Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πού αποδίδει ο ΣΥΡΙΖΑ τις «απειλές» για νέες κάλπες

Στο στόχαστρο ΚΙΝΑΛ-ΝΔ οι μετακινούμενοι «κεντρώοι». Από την ψήφο ανοχής της Φ. Γεννηματά στις νέες εκλογές του Κ. Μητσοτάκη. Το «γαλάζιο» στρογγύλεμα των φοροελαφρύνσεων και η επιλογή «σε μια λογική χασμουρητού και υπνηλίας».

Πού αποδίδει ο ΣΥΡΙΖΑ τις «απειλές» για νέες κάλπες

«Το μόνο που δεν είπε, είναι ότι θα μας επισκεφθούν και εξωγήινοι, αν δεν πάρει ισχυρή εντολή» ήταν το σκωπτικό σχόλιο του Αλέξη Τσίπρα στην προειδοποίηση του Κυριάκου Μητσοτάκη πως εάν δεν πάρει καθαρή εντολή (αυτοδυναμία) στις 7 Ιουλίου, θα ξαναγίνουν εκλογές… τον Δεκαπενταύγουστο.

Επί της ουσίας, ο πρωθυπουργός, μιλώντας χθες το βράδυ στον τηλεοπτικό σταθμό Star, απέδωσε την εν λόγω προειδοποίηση στην πρόθεση του αρχηγού της ΝΔ «να δημιουργήσει ένα κλίμα κινδυνολογίας και να συσπειρώσει τους ψηφοφόρους της ΝΔ».

Κυβερνητικά στελέχη χαρακτηρίζουν αναμενόμενη τη στάση του κ. Μητσοτάκη, μετά την αλλαγή εκλογικού αφηγήματος του ΚΙΝΑΛ. Όπως σημειώνουν, η ηγεσία της Χ. Τρικούπη θέλησε να αποτρέψει τη στροφή «χαλαρών» ψηφοφόρων του ΚΙΝΑΛ προς τη ΝΔ, στο όνομα της ακυβερνησίας και των επαναληπτικών εκλογών.

Για τον λόγο αυτό, η Φώφη Γεννηματά «έριξε» στο προεκλογικό τραπέζι την προοπτική της ψήφου ανοχής από το κόμμα της, ώστε να λειτουργήσει «ως υπεύθυνη αντιπολίτευση» για να προχωρήσουν μια σειρά θέματα, με πρώτο την αλλαγή του εκλογικού νόμου. «Αν υπάρξει αυτοδυναμία, το ΚΙΝΑΛ θα ασκήσει προοδευτική αντιπολίτευση, αν όχι, θα φερθούμε υπεύθυνα», τόνισαν στη συνέχεια στελέχη του κόμματος, στέλνοντας το μήνυμα στους εν λόγω ψηφοφόρους να μη φοβηθούν (την ακυβερνησία) και μετακινηθούν προς ΝΔ. Δεν διέλαθε της προσοχής δε, η χθεσινή παρέμβαση του Ευάγγελου Βενιζέλου, ο οποίος μίλησε για την ανάγκη «να υπάρχει σαφής, καθαρή κυβερνητική λύση και σταθερότητα».

Δεν βγαίνει… ο Δεκαπενταύγουστος

Αυτό το ενδεχόμενο -λένε- έσπευσε να εξουδετερώσει ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος θέλει το υψηλότερο δυνατό ποσοστό και όχι οριακή αυτοδυναμία, οπότε… «απείλησε» με εκλογές τον Δεκαπενταύγουστο, εάν δεν πάρει «ισχυρή και καθαρή εντολή». Κατά τα ίδια στελέχη, δεν βγαίνουν οι αριθμοί για… Δεκαπενταύγουστο, καθώς, σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας και μη σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας, η διαδικασία των διερευνητικών εντολών στο σύνολό της θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέες κάλπες περί τις 20-25 Αυγούστου.

«Αλλά δεν είναι αυτό το ζήτημα», τονίζουν και παραπέμπουν στο πραγματικό ερώτημα της κάλπης, όπως το ανέδειξε χθες ο κ. Τσίπρας: κυβέρνηση ΝΔ ή με κορμό τη ΝΔ από τη μία, κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ή με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ από την άλλη.

Επιμένει στο debate με Μητσοτάκη

Η «μηχανή» της Κουμουνδούρου δείχνει να έχει πάρει μπροστά τις τελευταίες ημέρες, με τις καθημερινές, πολλές, μικρές και μεγάλες συγκεντρώσεις να πληθαίνουν, τα κεντρικά στελέχη να κάνουν περιοδείες σε ολόκληρη τη χώρα και τον κ. Τσίπρα να μεταδίδει (όπως λένε) το πείσμα ότι «θα τα καταφέρουμε».

Με αφορμή τα κενά στο πρόγραμμα της ΝΔ (σ.σ. απουσία του ασφαλιστικού) και τις υπαναχωρήσεις του κ. Μητσοτάκη από δεσμεύσεις του περί τις φοροελαφρύνσεις, ο ΣΥΡΙΖΑ επαναφέρει πιεστικά το αίτημα για τετ α τετ αντιπαράθεση Τσίπρα-Μητσοτάκη, καταγγέλλοντας, ουσιαστικά, την ακύρωση ακόμη και του debate μεταξύ όλων των πολιτικών αρχηγών.

«Οι αντίπαλοί μας θέλουν να πάνε στις κάλπες της 7ης Ιουλίου περίπου σε μια λογική χασμουρητού και υπνηλίας, να μη συζητάμε ούτε debate, ούτε αντιπαράθεση, ούτε προγραμματική όξυνση -προγραμματική, δεν μιλώ για… πολιτικό πολιτισμό-, αλλά δεν θέλουν να λένε ούτε τα προγράμματά τους, ούτε τι θα κάνουν την επόμενη μέρα. Δεν θέλουν πολιτική συζήτηση, επειδή έχουν σκελετούς στα προγράμματά τους και στις ντουλάπες τους», τόνισε χθες ο κ. Τσίπρας.

Με ανάρτησή του μάλιστα απευθύνθηκε απευθείας στον αρχηγό της ΝΔ, εντείνοντας αυτή την πίεση. «Μένουν 10 μέρες ακόμα. Σας καλώ να τηρήσετε τον λόγο σας. Να αγνοήσετε τους επικοινωνιολόγους και να έρθετε να συζητήσουμε ανοιχτά και χωρίς φόβο για όλα τα θέματα, ενώπιον του ελληνικού λαού. Όποτε θέλετε. Όπου θέλετε. Θα αναμένω εκ νέου την απάντησή σας».

Η απάντηση προς το παρόν παραμένει αρνητική.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v