Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τσίπρας: Θα δώσουμε ξανά τα κλειδιά του ταμείου σε αυτούς που το χρεοκόπησαν;

«Μπορούμε και έχουμε σχέδιο, κάντε την ανατροπή», είπε από τον Βόλο ο πρωθυπουργός. «Μας πολεμούν λυσσασμένα, με όλη τη δύναμη πυρός που έχουν συγκεντρώσει στα ΜΜΕ... Έχουν ντιλάρει με ισχυρά συμφέροντα για συντάξεις και Υγεία». «Κύμα μεταρρυθμίσεων ή τσουνάμι απορρυθμίσεων φέρνει ο κ.Μητσοτάκης;»

Τσίπρας: Θα δώσουμε ξανά τα κλειδιά του ταμείου σε αυτούς που το χρεοκόπησαν;

«Αν όλοι σκεφτούμε ότι σ΄αυτές τις εκλογές κρίνεται η ζωή μας, η ανατροπή είναι βέβαιη», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας από τον Βόλο, αναδεικνύοντας τον ρόλο του παλαιού πολιτικού συστήματος στην χρεοκοπία της χώρας και τα «ντιλαρίσματα» του Κυριάκου Μητσοτάκη με ισχυρά ιδιωτικά συμφέροντα για τις συντάξεις και την Υγεία.

«Βγάλαμε τη χώρα από την κατάσταση πολιορκίας και άρσης της εθνικής κυριαρχίας, βγάλαμε τη θηλιά όταν τρεις κυβερνήσεις απέτυχαν να το κάνουν», είπε, αναφερόμενος στις ευθύνες των προηγούμενων κυβερνήσεων πριν και μετά τα μνημόνια.

«Η ιστορία της χώρας δεν ξεκίνησε τον Γενάρη του 2015. Ο ένας το 2009 παρέδωσε 24 δισ. πρωτογενές έλλειμμα. Ο άλλος το 2010 έφερε το ΔΝΤ. Ο επόμενος ήταν διορισμένος τραπεζίτης. Ο τελευταίος έφτασε την ανεργία στο 28% και στο 60% για τους νέους, έφερε τα λουκέτα στην αγορά», ήταν η χαρακτηριστική φράση, χωρίς πάντως να αναφερθεί ονομαστικά τους κυρίους Καραμανλή, Παπανδρέου, Παπαδήμο και Σαμαρά, αντίστοιχα.

Και συνέχισε:

«Δεν θα μας συγχωρήσουν ποτέ ότι εμείς βγάλαμε τη χώρα από τα μνημόνια, ότι καθαρίσαμε από τα άπλυτα που οι ίδιοι δημιούργησαν.

Γι αυτό μας πολεμούν με τόσο λύσσα, με όλη τη δύναμη πυρός που έχουν συγκεντρώσει στα ΜΜΕ.

Έριξαν τη χώρα στον γκρεμό και τώρα που εμείς, με δυσκολίες και λάθη αλλά με έντιμο αγώνα, καταφέραμε να την βγάλουμε σε ξέφωτο, όλοι αυτοί μας κουνάνε το δάκτυλο. Μας λένε ότι η χώρα είναι ιδιοκτησία τους, ότι οι ίδιοι είναι κληρονόμοι. Φώναζαν ‘βάστα Γερούν’όταν δίναμε τις μάχες και τώρα θέλουν πάλι τα κλειδιά της χώρας. Τα κλειδιά του ταμείου που τώρα το ξαναγεμίσαμε. Θα το κάνουμε;

Το 2015 ήρθαμε για να ενώσουμε, όχι για να πάρουμε τη ρεβάνς από τις ημέρες του διχασμού. Ενώσαμε τις δυνάμεις μας με κάθε δημοκρατικό πολίτη. Αλλιώς, η χώρα θα βρισκόταν ακόμα στα νύχια του ΔΝΤ.
Αισθανόμαστε δικαιωμένοι απέναντι στην ιστορία για τις δύσκολες επιλογές που κάναμε».

«Δεν γεννηθήκαμε στα σαλόνια της εξουσίας»

Αναφερόμενος στις μάχες και στις δυσκολίες της τετραετίας («κάναμε λάθη αλλά δεν γεννηθήκαμε στα σαλόνια της εξουσίας, μάθαμε στους δρόμους του αγώνα»), ο κ.Τσίπρας ανέπτυξε τους βασικούς στόχους μίας δεύτερης διακυβέρνησης.

