Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣΥΡΙΖΑ: Η ΝΔ στέλνει τις φοροελαφρύνσεις «στο 2021 και βλέπουμε»

Πώς ερμηνεύει τις σχετικές δηλώσεις του αρχηγού της ΝΔ κυρίως για τη φορολόγηση των επιχειρήσεων. Χαρακτηρίζει εμμέσως «λαγό λιτότητας» τον Γ. Στουρνάρα και αποκαλεί «ανέκδοτο» τα περί καμένης γης.

ΣΥΡΙΖΑ: Η ΝΔ στέλνει τις φοροελαφρύνσεις «στο 2021 και βλέπουμε»

Τα «κρυφά γράμματα» των δεσμεύσεων της ΝΔ για τις φοροελαφρύνσεις αναδεικνύει ο ΣΥΡΙΖΑ, παραπέμποντας στις τελευταίες δηλώσεις του αρχηγού της.

Όπως σημειώνουν στελέχη του κόμματος και της κυβέρνησης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης «επιβεβαίωσε χθες πως οι φορολογικές ελαφρύνσεις που υπόσχεται, οι οποίες αφορούν κυρίως τις μεγάλες επιχειρήσεις, επί της ουσίας δεν θα γίνουν ποτέ ή από το 2021 και βλέπουμε…».

Επικαλούμενα τις δηλώσεις του στο Κρήτη TV, τονίζουν: «Ο αρχηγός της ΝΔ παραδέχθηκε ότι το 2019 δεν θα γίνει καμία φορολογική ελάφρυνση, γιατί όπως είπε, δεν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος. Προχώρησε όμως ακόμη περισσότερο. Ομολόγησε ότι ούτε το 2020 θα γίνει κάποια φορολογική ελάφρυνση πέραν της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση. Πρωτοβουλία που ήδη εξήγγειλε αλλά και εφάρμοσε η σημερινή κυβέρνηση ήδη από το 2019, κατεβάζοντας το ΦΠΑ στην εστίαση από το 24% στο 13%».

Στη συνέχεια, κατά τα ίδια στελέχη, ο κ. Μητσοτάκης «παρέπεμψε τις υποτιθέμενες μειώσεις της φορολογίας σε βάθος τετραετίας, μετά από επαναδιαπραγμάτευση με τους εταίρους και αφού θα έχει υλοποιήσει, ως ισοδύναμο, ένα βαθύ μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα περικοπών δαπανών».

Κατά την ερμηνεία που κάνουν, «ο κ. Μητσοτάκης, λίγες μέρες πριν από τις εκλογές, ομολόγησε ότι τόσο καιρό αυτό που κάνει είναι αόριστες δεσμεύσεις για φοροαπαλλαγές, με σαφείς διαβεβαιώσεις λιτότητας».

«Ψηφίσαμε για το 2019 και ανακοινώσαμε για το 2020»

Στον αντίποδα θέτουν τις ανακοινώσεις του Αλέξη Τσίπρα από το Ζάππειο (τον Μάιο) για μέτρα που άλλα ήδη ψηφίσθηκαν και άλλα θα ισχύσουν από το 2020 -εάν κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές.

Συγκεκριμένα:

* Η κυβέρνηση μείωσε ήδη για το 2019 τον ΦΠΑ στην ενέργεια, στα τρόφιμα και στην εστίαση. Το 2020 θα μειώσει περαιτέρω τον ΦΠΑ, κατεβάζοντας τον μεσαίο συντελεστή από το 13% στο 11%.

* Το 2020 θα προχωρήσει σε στοχευμένες ελαφρύνσεις στη φορολογία εισοδήματος και στην περαιτέρω μείωση ακόμη 20% μεσοσταθμικά του ΕΝΦΙΑ, με τη σχετική μείωση να είναι έως και 50% για μικρές και μεσαίες ιδιοκτησίες.

* Επιπλέον, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δεσμευθεί για μείωση της προκαταβολής φόρου από το 100% στο 50%, κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για εισοδήματα έως 20.000 ευρώ και δραστική μείωση των συντελεστών για εισοδήματα άνω του ποσού αυτού.

Αναλυτική παρουσίαση των θέσεων του νυν κυβερνώντος κόμματος ειδικά για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις έκανε ο κ. Τσίπρας χθες, σε ειδική εκδήλωση στην Κεντρική Λαχανογορά του Ρέντη.

«Ανέκδοτο η καμένη γη»

Αναφορικά με τις νέες παρεμβάσεις του διοικητή της TτE Γιάννη Στουρνάρα, κύκλοι του ΣΥΡΙΖΑ υπενθυμίζουν, κατ' αρχάς, ότι «δεν είναι η πρώτη φορά που πέφτει έξω στις δυσμενείς προβλέψεις που κάνει», του αποδίδουν ωστόσο πολιτική σκοπιμότητα.

«Οι δηλώσεις του είναι δηλωτικές μίας τάσης που εκπορεύεται από τη ΝΔ και από συγκεκριμένα μιντιακά κέντρα, τα οποία απεργάζονται μία εικόνα καταστροφής προκειμένου -αν έχει η ΝΔ τη δυνατότητα να κυβερνήσει- να επιβάλει από την πρώτη κιόλας μέρα μέτρα λιτότητας και δημοσιονομικής ασφυξίας».

Επισημαίνουν δε, ότι η ρητορική περί καμένης γης «δεν μπορεί να σταθεί ούτε ως ανέκδοτο», καθώς η χώρα έχει 34 δισ. ευρώ αποθεματικά, εννέα συνεχόμενα τρίμηνα ανάπτυξη, μείωση της ανεργίας κατά εννέα μονάδες και ανοδικούς όλους τους δείκτες της οικονομίας».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v