρα όμως δεν έχει άλλοθι», τονίζουν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v