Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τσίπρας: Ξέρετε, η χώρα δεν άρχισε να υπάρχει το 2015

Ικανοποίηση στον ΣΥΡΙΖΑ για τη συνέντευξη “στο άντρο του αντιπάλου”. “Δεν μέμφομαι τον Καραμανλή, μέμφομαι τη ΝΔ που σύρθηκε στη γραμμή Σαμαρά, ενώ από το 2005 είχε αποδεχθεί το όνομα". Απάντησε σε όλα “α λα debate” αλλά δεν ρωτήθηκε για ελληνοτουρκικά και ασφαλιστικό.

Τσίπρας: Ξέρετε, η χώρα δεν άρχισε να υπάρχει το 2015

Aπόλυτη ικανοποίηση από την συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα στον «Σκάι» εκφράζει η Κουμουνδούρου. Όπως εκτιμούν (όλα) τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ.Τσίπρας δεν προσήλθε στο κανάλι του Ν.Φαλήρου «αμυνόμενος» ή «απολογητικός», αλλά «με άνεση, κοφτό λόγο και ένταση, όταν χρειαζόταν» αντιμετώπισε το δίωρο πρέσινγκ από τον Αλέξη Παπαχελά και τη Σία Κοσιώνη.

Σημειώνουν δε, πως το σπάσιμο του 11μηνου «εμπάργκο» στον συγκεκριμένο τηλεοπτικό σταθμό δεν έγινε «για να αντλήσουμε ψήφους από το κοινό του», αλλά για να αποδείξει ο πρωθυπουργός πως αφενός «δεν φοβάται να πάει στο άντρο του αντιπάλου» και, αφετέρου, για να υποκαταστήσει το debate που δεν έγινε μετά την επίμονη άρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ παρατηρούν ότι παρά την μεγάλη διάρκεια της συνέντευξης (δύο ώρες και δέκα λεπτά) δεν ρωτήθηκε για μείζονα ζητήματα, όπως η ένταση στα ελληνοτουρκικά (σ.σ. αν και ο «Σκάι» είχε ασκήσει κριτική στην κίνηση του πρωθυπουργού να συγκαλέσει ΚΥΣΕΑ το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος) ή το ασφαλιστικό πρόγραμμα της ΝΔ.

Αντιθέτως, όπως λένε, ρωτήθηκε «για τα αναμενόμενα», δηλαδή το περίφημο «κότερο», τον κ.Πετσίτη, το Μάτι, τον κ.Βαρουφάκη και τον κ.Πολάκη. 

«Ακόμα και το ‘σκοπιανό’ μόνος του το άνοιξε παίρνοντας την αφορμή από ερώτηση που του έγινε για τον Πάνο Καμμένο», σημειώνουν. 

«Απίστευτη πατριδοκαπηλεία»

Με την αναφορά στη Συμφωνία των Πρεσπών οι τόνοι ανέβηκαν, καθώς ο κ.Τσίπρας παρέπεμψε στις γνωστές, πια, επιστολές που είχε ανταλλάξει ως πρωθυπουργός ο Κώστας Καραμανλλής, προτείνοντας διπλή ονομασία («Μακεδονία» εντός της χώρας και «Μακεδονία-Σκόπια» για τον ΟΗΕ).

«Αναδεικνύεται σήμερα μια απίστευτη υποκρισία και απίστευτη πατριδοκαπηλεία. Ο κ. Μητσοτάκης, και εσείς στον Σκάι, οργανώσατε μια εκστρατεία που έριξε φαρμάκι στον λαό και δίχασε του Έλληνες. Λέγατε οτι ο Τσίπρας πρόδωσε το όνομα Μακεδονία όταν το όνομα το έδινε η κυβέρνηση της ΝΔ από το 2005», είπε.

Και πρόσθεσε: «Ενορχηστρώθηκε μια εθνική σκευωρία ακόμη κι όταν ήρθαμε να ολοκληρώσουμε μια διαδικασία αναγκάζοντας τους γείτονες να προχωρήσουν σε Συνταγματική αναθεώρηση και να αναγνωρίσουν την ελληνικότητα της Αρχαίας Μακεδονίας. Δεν μέμφομαι τον Καραμανλή, μέμφομαι τη ΝΔ που σύρθηκε στη γραμμή Σαμαρά, ενώ από το 2005 είχε αποδεχθεί το όνομα».

Αντιθέτως, εξήρε τη συμβολή του Προκόπη Παυλόπουλου στην ελληνική προσπάθεια να αλλάξουν το Σύνταγμα τους και να προχωρήσει η ονομασία Βόρεια Μακεδονία.

«Κάντε σύγκριση του 2014 με σήμερα»

Έτερο σημείο που προβάλλεται ως ιδιαίτερα θετικό, είναι η απάντηση που έδωσε ο κ.Τσίπρας για το περίφημο χρέος που άφησε στη χώρα το πρώτο εξάμηνο του 2015 και η διαπραγμάτευση του Γιάνη Βαρουφάκη.

