Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μητσοτάκης: Αυτοσκοπός είναι η ισχυρή εντολή

Η νέα κυβέρνηση θα διορίσει την ηγεσία της Δικαιοσύνης, τονίζει ο πρόεδρος της ΝΔ και εκφράζει την απόλυτη εμπιστοσύνη του στον θεσμικό ρόλο του Προέδρου της Δημοκρατίας. Δεν έχουν αφήγημα οι πολιτικοί μας αντίπαλοι. Τι είπε για ΔΕΗ, Novartis, 13η σύνταξη.

Μητσοτάκης: Αυτοσκοπός είναι η ισχυρή εντολή

Έκκληση για μαζική συμμετοχή στις εκλογές, έκανε μέσω της τηλεόρασης του ΣΚΑΪ ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Να πάνε οι πολίτες να ψηφίσουν», τόνισε και έκανε ειδική αναφορά στους νέους. «Τους λέμε "πάρτε τις τύχες του τόπου στα χέρια σας. Αν θέλετε καλό δημόσιο πανεπιστήμιο, καλή τεχνική εκπαίδευση ή μια πολιτική που θα δώσει απόλυτη προτεραιότητα στις νέες δουλειές, ψηφίστε τη ΝΔ". Η συμμετοχή είναι απαραίτητο συστατικό της ίδιας της δημοκρατίας», είπε.

Αναφερόμενος στην απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να δώσει συνέντευξη στον ΣΚΑΪ, σημείωσε: «Καλοδεχούμενη είναι η απόφασή του να έρθει, ποτέ δεν κατάλαβα την εμμονή του με το εμπάργκο. Κινήσεις που αλλάζουν τη στρατηγική ενός κόμματος 4-5 μέρες πριν από τις εκλογές, μάλλον πανικό και απελπισία δείχνουν». Το ότι δεν υπάρχει χρόνος για ντιμπέιτ μεταξύ των αρχηγών, όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, δεν οφείλεται στη ΝΔ. Εμείς προτείναμε εναλλακτικές ημερομηνίες, δεν κατέστη δυνατό. Πάντως, δεν θεωρώ ότι είναι και το τέλος του κόσμου, οι πολίτες μάς έχουν δει 42 φορές σε αντιπαραθέσεις με τον κ. Τσίπρα στη Βουλή τα τελευταία 3,5 χρόνια, προτίμησα να συνομιλώ με την κοινωνία, όχι με τον κ. Τσίπρα. Τι να φοβηθώ; Τα άκουγα και πριν από τις ευρωεκλογές, έβλεπα μια διάχυτη αλαζονεία από τους αντιπάλους μας, το αποτέλεσμα προσγείωσε πολλούς, φαίνεται ότι ακόμα και τώρα είναι δύσκολο να το διαχειριστούν.

Ο πρόεδρος της ΝΔ ανέφερε σχετικά με τη «δήθεν υποτονική» προεκλογική περίοδο: «Δεν το πιστεύω ότι ήταν υποτονική. Ενδεχομένως να είναι πιο πολιτισμένη, είναι ένδειξη ωριμότητας της κοινωνίας ότι επιλέγει να εστιάσει στο μέλλον και όχι το παρελθόν».

Αναφορικά με την απόφαση του Προκόπη Παυλόπουλου να μην υπογράψει το Προεδρικό Διάταγμα για τη νέα ηγεσία της Δικαιοσύνης, τόνισε: «Από την πρώτη στιγμή είπα ότι έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στον ρόλο του ΠτΔ. Στηλιτεύσαμε την κυβερνητική πρόθεση να αλλάξει την ηγεσία της Δικαιοσύνης. Μια τόσο σημαντική απόφαση δεν μπορεί να εκληφθεί από την απερχόμενη κυβέρνηση. Η επόμενη κυβέρνηση θα διορίσει την ηγεσία της Δικαιοσύνης. Θα επιλεγούν πρόσωπα που θα είναι υπεράνω υποψίας, με κύρος, που θα επιτελέσουν στο ακέραιο τον ρόλο τους».

Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε «αυτοσκοπό την ισχυρή εντολή για να μην μπει η χώρα σε περιπέτειες, για να ακολουθήσω ένα πρόγραμμα τολμηρών μεταρρυθμίσεων». Έτεινε παράλληλα χείρα φιλίας στους ψηφοφόρους του ΚΙΝΑΛ. «Παρατηρώ με ενδιαφέρον τις παλινωδίες από πλευράς ΚΙΝΑΛ. Πολλοί συμπολίτες μας που το επέλεξαν κατά το παρελθόν μπορούν να εμπιστευτούν τη ΝΔ, χωρίς κατ’ ανάγκη να ταυτίζονται απόλυτα με αυτή, γιατί βασικό διακύβευμα των εκλογών είναι μια σταθερή κυβέρνηση για ανάπτυξη, δουλειές και αντιμετώπιση κρίσιμων ζητημάτων. Από την τήρηση των κανόνων εξαρτάται και η ποιότητα της δημοκρατίας».

