Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μητσοτάκης: Ξεκινούν από το 2019 οι μειώσεις των φόρων

«Θα αποπληρώσουμε το χρέος με το πλεόνασμα της ανάπτυξης», δήλωσε ο πρωθυπουργός. Μεσοσταθμική μείωση 22% για τον ΕΝΦΙΑ στα εκκαθαριστικά του Αυγούστου. Τελευταία ευκαιρία οι 120 δόσεις. Τα πέντε εμβληματικά έργα.

Μητσοτάκης: Ξεκινούν από το 2019 οι μειώσεις των φόρων

Για μια νέα αρχή μίλησε ο πρωθυπουργός ανοίγοντας τη συζήτηση για τις Προγραμματικές Δηλώσεις της κυβέρνησης. «Στις εκλογές οι πολίτες δεν καταδίκασαν μόνο το ψέμα αλλά απαίτησαν μια νέα πραγματικότητα. Η λαϊκή εντολή ήταν σαφής και πεντακάθαρη», τόνισε.

Θα τιμήσουμε στο ακέραιο την εντολή για μια «νέα κανονικότητα» την οποία εννοούμε ως πρόοδο. Δεν θα αναμετρηθούμε με τους αντιπάλους αλλά με τα προβλήματα. Ότι είπαμε θα το κάνουμε, και θα το κάνουμε πιο γρήγορα.

Όπως είπε ο πρωθυπουργός στο φορολογικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί το Σεπτέμβριο δεν διαταράσσεται η δημοσιονομική ισορροπία και δεν τίθενται σε αμφισβήτηση οι στόχοι για τα πλεονάσματα που συμφωνήθηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση. Πετυχαίνοντας τους στόχους 2019 και 2020 δρομολογείται πλάνο αλλαγών με στόχο την αξιοπιστία και την αποτελεσματικότητα. Ότι λέμε το πραγματοποιούμε. Ως πρωθυπουργός αρνούμαι να δεχτώ ότι δεν μπορούμε να βάλουμε σε τάξη τα του οίκου μας.

Σύμφωνα με τον ίδιο αμέσως μετά θα κινηθεί προκειμένου να διαπραγματευτεί χαμηλότερα πλεονάσματα, κάτι που θα είναι προς το συμφέρον και της Ελλάδας και των δανειστών. Βασικός στόχος η βελτίωση της ανάπτυξης προκειμένου να πειστούν όλοι ότι γυρίζουμε σελίδα. Θα αποπληρώσουμε το χρέος με το πλεόνασμα της ανάπτυξης και όχι με το υστέρημα της μεσαίας τάξης. 

Τα φορολογικά μέτρα

* Ο φόρος στις επιχειρήσεις μειώνεται σε 20% σε δυο φάσεις. Το Σεπτέμβριο κατεβαίνει στο 24% για τα εισοδήματα του 2019 και για τα μερίσματα στο 5% από 10%.

* Αναστέλλεται ο ΦΠΑ στην οικοδομή και ο φόρος υπεραξίας στις μεταβιβάσεις ακινήτων.

* Καθιερώνεται έκπτωση φόρου 40% στις δαπάνες για ενεργειακή αναβάθμιση.

* Ο πρώτος συντελεστής για εισοδήματα ως 10.000 ευρώ θα πέσει από το 22% στο 9%. Μειώνεται σταδιακά ο ανώτατος συντελεστής. Καταργούνται σταδιακά η Εισφορά Αλληλεγγύης και το Τέλος Επιτηδεύματος.

* Κατά τη διάρκεια της θητείας της κυβέρνησης οι ασφαλιστικές εισφορές θα μειωθούν από το 20% στο 15%.
Προϊόντα και υπηρεσίες θα κοστίσουν φθηνότερα καθώς οι συντελεστές ΦΠΑ θα καταλήξουν σταδιακά στο 11% και το 22%.

Ο πρωθυπουργός μίλησε για την πρώτη «ασυνέπεια» της κυβέρνησης σε ότι αφορά τις δεσμεύσεις που ανέλαβε προεκλογικά. Είχα υποσχεθεί ότι όλες οι φοροελαφρύνσεις θα ισχύσουν από το 2020 και θα περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό.

«Σήμερα αθετώ τη δέσμευση. Σημαντικές μειώσεις των φόρων ξεκινούν από το 2019. Τα εκκαθαριστικά που θα λάβουν οι πολίτες για τον ΕΝΦΙΑ θα είναι μεσοσταθμικά 22% χαμηλότερα».