Με τη διαβεβαίωση «μπορούμε και έχουμε σχέδιο» αναφέρθηκε σ΄αυτό, δίνοντας παραδείγματα: «ο κατώτατος μισθός και η ανεργία να φτάσουν εκεί που ήταν πριν, να μην ξαναζήσουμε χαράτσια, έκτακτες εισφορές, μειώσεις συντάξεων, φάρμακα για τους λίγους».

Ιδιαίτερα επικριτική ήταν η αναφορά του στα κρυφά σημεία του προγράμματος της ΝΔ, στηλιτεύοντας την πολυδάπανη προεκλογική καμπάνια της «τη στιγμή που χρωστά 280 εκατομμύρια ευρώ στις τράπεζες και δεν έχει πληρώσει ούτε ένα ευρώ».

Εχουν «ντιλάρει» για συντάξεις και Υγεία

Τονίζοντας ότι η ΝΔ «δεν θέλει ανάπτυξη ισχυρή, θέλει ανάπτυξη για τους ισχυρούς», αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο ασφαλιστικό.

«Στο πρόγραμμά τους δεν έχουν ούτε μία γραμμή για το νέο ασφαλιστικό που θέλουν να φέρουν. Γιατί; Επειδή έχουν ήδη ντιλάρει με μεγάλες ασφαλιστικές εταιρίες να ξεπουλήσουν την επικουρική ασφάλιση.

Θα υποχρεώσουν εργαζόμενους να πληρώνουν την επικουρική ασφάλιση στις ιδιωτικές ασφαλιστικές οι οποίες θα τα τζογάρουν στο χρηματιστήριο. Το δημόσιο ταμείο όμως θα βρεθεί έτσι σε αδυναμία να πληρώνει επικουρικές συντάξεις στους συνταξιούχους», είπε.

«Το ίδιο», πρόσθεσε, «κάνουν ήδη στον χώρο της Υγείας, κλείνοντας συμφωνίες με ισχυρά ιδιωτικά συμφέροντα».

Σ’ αυτά τα κρυφά σχέδια απέδωσε ο κ.Τσίπρας την άρνηση του κ.Μητσοτάκη να προσέλθει σε προγραμματικό διάλογο μαζί του: «Για να μην βρεθεί εκτεθειμένος, να μην έρθει αντιμέτωπος με τους σκελετούς που έχει στα ντουλάπια του. Να μην εξηγήσει πώς, με ποιό τρόπο, θα μειώσει φόρους χωρίς να μειώσει το κοινωνικό κράτος, χωρίς να κόψει επιδόματα και συντάξεις,. Μοιάζει με το ‘λεφτά υπάρχουν’ που έλεγε κάποιος», κατέληξε.

Θέτοντας το (ρητορικό) ερώτημα εάν «το κύμα μεταρρυθμίσεων» που υπόσχεται ο κ.Μητσοτάκης αποδειχθεί «τσουνάμι απορρυθμίσεων».

Ο κ.Μητσοτάκης οφείλει συγγνώμη για τις Πρέσπες

Ειδικά για τη Συμφωνία των Πρεσπών, μετά και τις συνεχιζόμενες αποκαλύψεις ότι η ΝΔ επί Κώστα Καραμανλή είχε αποδεχθεί ονομασία «Μακεδονία», ο πρωθυπουργός τόνισε ότι ο κ.Μητσοτάκης «οφείλει μία μεγάλη συγγνώμη στους πολίτες» - κυρίως σε όσους διαδήλωναν δίπλα στα στελέχη της ΝΔ εναντίον της λύσης με το όνομα «Μακεδονία».

Αναρωτήθηκε εκ νέου δε, πώς γίνεται η αξιωματική αντιπολίτευση να χαρακτηρίζει «προδοτική» τη Συμφωνία αλλά να δεσμεύεται ότι, όταν γίνει κυβέρνηση, θα επιτηρεί την πιστή εφαρμογή της.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ -Προοδευτική Συμμαχία, όλοι εμείς που δεν δειλιάσαμε να λύσουμε ένα χρόνιο πρόβλημα με τους βόρειους γείτονες μας, είμαστε υπερήφανοι γιατί δεν κοροϊδέψαμε, διότι κάναμε μεγαλύτερη και πιο ισχυρή την Ελλάδα», είπε.

Παραπέμποντας μάλιστα στη φράση του ποιητή «εθνικό είναι το αληθινό, ο κ.Τσίπρας τόνισε: «Γι αυτό μιλάμε την πιο πατριωτική γλώσσα, την γλώσσα της αλήθειας».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v