Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μητσοτάκης: Μειώσεις φόρων και στοχευμένες μειώσεις δαπανών

Ζήτησε ισχυρή εντολή για «ισχυρή ανάπτυξη και αυτοδύναμη Ελλάδα». Δεν εκτιμά ότι υπάρχει ζήτημα λήψης πρόσθετων μέτρων επιβάρυνσης για τους πολίτες. «Αγωνίζομαι να υπερασπιστώ τα δικαιώματα των εργαζομένων». Δεν βλέπει θερμό επεισόδιο με την Τουρκία.

Μητσοτάκης: Μειώσεις φόρων και στοχευμένες μειώσεις δαπανών

Νέο προσκλητήριο συστράτευσης με τη Νέα Δημοκρατία για μια καλύτερη Ελλάδα απηύθυνε ο Κυριάκος Μητσοτάκης προς όλους τους Έλληνες, σε συνέντευξή του στη «Νέα Τηλεόραση Κρήτης».

Ζήτησε ισχυρή εντολή προκειμένου να υπάρξει «ισχυρή ανάπτυξη και αυτοδύναμη Ελλάδα» και με την οποία θα μπορέσει να πάει στις Βρυξέλλες «με πολύ μεγάλη προσωπική αξιοπιστία». Όπως είπε, «όσο πιο γενναία είναι η ανάπτυξη στην Ελλάδα, όσο πιο ισχυρή είναι, τόσο πιο βιώσιμο γίνεται το χρέος μας», δεσμευόμενος ταυτόχρονα πως θα καταστήσει τις ιδιωτικές επενδύσεις «κεντρικό πυλώνα της πολιτικής».

Ο πρόεδρος της ΝΔ υποστήριξε πως αγωνίζεται να υπερασπιστεί τα δικαιώματα των εργαζομένων, τάχθηκε και πάλι υπέρ της σύμπραξης του ιδιωτικού με τον δημόσιο τομέα στην υγεία και ευχήθηκε, για το καλό της Δημοκρατίας, να μείνουν εκτός Βουλής και η Χρυσή Αυγή και η Ελληνική Λύση του κ. Βελόπουλου.

Σε όσους εξάλλου προεξοφλούν την εκλογική νίκη της ΝΔ, τους διεμήνυσε «να είναι πολύ επιφυλακτικοί. Να φορέσουν την στολή εργασίας, να σταματήσουν από τώρα να ράβουν υπουργικά κουστούμια γιατί μπορεί να βρεθούν προ εκπλήξεων. Να δουλέψουν πάρα πολύ σκληρά και κυρίως πάρα πολύ σεμνά για να πείσουν και τους πολίτες που δεν μας εμπιστεύθηκαν, ότι αξίζουμε την εμπιστοσύνη τους», τόνισε. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε επίσης:

Για την οικονομία

«Ο στόχος του 3,5% για το 2019, με βάση τα στοιχεία τα οποία έχουμε, είναι εφικτός. Είναι βέβαιον, και θέλω να είμαι ξεκάθαρος εδώ, ότι δεν μπορούμε να δρομολογήσουμε μέτρα ελάφρυνσης εντός του 2019. Τα μέτρα και οι φορολογικές μειώσεις θα ψηφιστούν το 2019 και θα ισχύσουν το 2020. Δεν εκτιμώ, όμως, ότι υπάρχει κανένα ζήτημα λήψης πρόσθετων μέτρων, επιβάρυνσης για τους πολίτες, εντός του 2019. Ούτε προφανώς και στη συνέχεια...