Συγκεκριμένα για μικρές ιδιοκτησίες η ανακούφιση θα είναι 30%. Ο φόρος για όλες τις μεσαίες ιδιοκτησίες κατά 20%. Οι μεγάλες με αντικειμενική αξία άνω του 1 εκατ. θα δουν μείωση 10%.

Στις 120 δόσεις για χρέη στην Εφορία η ελάχιστη δόση μειώνεται στα 20 ευρώ και το επιτόκιο κατεβαίνει στο 3% αντί για 5%. Διευρύνεται η ρύθμιση για τις επιχειρήσεις για βασική οφειλή 1 εκατ. ευρώ. Αναστέλλονται οι κατασχέσεις και τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης για όσους εντάσσονται και παραμένουν στη ρύθμιση. Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι η συγκεκριμένη ρύθμιση θα είναι η τελευταία.

- Θεσπίζεται νέα πάγια ρύθμιση από 12 έως 24 δόσεις, για όσους έχουν δυσκολίες στην εξυπηρέτηση των οφειλών τους στο δημόσιο.

Οι ρυθμίσεις για τις 120 δόσεις και τον ΕΝΦΙΑ θα κατατεθεί ως νομοσχέδιο με τη μορφή του κατεπείγοντος την επόμενη εβδομάδα. Μετά τον Αύγουστο θα κατατεθεί το δεύτερο φορολογικό νομοσχέδιο.

Η ΔΕH

Θα κάνουμε ότι χρειάζεται για να σώσουμε την ΔΕΗ από τη βέβαιη καταστροφή χωρίς να επιβαρύνουμε άλλο τους καταναλωτές. Οπου χρειαστεί θα ιδιωτικοποιήσουμε δίκτυα όπου χρειαστεί. Θα κυνηγήσουμε τους στρατηγικούς κακοπληρωτές και όταν γίνει η εξυγίανση θα αναζητηθεί στρατηγικός επενδυτής.

Σε ότι αφορά τις ιδιωτικοποιήσεις ο πρωθυπουργός είπε ότι θα πωληθεί το 30% του Ελ. Βενιζέλος και θα γίνει νέα προσπάθεια ιδιωτικοποίησης των ΕΛΠΕ. Το Ελληνικό σύντομα θα γίνει το νέο πρόσωπο της Ελλάδας, αυτό της εξωστρέφειας.

Για τις τράπεζες είπε ότι θα προχωρήσουν και τα δυο σχέδια, αυτό της ΤτΕ και του ΤΧΣ.

Δέκα νομοσχέδια και πέντε εμβληματικά έργα

Ο κ. Μητσοτάκης προανήγγειλε την άμεση κατάθεση στη Βουλή δέκα νομοσχεδίων που θα απλώνονται σε όλους τους τομείς της κυβερνητικής δράσης. Θα αφορούν, μεταξύ άλλων, το επιτελικό κράτος, την φορολογία (σε δύο φάσεις), την ανάπτυξη και την αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας, το δικαίωμα ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού, την ανεξάρτητη δικαιοσύνη, τη διαφάνεια και την προστασία του πολίτη, την εκπαίδευση, την αγροτική ανάπτυξη και την υγεία.

Επίσης, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε 5 εμβληματικά έργα που θα γίνουν άμεσα σε Αττική και Θεσσαλονίκη:

1. Η Αθήνα αποκτά σύντομα έναν πόλο πολιτισμού, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο επεκτείνεται και ενοποιείται με το Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος προσφέρθηκε να χρηματοδοτήσει τις πρώτες μελέτες.

2. Οι φυλακές Κορυδαλλού μεταφέρονται εκτός αστικού ιστού, στη θέση τους θα δημιουργηθεί μεγάλο πάρκο.

3. Το πρώην βασιλικό κτήμα στο Τατόι αξιοποιείται πολύπλευρα, σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα.

4. Στο Κερατσίνι τα 204 στρέμματα της Δραπετσώνας μετατρέπονται σε μητροπολιτικό πάρκο, ταυτόχρονα ιδρύεται και ένα διεθνές κέντρο καινοτομίας.

5. Στη Θεσσαλονίκη ο χώρος της ΔΕΘ αναβαθμίζεται, οι εγκαταστάσεις της εκσυγχρονίζονται.

Παράλληλα, προχώρησε σε συγκεκριμένες δεσμεύσεις για την καθημερινότητα των πολιτών:

Υγεία: Αμεσες 2.000 προσλήψεις στα νοσοκομεία κυρίως νοσηλευτών. Εφαρμόζεται αμέσως ο αντικαπνιστικός νόμος. Τα φάρμακα των βαρέως πασχόντων θα διανέμονται κατ’ οίκον ή από φαρμακείο της επιλογής τους. Άμεση καταβολή συντάξεων χηρείας.

