Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οργανώνει τα του… οίκου του ο Μητσοτάκης

Κλείνει το παζλ των επιτελικών θέσεων στη ΝΔ. Τα μηνύματα του πρωθυπουργού και η εκλογή του Γιώργου Στεργίου στη θέση του Γραμματέα. Συντηρεί το Μαξίμου την κόντρα με Πολάκη.

Οργανώνει τα του… οίκου του ο Μητσοτάκης

Με τη σημερινή -εκτός συγκλονιστικού απροόπτου- εκλογή του Γιώργου Στεργίου στη θέση του Γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ, ολοκληρώνεται το παζλ των προσώπων που θα στελεχώσουν τις επιτελικές θέσεις στο κόμμα, μετά την εκλογική νίκη και την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ δεν θέλει σε καμία περίπτωση το κόμμα να διανύσει περίοδο χαλάρωσης, αλλά να παραμείνει σε εγρήγορση και να διατηρήσει την επαφή του με την κοινωνία, όπως στην προεκλογική περίοδο. Αυτό αναμένεται να τονίσει και στη σημερινή τοποθέτησή του ενώπιον των μελών της Πολιτικής Επιτροπής, στα οποία θα υπογραμμίσει την ευθύνη όλων, από όποια θέση και αν βρίσκεται ο καθένας, για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών και την εφαρμογή όλων όσα δεσμεύτηκαν προεκλογικά. Παράλληλα, θα συστήσει στα γαλάζια στελέχη να μην επιδείξουν αλαζονεία και ρεβανσιστικές τάσεις, ενώ θα επαναλάβει τη βούλησή του για «περισσότερη δουλειά και λιγότερα λόγια».

Τον έλεγχο της διατήρησης της εσωκομματικής συνοχής και οργάνωσης θα έχουν άνθρωποι της απολύτου εμπιστοσύνης του κ. Μητσοτάκη, ο οποίος θέλει να έχει σε πλήρη τάξη τα του… οίκου του, για να συνεχίσει απρόσκοπτα τις υποχρεώσεις του από το Μέγαρο Μαξίμου. Και ο Γιώργος Στεργίου είναι ένα από αυτά τα πρόσωπα, που μέχρι τώρα ήταν ο Γραμματέας Προγράμματος του κόμματος και ο βασικός υπεύθυνος του σχεδίου το οποίο άρχισε από την πρώτη κιόλας μέρα να ξεδιπλώνεται από τους υπουργούς της νέας κυβέρνησης. Ο κ. Στεργίου, ενταγμένος από φοιτητής στη ΝΔ, έχει στενή πολιτικά σχέση με τον Κωστή Χατζηδάκη, έχει θητεύσει γενικός γραμματέας Βιομηχανίας, Καταναλωτή, καθώς και ειδικός γραμματέας Εποπτείας Αγοράς, στο υπουργείο Ανάπτυξης. Αντικαθιστά τον Λευτέρη Αυγενάκη, ο οποίος υπουργοποιήθηκε.

Προηγουμένως, ο Κυριάκος Μητσοτάκης φρόντισε να καλύψει και τα άλλα κενά που προέκυψαν μετά τον σχηματισμό της κυβέρνησής του. Συγκεκριμένα, διευθυντής του γραφείου του προέδρου του κόμματος στην Πειραιώς, σε αντικατάσταση του κυβερνητικού εκπροσώπου πλέον Στέλιου Πέτσα, ανέλαβε ο μέχρι τώρα Γραμματέας Οργανωτικού, εκπαιδευτικός, Στέλιος Κονταδάκης, ο οποίος προτάθηκε και για τη θέση του αναπληρωτή του Γιώργου Στεργίου στην Πολιτική Επιτροπή.

Επίσης, στη θέση του γενικού διευθυντή της ΝΔ, αντί του Νίκου Παπαθανάση, νέου υφυπουργού Ανάπτυξης, τοποθετήθηκε ο Ιωάννης Μπρατάκος, αντιπρόεδρος του ΕΒΕΑ και έως τώρα επικεφαλής της Γραμματείας Παραγωγικών τομέων του κόμματος. Εξάλλου, διευθυντής του γραφείου του πρωθυπουργού στη Βουλή τοποθετήθηκε ο Μιχάλης Μπεκίρης και υποδιευθύντρια η Ελίνα Κυπραίου, επί χρόνια στενή συνεργάτιδα του πρωθυπουργού.

Σύσσωμοι παρόντες

Νωρίτερα, το πρωί, ο πρωθυπουργός και οι γαλάζιοι βουλευτές θα δώσουν το παρών στη Βουλή και τη  συζήτηση και ψηφοφορία για την άρση ασυλίας του Παύλου Πολάκη, που κατηγορείται ότι κατέγραφε παρατύπως συνομιλία με τον Γιάννη Στουρνάρα. Ήδη, από χθες το απόγευμα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά την ομιλία του στη Βουλή και κατά τη διάρκεια σύντομου καφέ με τους βουλευτές του, τους συνέστησε να είναι σύσσωμοι παρόντες στη σημερινή διαδικασία, αν και ο ίδιος δεν προτίθεται να μιλήσει. Σε απάντηση στον ΣΥΡΙΖΑ που κατηγορεί την κυβέρνηση ότι παρακάμπτει το νόμο περί ευθύνης Υπουργών για λόγους ρεβανσισμού, όπως λένε στο Μέγαρο Μαξίμου, κατ’ αρχήν η υπόθεση αφορά τη Βουλή και όχι την Κυβέρνηση.

Αφετέρου, αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, ο κ. Πολάκης είχε ζητήσει να μην αρθεί η ασυλία του, αλλά να κινηθούν οι διαδικασίες για τη συγκρότηση Προανακριτικής Επιτροπής, υποστηρίζοντας πως οι πράξεις για τις οποίες καταγγέλλεται εμπίπτουν στην άσκηση των υπουργικών καθηκόντων του και θα έπρεπε να εφαρμοστεί το άρθρο 86 του Συντάγματος περί ευθύνης Υπουργών. Η Επιτροπή της Βουλής δεν έκανε δεκτή τη θέση αυτή και η υπόθεση έρχεται στην Ολομέλεια. Από το Μέγαρο Μαξίμου υπενθυμίζουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε κατ’ επανάληψη υποστηρίξει πως δεν μπορεί να γίνεται επίκληση του άρθρου 86 για θέματα που δεν εμπίπτουν στις αρμοδιότητες του Υπουργού. «Τώρα τι θέλουν να πουν; Ότι η εξύβριση, η παράνομη ηχογράφηση και η δημοσιοποίηση προσωπικών συνομιλιών είναι στα καθήκοντα του υπουργού;», διερωτώνται, δίνοντας συνέχεια στη μακρά κόντρα με τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Υγείας.  

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v