Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τσίπρας: Η ΝΔ είχε έτοιμο σχέδιο άλωσης του κράτους

Πυρά από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ για επιτελικό κράτος και οικονομία από το βήμα της Βουλής. Σφοδρή κριτική για τις αλλαγές σε ΕΥΠ και Επιτροπή Ανταγωνισμού. Επίθεση και για Ελληνικό και fake news.

Τσίπρας: Η ΝΔ είχε έτοιμο σχέδιο άλωσης του κράτους

Για “ψέματα, fake news και έφοδο του κράτους στους θεσμούς” μίλησε από το βήμα της Βουλής ο Αλέξης Τσίπρας, ασκώντας έντονη κριτική στην κυβέρνηση.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε την κυβέρνηση για “άλωση του κράτους” και κατηγόρησε τον Κ. Μητσοτάκη πως θέλει να κυβερνήσει “με το γνώριμο αυταρχισμό της δεξιάς και την παραπληροφόρηση των χορηγών της”. Προσθέτοντας πως “δεν είμαστε στο 1969 αλλά στο 2019. Είτε σας αρέσει είτε όχι”

Από το βήμα της Βουλής ο Αλέξης Τσίπρας επεσήμανε πως “δεν συμπληρώθηκε ούτε ένας μήνας από την εκλογική νίκη της Νέας Δημοκρατίας. Και γινόμαστε μάρτυρες ενός σχεδίου που βάλλει ευθέως κατά των δημοκρατικών θεσμών αλλά και κατά της κοινής λογικής”. Για να προσθέσει “ζητάγατε επί τρεισήμισι χρόνια εκλογές, διαβεβαιώνοντας τον ελληνικό λαό ότι είστε έτοιμοι να κυβερνήσετε διαφορετικά”, ωστόσο “αποδεικνύεται πως το μόνο σχέδιο που είναι έτοιμο είναι αυτό για την άλωση του κράτους” .

Μετωπική ήταν η επίθεση στην οικονομική πολιτική της Νέας Δημοκρατίας. “Το σχέδιο σας για την οικονομία εξαντλήθηκε στα χατίρια του κυρίου Λάτση για το Ελληνικό και σε 205 εκατομμύρια επιπλέον μειώσεις που αφορούν κυρίως τα υψηλά εισοδήματα. Αυτό ήταν το θαύμα για για το οποίο χύθηκαν τόνοι μελανιού”. Επισημαίνοντας “καμία διαπραγμάτευση, κανένα σχέδιο για τη μείωση των πλεονασμάτων”, και σημειώνοντας “εσείς απορρίψατε πριν μιλήστε με τους θεσμούς τη μείωση των πλεονασμάτων κατά 1% και αυτή θα είναι η αιτία που θα φέρετε στον επόμενο προϋπολογισμό μέτρα λιτότητας”.

Όσον αφορά στην Επιτροπή Ανταγωνισμού μίλησε για μία “ξεκάθαρα φωτογραφική διάταξη" με την οποία επιχειρείται η καθαίρεση της διοίκησης μέσω αναδρομικής θέσπισης κριτηρίων διορισμού. Για να προσθέσει “πείτε το καθαρά σας ενοχλεί ότι η επιτροπή Ανταγωνισμού ελέγχει σοβαρές υποθέσεις, μεταξύ των οποίων το καρτέλ στη διανομή του τύπου”.

Έντονη επίθεση εξαπέλυσε στην κυβέρνηση για το Ελληνικό, λέγοντας μεταξύ άλλων “μπουλντόζες δεν είδα” και “οι μόνες εργασίες που ξεκίνησαν είναι οι χαριστικές τροπολογίες". Συνέχισε λέγοντας “όσα χατίρια και να κάνετε στον επενδυτή, αν δεν έχει λεφτά για να επενδύσει δεν θα γίνει τίποτα".

Παράλληλα άσκησε κριτική στην κυβερνητική επιλογή για τη θέση του επικεφαλής της ΕΥΠ, λέγοντας πως “συνήθως σε αυτές τις θέσεις τοποθετούνται γνωστά πρόσωπα για να έχουν θεσμικό κύρος”. Για να σημειώσει πως “η ΕΥΠ δεν είναι εταιρεία σεκιούριτι”.

