Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι στόχοι του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Παρίσι

Τι ζητά ο πρωθυπουργός στο σημερινό τετ α τετ με τον Εμανουέλ Μακρόν. Οι μεταρρυθμίσεις, οι φόροι και οι εισφορές. Πως βλέπουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη οι Γάλλοι.

Οι στόχοι του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Παρίσι

Στην αναβίωση του διαχρονικού συνθήματος «Ελλάς, Γαλλία, συμμαχία» προσδοκά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενόψει του σημερινού τετ α τετ που θα έχει στο Παρίσι με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν. Θα είναι ο πρώτος σταθμός της ευρωπαϊκής περιοδείας του πρωθυπουργού -της πρώτης με την νέα του ιδιότητα, στην προσπάθειά του να αποδείξει στους εταίρους ότι η κυβέρνησή του έχει τη βούληση να υλοποιήσει μια ευρεία δέσμη μεταρρυθμίσεων, να μην παρεκκλίνει των δημοσιονομικών στόχων και να κερδίσει πολύ σύντομα την εμπιστοσύνη τους. Θα είναι η προϋπόθεση για το επόμενο κρίσιμο βήμα που δεν είναι άλλο από το αίτημα μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων, άμεσα συναρτόμενο με την περαιτέρω μείωση των φόρων και των εισφορών και τη στήριξη των πλέον αδύναμων.

Σε μια κρίσιμη συγκυρία για την ευρωπαϊκή αλλά και τη γαλλική οικονομία, ο κ. Μητσοτάκης, με την επίσκεψή του, θα τείνει χείρα φιλίας προς τον Γάλλο πρόεδρο, ζητώντας τη στήριξή του στην δύσκολη προσπάθεια που ξεκίνησε από την 7η Ιουλίου για «επιστροφή στην κανονικότητα». Με την ενίσχυση της συγκεκριμένης συμμαχίας, θεωρεί ότι θα επωφεληθούν και οι δύο χώρες και λέξη «κλειδί» στο συγκεκριμένο ζήτημα είναι οι επενδύσεις. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός θα απευθύνει κάλεσμα στους Γάλλους επενδυτές να εκμεταλλευτούν τις προοπτικές που ανοίγονται στην Ελλάδα υπό την νεοεκλεγείσα κυβέρνηση και να αναπτύξουν τις επιχειρήσεις τους στη χώρα μας. Από την πλευρά του, θα τους εγγυηθεί χαμηλότερους φόρους, απλούστευση των διαδικασιών λειτουργίας των επιχειρήσεών τους στην Ελλάδα, καθώς και ένα περιβάλλον ασφάλειας και σταθερότητας, ιδανικό δηλαδή τόπο για να τοποθετήσουν τα χρήματά τους.

Οδικός χάρτης

Η επιχειρηματολογία του κ. Μητσοτάκη θα εστιάσει και στην «αποτελεσματικότητα εφαρμογής του κυβερνητικού προγράμματος της ΝΔ», το οποίο θα επιφέρει -κατά τον κυβερνητικό σχεδιασμό- ισχυρότερη ανάπτυξη με μειωμένη φορολογία και καλές δουλειές. Ο οδικός χάρτης τον οποίο θα παρουσιάσει ο πρωθυπουργός  στον κ. Μακρόν, καθώς και τους άλλους ευρωπαίους ηγέτες, θα περιλαμβάνει και την παράμετρο της θετικής υποδοχής της ελληνικής οικονομίας από τις ξένες αγορές, με την μείωση των επιτοκίων και των αποδόσεων των ομολόγων, ως ένδειξη της ομαλοποίησης της κατάστασης και των θετικών πρώτων εντυπώσεων που προκαλεί η διακυβέρνηση της χώρας από τη ΝΔ.    

Οι Γάλλοι χαρακτηρίζουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη «Έλληνα Μακρόν», παρόλο που οι δύο ξεκινούν από διαφορετικές ιδεολογικές αφετηρίες. «Φιλελεύθερος, πρώην τραπεζίτης, ο επικεφαλής της Νέας Δημοκρατίας έχει πολλά κοινά σημεία με τον Εμανουέλ Μακρόν», έγραψε πρόσφατα το γαλλικό περιοδικό «Le Point». Ο Έλληνας πρωθυπουργός, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, «είναι φιλελεύθερος όπως ο Εμανουέλ Μακρόν τόσο στο οικονομικό όσο και στο κοινωνικό πεδίο», με τους δύο άνδρες να κινούνται στον χώρο του πολιτικού κέντρου, τους υγιούς πατριωτισμού και της μετριοπάθειας.

Ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται, ανάμεσα στα άλλα, να στηρίξει την «πράσινη» ατζέντα του Γάλλου Προέδρου, ενώ έμφαση θα δοθεί στα ζητήματα ασφάλειας και αμυντικής συνεργασίας των δύο χωρών. Στο πλαίσιο αυτό, στην ελληνική αποστολή στο Παρίσι συμμετέχει και ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας Αλέξανδρος Διακόπουλος, καταδεικνύοντας τη σημασία που δίνει στο εν λόγω θέμα η ελληνική πλευρά. Οι Κυριάκος Μητσοτάκης και Εμανουέλ Μακρόν συναντήθηκαν τελευταία φορά τον Σεπτέμβριο του 2017, κατά την επίσημη επίσκεψη του Γάλλου προέδρου στην Αθήνα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v