Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι εντολές Μητσοτάκη στους υπουργούς

Τα μηνύματα που θα στείλει ο πρωθυπουργός στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο.

Οι εντολές Μητσοτάκη στους υπουργούς

Έστω καθυστερημένα σε σχέση με τον αρχικό προγραμματισμό, το πρώτο σχέδιο νόμου της νέας κυβέρνησης, αυτό για το επιτελικό κράτος, είναι γεγονός, καθώς κατατέθηκε αργά χθες στη Βουλή, σηματοδοτώντας -σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές- την αρχή υλοποίησης των προεκλογικών  δεσμεύσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Η χρονοβόρος διαδικασία στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και η δυσκολία συντονισμού και εξεύρεσης όλων των υπουργών που κλήθηκαν να βάλουν την υπογραφή τους στο νομοσχέδιο, ανάγκασαν το Μέγαρο Μαξίμου να το φέρει στη Βουλή περισσότερο από ένα 24ωρο αργότερα, με το επιτελείο του πρωθυπουργού πάντως να μην ανησυχεί και να δρομολογεί τις διαδικασίες για το επόμενο κοινοβουλευτικό βήμα. Και αυτό δεν είναι άλλο από τη σημερινή κατάθεση -με τη διαδικασία του κατεπείγοντος- των μειώσεων στον ΕΝΦΙΑ και της διεύρυνσης της ρύθμισης των 120 δόσεων, προκειμένου να ψηφιστούν την προσεχή Τρίτη και να τεθούν αμέσως σε εφαρμογή.

Το συγκεκριμένο σχέδιο θα αποτελέσει ένα από τα θέματα συζήτησης στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου ο πρωθυπουργός θα δώσει τις κατευθυντήριες γραμμές στους υπουργούς του για τις επόμενες δράσεις τους. Ο κ. Μητσοτάκης φέρεται ικανοποιημένος από την «προσήλωση» των μελών του υπουργικού συμβουλίου στους στόχους τους, θα επαναλάβει πως όλοι θα πρέπει να δίνουν διαρκώς τον καλύτερο εαυτό τους και να μην αφήνουν ούτε μία μέρα χαμένη, δικαιώνοντας τους πολίτες που τους εμπιστεύτηκαν στις πρόσφατες κάλπες.

Έμφαση ο πρωθυπουργός θα δώσει στην καθημερινότητα και στην ανάγκη δραστικής αντιμετώπισης των προβλημάτων που προκύπτουν, ενώ θα τονίσει εκ νέου το μεγάλο στοίχημα ανάκτησης της αξιοπιστίας της χώρας. Κάτι που θα επιτευχθεί -όπως θα πει- με την τάχιστη εφαρμογή των προωθούμενων μεταρρυθμίσεων και την πιστή τήρηση των στόχων που έχουν συμφωνηθεί με τους θεσμούς, προκειμένου να αποφευχθούν ανεπιθύμητες, δυσάρεστες εξελίξεις.

Στόχοι και χρονοδιάγραμμα

«Οι ιδεοληψίες και γραφειοκρατικά εμπόδια του χτες, που είτε απέτρεπαν είτε καθήλωναν επενδύσεις στην πατρίδα μας, τελειώνουν», είναι το μήνυμα που θα εκπέμψει και στη σημερινή συνεδρίαση, με φόντο και τη χθεσινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου για το Ελληνικό.

Ήδη πάντως ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει προσδιορίσει στους υπουργούς τους στόχους και το χρονοδιάγραμμα στο οποίο θα πρέπει να κινηθούν, με ορίζοντα το τέλος του τρέχοντος έτους, όπως τα αποτύπωνε στους φακέλους που μοιράστηκαν κατά το πρώτο, πανηγυρικό υπουργικό συμβούλιο την επομένη της ορκωμοσίας της νέας κυβέρνησης. Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία επίσκεψης του πρωθυπουργού στα υπουργεία. Χθες μετέβη στο υπουργείο Τουρισμού, σήμερα είναι προγραμματισμένο να επισκεφθεί το υπουργείο Γεωργίας, ενώ έδωσε εντολή για επίσπευση των διαδικασιών απόδοσης συντάξεων και επιδομάτων. Εξού και η σημερινή συνεδρίαση της σχετικής διυπουργικής επιτροπής, με τη συμμετοχή του υπουργού Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκου, του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση και του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκου Πιερρακάκη.

Στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο θα τεθεί επίσης επί τάπητος το Διυπουργικό Νομοσχέδιο που περιλαμβάνει και διατάξεις για την κυβερνησιμότητα των δήμων και θα έρθει στη Βουλή τις επόμενες μέρες, με στόχο να έχει ψηφιστεί έως τις 8 Αυγούστου. Θα έχει επίσης σωρεία «καυτών» διατάξεων, όπως την κατάργηση του πανεπιστηµιακού ασύλου και την τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα. Παράλληλα, δύο υπουργοί θα ενημερώσουν τους συναδέλφους τους για τις ραγδαίες εξελίξεις στους τομείς τους, ο Χρήστος Σταϊκούρας για την οικονομία και ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης για το θέμα του Brexit.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v