Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χτίζει στο θετικό μομέντουμ ο Κ. Μητσοτάκης

Πώς ξεδιπλώνει τη στρατηγική του ο πρωθυπουργός. Η ψήφος εμπιστοσύνης από τους πολίτες και οι θετικές διεθνείς οικονομικές συνθήκες. Οι στοχευμένες κινήσεις, η οργάνωση του κόμματος και η… Γιάννα Αγγελοπούλου.

Χτίζει στο θετικό μομέντουμ ο Κ. Μητσοτάκης

Το θετικό μομέντουμ σε Ελλάδα και εξωτερικό επιχειρεί να αξιοποιήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προκειμένου να διαμορφώσει τις κατάλληλες συνθήκες και να προχωρήσει βάσει του αρχικού του σχεδιασμού.

Ο πρωθυπουργός, τρεις εβδομάδες μετά την άνετη εκλογική νίκη και με τον αέρα της εμπιστοσύνης που του έδειξαν με την ψήφο τους το 40% περίπου των πολιτών, θέλει να διατηρήσει την πρωτοβουλία των κινήσεων τόσο όσον αφορά την εφαρμοζόμενη -με έντονους συμβολισμούς- κυβερνητική πολιτική όσο και στο θέμα της οργάνωσης του κόμματός του για την επόμενη μέρα.

Με σύμμαχο και τις θετικές οικονομικές συνθήκες στο διεθνές επίπεδο, που εκ των πραγμάτων επηρεάζουν αντίστοιχα και τα ελληνικά οικονομικά δεδομένα, το Μέγαρο Μαξίμου «κτίζει» και προβάλλει την επιχειρηματολογία του για την επιθυμητή διαπραγμάτευση, με σκοπό τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων. Το μεγαλύτερο ίσως στοίχημα του Κυριάκου Μητσοτάκη, που βασίζεται στη μεγάλη πτώση των επιτοκίων δανεισμού της Ελλάδος στις αγορές, κάτι που, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, «αλλάζει όλη την ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους, καθώς μπορεί να επιτευχθεί το ίδιο αποτέλεσμα, με πολύ χαμηλότερα πλεονάσματα».

Την ίδια στιγμή που οι αντιπολιτευτικοί τόνοι του ΣΥΡΙΖΑ αρχίζουν να ανεβαίνουν («μετά την αρχική του αμηχανία, σύντομα ο λαϊκισμός θα αντεπιτεθεί», είπε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης), οι ρυθμοί της κυβέρνησης συνεχίζουν να είναι έντονοι: Τα τρία πρώτα νομοσχέδια μέχρι την επόμενη Πέμπτη θα έχουν ψηφιστεί και θα πλαισιωθούν με μια σειρά από νομοθετικές πρωτοβουλίες που θα ακολουθήσουν σε στοχευμένα ζητήματα. Ένα εξ αυτών, όπως έκανε γνωστό χθες ο πρωθυπουργός, είναι η αποσύνδεση της ψήφου των ομογενών από τη διαδικασία αλλαγής του νέου εκλογικού νόμου, ενώ αξιοσημείωτο ήταν και το άνοιγμα που έκανε προς όλους τους πολίτες για ένα «μεγάλο προοδευτικό ρεύμα αναγέννησης της Ελλάδας». Ως κυβέρνηση, είπε, «διεκδικούμε να είμαστε η κυβέρνηση όλων των Ελλήνων, ως παράταξη πρέπει να γίνουμε το προοδευτικό ρεύμα όσο το δυνατόν περισσότερων Ελλήνων».

Πολιτικός βηματοδότης

Όσον αφορά την οργάνωση του κόμματος, διευκρίνισε πως ο ρόλος του στη νέα περίοδο είναι του πολιτικού βηματοδότη της κυβέρνησης. Η νέα συγκυρία, εκτιμά ο κ. Μητσοτάκης, δημιουργεί και νέα καθήκοντα στον κομματικό μηχανισμό της ΝΔ. Σύμφωνα με αυτόν τον συλλογισμό, οι οργανωμένες δυνάμεις του κόμματος καλούνται να στηρίξουν την κυβέρνηση, αλλά να μην απορροφηθούν από αυτήν, να μεταφέρουν τα μηνύματα της κοινωνίας, αλλά και να επιστρέφουν δημιουργικά σε αυτήν όλες τις κεντρικές επιλογές. Και αυτό, σημείωσε, «απαιτεί τολμηρή σκέψη, πρωτότυπη δράση και καινοτόμες πρωτοβουλίες. Το κόμμα δεν θα είναι μόνο φυτώριο πολιτικού δυναμικού, αλλά και προβληματισμού», ανέφερε.

Αίσθηση εξάλλου προκάλεσε και η επιλογή της Γιάννας Αγγελοπούλου για τη θέση της επικεφαλής της Επιτροπής «Ελλάδα 2021». Στο σχόλιο ότι η ίδια στο πρόσφατο μάλιστα παρελθόν φερόταν να στήριζε τον Αλέξη Τσίπρα, συνεργάτης του κ. Μητσοτάκη ανέφερε: «Ο πρωθυπουργός ανέκαθεν υποστήριζε ότι μπροστά στο εθνικό συμφέρον, τα μικροκομματικά οφέλη μπαίνουν στην άκρη. Έχει δείξει άλλωστε και με άλλες επιλογές του ότι δεν εμπιστεύεται μόνο στελέχη της ΝΔ, αλλά όποιους θεωρεί ικανούς να πετύχουν στον ρόλο που τους αναθέτει». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκτιμά ότι σε δύο χρόνια από σήμερα, δίνεται στην Ελλάδα η ευκαιρία να ξανασυστηθεί στη διεθνή κοινότητα και η κα Αγγελοπούλου -υποστηρίζει- μπορεί να συμβάλει προς αυτή την προσπάθεια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v