Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στελεχώνει τους κρατικούς φορείς ο Μητσοτάκης

Κλείνει τις εκκρεμότητες για τις βασικές θέσεις του κρατικού μηχανισμού και την αναδιάρθρωση δομών του. Ολοκληρώνει και τον πρώτο κύκλο επισκέψεών του στα υπουργεία. Η καθημερινότητα, το άσυλο και η κυβερνησιμότητα των δήμων.

Στελεχώνει τους κρατικούς φορείς ο Μητσοτάκης

Να ολοκληρώσει μέχρι τις ολιγοήμερες διακοπές του Δεκαπενταύγουστου τη σύνθεση του παζλ των προσώπων-κλειδιών που θα στελεχώσουν τις βασικές θέσεις του κρατικού μηχανισμού, αλλά και την αναδιάρθρωση όποιων δομών αυτού θεωρεί αναγκαία, θέλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Χθες, ανακοινώθηκε η απόφασή του για τον εκσυγχρονισμό της ΕΥΠ, με τον σχηματισμό ενός διευρυμένου σχήματος διοίκησης με την τοποθέτηση τριών υποδιοικητών και νέο Διοικητή τον Παναγιώτη Κοντολέοντα. Αντίστοιχες πρωτοβουλίες αναμένεται να ληφθούν και τις επόμενες μέρες, με την τοποθέτηση των επικεφαλής και άλλων κρατικών φορέων, βάσει της φιλοσοφίας του Μεγάρου Μαξίμου, «ο κατάλληλος άνθρωπος να αξιοποιηθεί στην κατάλληλη θέση». Και σε αυτές τις περιπτώσεις, επιδιώκεται η τοποθέτηση ικανών προσώπων με -ως επί το πλείστον- τεχνοκρατικό προσανατολισμό και επαγγελματική εμπειρία.

Οι συγκεκριμένες κινήσεις πάντως του πρωθυπουργού έχουν ήδη προκαλέσει την αντίδραση της αντιπολίτευσης, με αφορμή, για παράδειγμα, τη συγκρότηση της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας. Ενός ανεξάρτητου φορέα που έχει σκοπό να ενσωματώνει τις διάφορες δομές ελέγχου για την αντιμετώπιση της δημόσιας και ιδιωτικής διαφθοράς, όπως το Σώμα Επιθεωρητών - Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, τον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, τους Επιθεωρητές Υγείας και τους Επιθεωρητές Δημοσίων Έργων. 

Στις καταγγελίες ότι η κυβέρνηση σκοπεύει να εγκαταλείψει ελέγχους που βρίσκονται σε εξέλιξη, το Μαξίμου το διαψεύδει κατηγορηματικά: «Αντιθέτως, μάλιστα. Το νομοσχέδιο κλειδώνει 100% ότι θα συνεχιστούν όλες οι έρευνες», αναφέρουν κυβερνητικές πηγές.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επιδιώξει μέχρι την επόμενη εβδομάδα να κλείσει και τον πρώτο κύκλο επισκέψεών του στα υπουργεία και την πρώτη του επαφή με τους υπουργούς του, επαναβεβαιώνοντας τις προτεραιότητες και τους στόχους του καθενός, με ορίζοντα το τέλος του τρέχοντος έτους. Χθες, επισκέφθηκε το υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών, ενώ για σήμερα έχει προγραμματιστεί να μεταβεί στο υπουργείο Πολιτισμού. Βούλησή του είναι μετά την επιστροφή από τις ολιγοήμερες διακοπές, γύρω στις 20 Αυγούστου, όλες οι εκκρεμότητες να έχουν τακτοποιηθεί, ώστε να είναι εφικτή η άμεση παραγωγή έργου από το σύνολο των κυβερνητικών στελεχών.

Εξάλειψη ταλαιπωρίας

Την ίδια ώρα πάντως, η αντιμετώπιση των προβλημάτων της καθημερινότητας του πολίτη αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα του πρωθυπουργού, ο οποίος και στη χθεσινή σύσκεψη με τον Κώστα Αχ. Καραμανλή έδωσε έμφαση στην ανάγκη εξάλειψης της ταλαιπωρίας του κόσμου στις αστικές συγκοινωνίες, στην ενίσχυση της οδικής ασφάλειας, αλλά και στην προώθηση σημαντικών οδικών έργων που θα διευκολύνουν τις μετακινήσεις των πολιτών.

Αντίστοιχα οφέλη, με άλλη προφανώς μορφή, επιδιώκει η κυβέρνηση να προκύψουν και από την εφαρμογή του θεσμού των ηλεκτρονικών βιβλίων που ανακοινώθηκε από το υπουργείο Οικονομικών και αφορά, μεταξύ άλλων, την τυποποίηση, τον εκσυγχρονισμό και την απλοποίηση της διαδικασίας για την επισκόπηση, την ανάλυση και την παροχή στοιχείων σχετικά με τα οικονομικά δεδομένα των επιχειρήσεων.

Σήμερα, εξάλλου, αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή με τη διαδικασία του επείγοντος το τρίτο σχέδιο νόμου της νέας κυβέρνησης, το διυπουργικό πολυνομοσχέδιο με διατάξεις για την κατάργηση του ασύλου και τη διευκόλυνση της κυβερνησιμότητας των ΟΤΑ, καθώς λόγω της απλής αναλογικής των τελευταίων αυτοδιοικητικών εκλογών, οι εκλεγμένοι δήμαρχοι και περιφερειάρχες δεν διαθέτουν την πλειοψηφία στα δημοτικά - περιφερειακά συμβούλια. Επιπλέον στο διυπουργικό νομοσχέδιο θα περιλαμβάνεται η ψηφιακή σύνταξη, ώστε να σταματήσει το φαινόμενο των εκκρεμών προς έκδοση συντάξεων, αλλά και διάταξη με την οποία θα δίνεται η δυνατότητα στους ασθενείς βαρέων νοσημάτων να προμηθεύονται τα φάρμακά τους στο σπίτι.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v