Παρότι επανέλαβε την αυτοκριτική για «κάποιες επιλογές» προσώπων που είχε κάνει μετά τη νίκη τον Ιανουάριο του 2015, αντέκρουσε τα περί «χρέους»  με αριθμούς: 

«Το 2008 το ΑΕΠ της χώρας ήταν στα 238 δισ. ευρώ και το 2014 ήταν στα 178 δισ. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ παρέλαβε το ΑΕΠ της χώρας στα 178 δισ. και σήμερα είναι 186 δισ. ευρώ. Πού είναι αυτό το χρέος που λέτε;».

Με τη φράση «η χώρα δεν ξεκίνησε να υπάρχει το 2015», απάντησε στην οικονομική και κοινωνική κατάσταση που παρέλαβε (ανεργία, λουκέτα, ανθρωπιστική κρίση, οικονομικοι δείκτες, στόχοι για υπέρογκα πρωτογενή πλεονάσματα κ.α.) για να απαριθμήσει την διαφορετική εικόνα που υπάρχει σήμερα.

Επίσης: 

--- Για την υπόθεση Novartis: «Το σκάνδαλο του φαρμάκου και ειδικότερα της Novartis είναι ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα. Υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος για να βγάλουμε συμπεράσματα.

Όταν ξεκίνησε η διερεύνηση Τσοχατζόπουλου, ο κ.Βενιζελος έλεγε ότι ο αριθμός του τραπεζικού λογαριασμού ήταν αριθμός κινητού τηλεφώνου.

Αν υπήρξε καθυστέρηση στη διερεύνηση της δικαστικής έρευνας δεν μπορώ να απαντήσω εγώ. Τον Παπαντωνίου επτά χρόνια τον έψαχναν.

Να βρισκόμαστε και απολογούμενοι γι αυτό το σκάνδαλο πάει πολύ».

--- Για τον Νέο Ποινικό Κώδικα: Αρνήθηκε την κατηγορία της αντιπολίτευσης ότι επιτρέπει την αποφυλάκιση τρομοκρατών («ο ΠΚ δεν έγινε στο Μαξίμου ή στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ, φτιάχτηκε από νομοπαρασκευαστική επιτροπή έγκριτων νομικών που κάθε άλλο παρά Συριζαίοι είναι»).

--- Για την επιλογή της ηγεσίας της Δικαιοσύνης και τη στάση του Προέδρου της Δημοκρατίας: «Κινηθήκαμε εντός του Συντάγματος και των νόμων, ο κ.Παυλόπουλος συμφώνησε σ΄αυτό. Μου είπε ότι για λόγους πολιτικούς δεν θέλει να ανακοινώσει τις αποφάσεις του την τελευταία εβδομάδα πριν από  τις εκλογές.

Του απάντησα ότι δεν συμφωνώ αλλά σέβομαι την απόφασή του».

--- Για το Σαββατοκύριακο που πέρασε με την οικογένειά του στο σκάφος της συνεργάτιδός του Κατερίνας Παναγοπούλου:  «Θα ήταν δικαιολογημένη η κριτική αν βρισκόμουν στο σκάφος κάποιου επιχειρηματία της διαπλοκής. Εγώ δεν έχω εξοχικό στη Τήνο μεσοτοιχία με τον Χριστοφοράκο». 

--- Για τον Παύλο Πολάκη: «Ο Πολάκης και ο Ξανθός έχουν κάνει πολύ σημαντική δουλειά. Του έχω πει (σ.σ. του κ.Πολάκη) ότι ο τρόπος που επικοινωνιακά χειρίστηκε διάφορα θέματα είναι κάποιες φορές λάθος. Θα ήταν άδικο να τον «μαζέψω» όπως λέτε, για λάθος αναρτήσεις. Ο Πολάκης και ο Ξανθός έστησαν ξανά στα πόδια του το δημόσιο Σύστημα Υγείας, έβγαλαν δύσοσμες υποθέσεις στην επιφάνεια, είτε σας αρέσει είτε όχι». 

--- Για το Μάτι: «Αυτό που βαραίνει στη δική μου σκέψη για την τραγωδία δεν είναι η κακή επικοινωνιακή διαχείριση αλλά ότι χάθηκαν τόσες ζωές».

«Από το αεροπλάνο βρέθηκα στο Κέντρο Επιχειρήσεων. Δεν είχαν εικόνα καν αν βγαίνει αυτό δημόσια, σε απευθείας σύνδεση. Είδα παγωμένα πρόσωπα. 

Εκείνη την ώρα το μόνο που είχα ως φήμη, είναι ότι υπήρχε πιθανότητα για έναν ή δύο ανθρώπους που από αναθυμιάσεις είχαν χάσει τη ζωή τους.

Μόλις έφυγαν οι κάμερες μου είπαν ότι υπάρχει πιθανότητα να είναι περισσότεροι οι νεκροί. Εκείνη την ώρα, μόλις συνειδητοποίησα αυτό, ζήτησα να κάνω μια δήλωση και να έρθουμε σε επαφή με τους ανθρώπους στο πεδίο της μάχης. Μία ώρα μετά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ενημέρωσε τον ελληνικό λαό για την εικόνα της καταστροφής».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v