Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γιατί ο Μητσοτάκης έβαλε το δίλημμα του Δεκαπενταύγουστου

«Προειδοποίηση» για τις συνέπειες μιας μη ισχυρής εντολής στη Νέα Δημοκρατία. Το κυβερνητικό πρόγραμμα, η αστάθεια και η απλή αναλογική. Ομιλία Κώστα Καραμανλή στη Θεσσαλονίκη.

Γιατί ο Μητσοτάκης έβαλε το δίλημμα του Δεκαπενταύγουστου

Τη διασφάλιση με κάθε τρόπο της αυτοδυναμίας και της ισχυρής εντολής για τη ΝΔ, με σκοπό την απρόσκοπτη εφαρμογή του κυβερνητικού της προγράμματος, επιδιώκει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στο πλαίσιο αυτό, επιζητά την εμπιστοσύνη των εναπομεινάντων αναποφάσιστων, αλλά και ψηφοφόρων που στις ευρωεκλογές στήριξαν κόμματα είτε δεξιά της ΝΔ είτε κινούμενα στον χώρο του κέντρου, καλώντας τους να συμπορευτούν, παρά τις διαφορές τους, «για την πολιτική αλλαγή που χρειάζεται ο τόπος». Ενώ μάλιστα μέχρι τώρα εξηγούσε ότι αν δεν λάβει ισχυρή εντολή η ΝΔ, η χώρα θα μπει σε περιπέτειες, χθες εξειδίκευσε αυτή την… προειδοποίησή του, μιλώντας για νέες εκλογές τον Δεκαπενταύγουστο, εάν δεν επιτευχθεί ο σχηματισμός κυβέρνησης.

Η σχετική αναφορά του ήταν διπλή, το πρωί στη συνέντευξή του στον Θέμα fm και το απόγευμα, κατά την περιοδεία του στην Εύβοια: «Είναι σημαντικό ο επόμενος πρωθυπουργός να λάβει ισχυρή εντολή για να αλλάξει τη χώρα. Διότι διαφορετικά, η χώρα θα οδηγηθεί σε νέες εκλογές τον Δεκαπενταύγουστο», σημείωσε, προτρέποντας ουσιαστικά τους πολίτες να εγκαταλείψουν τις όποιες σκέψεις τους περί αποχής (ελέω και καλοκαιριού) ή της «ψήφου χωρίς απήχηση» σε κάποιο μικρότερο κόμμα.

Με δεδομένο μάλιστα ότι οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με το σύστημα της απλής αναλογικής, που -όπως λέει- οδηγεί στην απόλυτη ακυβερνησία, ο κ. Μητσοτάκης θέτει τους πολίτες… προ των ευθυνών τους ενόψει της επόμενης μέρας. Με αυτό το σκεπτικό, όχι μόνο θα προσέλθουν και πάλι, μέσα στην καρδιά του καλοκαιριού, στις κάλπες -κάτι που θεωρεί ότι θα σκεφθούν οι ψηφοφόροι πριν ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, αλλά η χώρα, σε μια κρίσιμη στιγμή, με την οικονομία και τα εθνικά θέματα να απαιτούν σταθερότητα, να κινδυνεύει να μείνει ακυβέρνητη επί μακρόν.

«Από την αρχή»

Ουσιαστικά, ο πρόεδρος της ΝΔ θεωρεί ότι η παρούσα συγκυρία είναι μοναδική για τον ίδιο και το κόμμα του προκειμένου να αναλάβουν την εξουσία, πιθανότητα η οποία θα απομακρυνθεί, εάν δεν επέλθει αυτοδυναμία την 7η Ιουλίου. Μολονότι δε φανερές και κρυφές δημοσκοπήσεις δείχνουν μεγάλη διαφορά της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ και περισσότερες των 151 εδρών για τη σημερινή αξιωματική αντιπολίτευση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν εφησυχάζει και διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι τα πάντα στις εθνικές εκλογές ξεκινούν από την αρχή.

Σε αυτή την προσπάθεια, ο κ. Μητσοτάκης θα βρει έναν σημαντικό σύμμαχο, τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, ο οποίος το απόγευμα θα πραγματοποιήσει μετά από χρόνια ομιλία ενώπιον κομματικού ακροατηρίου με φόντο τις εκλογές. Κατά την παρουσίαση των υποψήφιων βουλευτών της ΝΔ στη Θεσσαλονίκη, που θα πραγματοποιηθεί στο συνεδριακό κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης», ο πρώην πρωθυπουργός αναμένεται να απευθύνει ολιγόλεπτο χαιρετισμό, εκφράζοντας την αμέριστη στήριξή του στον Κυριάκο Μητσοτάκη και θα χαρακτηρίσει τη ΝΔ ως «το μόνο σταθερό ελληνικό κόμμα από τη Μεταπολίτευση μέχρι σήμερα».

Την ίδια ώρα, εξάλλου, ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης από την Ελευσίνα θα αναφερθεί στο Κοινωνικό Συμβόλαιο που είναι έτοιμη η ΝΔ να συνυπογράψει με όλους τους πολίτες, πρωτίστως όμως με τον κόσμο της εργασίας. «∆εν νοείται ανάπτυξη χωρίς κοινωνική συνοχή και κοινωνική συνοχή χωρίς αλληλεγγύη», σημειώνει, δεσμευόμενος, μεταξύ άλλων: για κονδύλι ύψους 1 δισ. ευρώ στον θεσµό του ελάχιστου εγγυηµένου εισοδήµατος που θα κατευθυνθεί σε 800.000 πολίτες, για την ενίσχυση κατά 200 εκατ. του επιδόµατος ανεργίας και για την αναδιάταξη των κριτηρίων χορήγησής του προκειμένου να αυξηθεί ο αριθµός των δικαιούχων, καθώς και για την κάλυψη όλων των παιδιών από βρεφονηπιακούς σταθμούς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v