Παιδεία: συνδέεται με την οικονομία, για να μην παράγει άνεργους πτυχιούχους. Άμεση πρόσληψη 4.500 εκπαιδευτικών στην Ειδική Αγωγή. Εντός διετίας αντιμετωπίζεται οριστικά το ζήτημα των αναπληρωτών. Το άσυλο της ανομίας και της παραβατικότητας καταργείται άμεσα. Ξεκινά η πολιτική ενίσχυσης της επαγγελματικής εκπαίδευσης, της χρήσης της τεχνολογίας και της ανάπτυξης πειραματικών σχολείων. Το πρώτο ιδρύεται στο Περιστέρι.

Ασφάλεια: Επανεξετάζονται οι προβληματικές διατάξεις του νέου Ποινικού Κώδικα, ώστε να τροποποιηθούν άμεσα. Αποτρέπεται η αποφυλάκιση δολοφόνων ισοβιτών και τρομοκρατών. Ιδρύονται φυλακές Υψίστης Ασφαλείας τύπου Γ. Προσλαμβάνονται άμεσα 1.500 αστυνομικοί. Εντός εξαμήνου αντικαθίσταται ο εξοπλισμός και τα αλεξίσφαιρα γιλέκα του προσωπικού της ΕΛΑΣ. Και μέσα στο 2020 εξασφαλίζονται νέα περιπολικά και μηχανές. Η διαδικασία παροχής ασύλου ολοκληρώνεται με μεγάλη ταχύτητα, με σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Δίνεται μεγάλη βαρύτητα στην Πολιτική Προστασία.

Τέλος στη γραφειοκρατία: Κάθε γέννηση θα δηλώνεται μόνο μία φορά και κάθε παιδί θα εγγράφεται μόνο την πρώτη φορά στην εκπαίδευση. Καθιερώνεται νέα ψηφιακή ταυτότητα. Με αυτήν, κάθε πολίτης θα ενημερώνεται ηλεκτρονικά για την ασφαλιστική του κατάσταση και θα μαθαίνει ό,τι θέλει από το Δημόσιο, θα εισάγεται αν χρειαστεί στο νοσοκομείο. Οι υπεύθυνες δηλώσεις και οι υπογραφές, μετατρέπονται σε ηλεκτρονικές και η επικοινωνία με το Δημόσιο θα γίνεται μόνον μία φορά. Μετά, θα είναι χρέος των υπηρεσιών να ενημερώνονται εσωτερικά χωρίς να ενοχλούν τον πολίτη.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε νέα μηνύματα για την Βόρεια Μακεδονία και την Τουρκία. Στα Βαλκάνια, όπως είπε, προτεραιότητα της κυβέρνησης αποτελεί «η άμβλυνση των συνεπειών της συμφωνίας των Πρεσπών, με έμφαση στην προστασία των μακεδονικών μας προϊόντων. Ξαναστέλνω ένα μήνυμα εντός και εκτός Ελλάδας: από τη συμπεριφορά των γειτόνων μας θα κριθεί η πορεία τους στην Ε.Ε.». Αναφορικά μ την Τουρκία, ανέφερε ότι «πυξίδα για τη σχέση μας παραμένει το διεθνές δίκαιο. Δεν διστάζω να καλέσω τον πρόεδρο Ερντογάν να επιχειρήσουμε μια αμοιβαία προσέγγιση, να κάνουμε μαζί ένα τολμηρό βήμα μπροστά. Η αχρείαστη ένταση στερούν και από τις δύο χώρες πολύτιμους πόρους που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν υπέρ των πολιτών μας»

Παράλληλα, προανήγγειλε πως εντός της επόμενης εβδομάδος θα ανακοινωθεί η συγκρότηση ενός ευέλικτου φορέα που θα αναλάβει την προετοιμασία της πατρίδας μας για να γιορτάσουμε το 2021 τα 200 χρόνια από την επέτειο της ελληνικής επανάστασης. «Είναι ευκαιρία να επανασυστήσουμε την Ελλάδα στον κόσμο», είπε.

«Το ‘ή εμείς ή αυτοί’», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, «ανήκει στην Ελλάδα του διχασμού, αυτά είναι παρελθόν και η πατρίδα μας δεν αξίζει να βαλτώνει στο χθες. Οι Έλληνες κουράστηκαν, ζητούν λιγότερες υποσχέσεις και περισσότερα χειροπιαστά αποτελέσματα. Θέλουν τα παιδιά τους να περάσουν καλύτερα από τους ίδιους. Η κυβέρνηση της ΝΔ θα ανταποκριθεί και καλεί σε συμπόρευση όλους τους πολίτες».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v