Χρυσή Αυγή και Βελόπουλος

Στην ερώτηση αν είναι «χαμένη ψήφος» αυτή στα μικρά κόμματα, απάντησε: «Ένας στους πέντε πολίτες στις ευρωεκλογές εμπιστεύτηκε κόμμα που δεν έφτασε το 3%. Στην παρούσα συγκυρία, είναι πολύ καλύτερο η ψήφος αυτή να πιάσει τόπο, να έρθει στη ΝΔ παρά σε μικρά κόμματα. Έχω θέσει στόχο τη Χρυσή Αυγή και το κόμμα Βελόπουλου να μείνουν εκτός Βουλής για το καλό της δημοκρατίας». Ειδικά για τον επικεφαλής της Ελληνικής Λύσης ανέφερε ότι «όταν κάποιος χτίζει καριέρα πουλώντας δήθεν επιστολές του Χριστού, είναι λογικό να υπάρχει αντίδραση από πλευράς Εκκλησίας. Η ελληνική κοινωνία δεν είναι πια τόσο οργισμένη, μπορεί προβληματισμένη αλλά και δειλά αισιόδοξη», σημείωσε.

«Όταν λέω δεν έταξα, σημαίνει ότι δεν μίλησα για πράγματα που δεν μπορούν να γίνουν», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Οι φόροι πρέπει να μειωθούν, είναι μονόδρομος σήμερα για να πάρει μπροστά η μηχανή της ανάπτυξης, θέλουμε να επιστρέψουμε στη μεσαία τάξη κάποια από αυτά που της πήρε ο κ. Τσίπρας. Η Ευρώπη θα δείξει κατανόηση, για να μειώσουμε ακόμα περισσότερο τους φόρους, θα πάρει πίσω τα λεφτά της μέσω της ανάπτυξης».

Πάντως, δεν άνοιξε τα χαρτιά του για τις προτάσεις του όσον αφορά το όνομα του Προέδρου της Δημοκρατίας και αυτό του Κεντρικού Τραπεζίτη, ενώ για τον νέο Επίτροπο, είπε πως «θα ανακοινωθεί πιο γρήγορα, θα είναι πρόσωπο που θα μπορεί να εκπροσωπήσει επάξια την Ελλάδα στην Ευρώπη».

Ο πρόεδρος της ΝΔ επανέλαβε ότι δεν θα κοπεί κανένα επίδομα (οικογενειακά, στεγαστικά, προνοιακά) και ότι δεν θα απολυθεί κανένας δημόσιος υπάλληλος, ενώ εξέφρασε τη βούλησή του για «έναν μόνιμο μηχανισμό στήριξης όσων έχουν ανάγκη». Εξήγησε πάντως ότι «όσο σημαντικά είναι τα επιδόματα, τόσο και ακόμα περισσότερο σημαντικές είναι οι πρωτοβουλίες για το πώς οι άνεργοι θα βρουν δουλειά. Η απάντηση στη φτώχεια είναι οι καλές και σταθερές δουλειές», είπε.

Ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση για διαστρέβλωση των λεγομένων του, τονίζοντας πως «τα fake news διακινούνται όχι από τα υπόγεια του Μαξίμου, αλλά από τα ισόγεια, από τον ίδιο τον πρωθυπουργό».

Αναφερόμενος στη ΔEH, δεσμεύτηκε ότι «θα τη σώσουμε, αλλά θα αναζητηθούν και ευθύνες σε αυτούς που μας την παρέδωσαν σε οικτρά χάλια, στα όρια της χρεοκοπίας. Θα κάνουμε αυτό που πρέπει».

Για τις εξεταστικές επιτροπές, σημείωσε ότι «βάσει του συντάγματος, αρμόδια είναι η Δικαιοσύνη και η Βουλή και όχι η εκάστοτε κυβέρνηση», ενώ χαρακτήρισε «οικτρή πολιτική σκευωρία» την υπόθεση της Νοβάρτις, «που στηρίχθηκε πάνω σε ένα υπαρκτό διεθνές σκάνδαλο με γιατρούς».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v