Μιλώντας στη Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε τις “πρώτες νομοθετικές παρεμβάσεις της ΝΔ, θα τις ζήλευε ακόμη και η κυβέρνηση του Βίκτωρ Όρμπαν στην Ουγγαρία. Μπορεί και η κυβέρνηση Μπολσονάρο στη Βραζιλία, αν λάβουμε υπόψη μας και τους υμνητές της Χούντας που διορίζετε σε κυβερνητικές θέσεις». Έντονη κριτική άσκησε στον γενικό γραμματέα Τουρισμού τον κ. Λούλη. Μεταξύ άλλων σημείωσε πως “δεν αποπέμπεται έτσι εύκολα ο ταμίας του ιδρύματος Μητσοτάκη”.

Από το βήμα της Βουλής ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για “fake news” λέγοντας μεταξύ άλλων “να φέρετε ένα όνομα για το ποιος πήρε σύνταξη 24.000 ευρώ επί των ημερών μας” και προσθέτοντας πως οι εκκρεμότητες στις συντάξεις είναι 107.000. Μίλησε για “ψέματα” όπως το ότι μειώνονται οι μετακλητοί, προσθέτοντας πως πάνε από τέσσερις στους οκτώ.

“Μην αισθάνεστε ότι είστε πανίσχυροι επειδή με έναν πρωτοφανή τρόπο δεν υπάρχει σήμερα αντίλογος στα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Και αυτή είναι η αιτία που είστε σήμερα στα έδρανα της κυβέρνησης” σημείωσε και προσέθεσε πως “σήμερα ζούμε στην εποχή της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης που τίποτα δεν μπορεί να κρυφτεί. Η πραγματικότητα εκδικείται. Το ψέμα και τα fake news έχουν κοντά ποδάρια. Θα σας γυρίσει μπούμερανγκ αυτό το Οργουελικό τοπίο”.

Τι απάντησαν κορυφαίοι υπουργοί της κυβέρνησης

Στα όσα είπα στην Ολομέλεια ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απάντησαν κορυφαίοι υπουργοί της κυβέρνησης, που πήραν στη συνέχεια το λόγο. Ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης αναφέρθηκε στο θέμα των μετακλητών λέγοντας πως “η παρελθούσα δομή της κυβέρνησής είχε 770 μετακλητούς καταγεγραμμένους και με την παρούσα πρόβλεψη περιορίζονται στους 695”.

Παράλληλα απαντώντας στην αναφορά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ πως το νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος θα αποτύχει είπε : «Επιτρέψτε μου ένα ευφυολόγημα κύριε Τσίπρα. Κρατώ την πρόβλεψή σας ότι το νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος δεν θα πετύχει. Εύχομαι να είναι ανάλογης επιτυχίας πρόβλεψη με αυτό που είπατε προεκλογικά πως ούτε μια στο εκατομμύριο δεν θα χάσετε τις εκλογές».

Από την πλευρά του ο Αδ. Γεωργιάδης σημείωσε μεταξύ άλλων προς τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ “καλά επί των ημερών σας υπήρχε καρτέλ στον Τύπο και το επιτρέψαμε για 4,5 χρόνια;”. Για να προσθέσει λίγο αργότερο “και να θέλετε να βγείτε στο πεζοδρόμιο δεν μπορείτε γιατί σας συνοδεύει το κυβερνητικό σας παρελθόν”. Συνέχισε τα πυρά λέγοντας πως η μισή κεντρική επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ διορίστηκε σε κρατικές θέσεις και επιτροπές.

Τέλος στην πολύωρη συνεδρίαση δεν έλειψαν και οι “μίνι” κόντρες. Μία από αυτές ήταν μεταξύ του Αδ. Γεωργιάδη και του Χ. Σπίρτζη, που αφορούσε στο Θριάσειο. Να σημειωθεί πως νωρίτερα ο Χ. Σπίρτζης είχε και ένα σύντομο.... διάλογο με το Γ. Γεραπετρίτη, στον οποίο έδωσε το βιβλίο του Αν. Σαμαράκη “το λάθος”

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v