Θέλουμε να εξισορροπήσουμε μειώσεις φόρων με στοχευμένες μειώσεις δαπανών, είναι τα λεγόμενα spending reviews, η αξιολόγηση δαπανών ανά Υπουργείο, η οποία πρέπει να γίνει. Μην έχετε καμία αμφιβολία ότι και σήμερα ακόμη, υπάρχει μεγάλη αναποτελεσματικότητα στον τρόπο με τον οποίο υλοποιούμε μία σειρά από δαπάνες. Δεύτερον, έχουμε στοχευμένο σχέδιο για το πώς μπορούμε να περιορίσουμε την φοροδιαφυγή κυρίως μέσα από μία επιθετική διείσδυση των εταιρικών συναλλαγών. Τρίτον και σημαντικότερον: η ίδια η μείωση των φορολογικών συντελεστών δημιουργεί μία τέτοια αναπτυξιακή δυναμική σε συνδυασμό, όχι μόνη της, με όλα τα υπόλοιπα μέτρα, που θα έχει θετικό αντίκτυπο στα δημόσια οικονομικά. Κοιτάξτε, άλλα τα έσοδα με ανάπτυξη 2% και άλλα τα έσοδα με ανάπτυξη 4%. Για εμάς η διαφορά αυτή προέρχεται πρωτίστως από τις ιδιωτικές επενδύσεις τις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ υπονόμευσε. Και εμείς σκοπεύουμε να τις καταστήσουμε τον κεντρικό πυλώνα της πολιτικής. Νέες επενδύσεις για πολλές καλές θέσεις εργασίας, νέες επενδύσεις φυσικά και για περισσότερα έσοδα για τον κρατικό προϋπολογισμό».

Για τη διαπραγμάτευση με τις Βρυξέλλες

Εφόσον έχω μία ισχυρή εντολή, πηγαίνω στις Βρυξέλλες με πολύ μεγάλη προσωπική αξιοπιστία. Και επειδή η Ευρώπη ξέρει ότι εγώ είμαι μεταρρυθμιστής, η συμφωνία που προτείνω στις Βρυξέλλες είναι: Δώστε μου λίγο χρόνο να κάνω μεταρρυθμίσεις και στη συνέχεια βοηθήστε με να μειώσουμε τους στόχους των πλεονασμάτων. Είναι μία συμφωνία η οποία ακούγεται στις Βρυξέλλες, την έχουν ήδη ακούσει, δεν θα αιφνιδιαστούν. Δεν θα διεκδικήσω από την πρώτη μέρα μείωση των στόχων του πλεονάσματος. Θα αποδείξω πρώτα ότι εννοώ αυτά τα οποία λέω, θα κερδίσω αξιοπιστία, θα υλοποιήσω τολμηρές μεταρρυθμίσεις. Και στη συνέχεια, θα διεκδικήσω μείωση του στόχου των πλεονασμάτων ώστε να είμαστε ακόμη πιο τολμηροί στις μειώσεις των φόρων. Ξέρετε, οι Ευρωπαίοι ενδιαφέρονται να πάρουν πίσω τα λεφτά τους, αυτό τους ενδιαφέρει. Όσο πιο γενναία είναι η ανάπτυξη στην Ελλάδα, όσο πιο ισχυρή είναι, τόσο πιο βιώσιμο γίνεται το χρέος μας. Άρα τόσο πιο πολύ ικανοποιημένοι πρέπει να είναι και οι ίδιοι, διότι αυξάνονται οι πιθανότητες να πάρουν πίσω τα χρήματά τους.

Για τα εργασιακά

Αγωνίζομαι να υπερασπιστώ τα δικαιώματα των εργαζομένων. Όχι μόνο την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας. Θέλω να θυμίσω ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ήταν αυτή που επέβαλε το εξοντωτικό πρόστιμο των 10.500 ευρώ για την ανασφάλιστη εργασία. Αυτό το έκανε ο Γιάννης Βρούτσης το 2013 και δεχτήκαμε τότε πολύ μεγάλη κριτική. Θα υπερασπιστούμε τα δικαιώματα των εργαζομένων, αλλά θα πάμε και ένα βήμα παραπέρα. Θα πιέσουμε τις επιχειρήσεις με ένα πλαίσιο κινήτρων και αντικινήτρων να κάνουν τους εργαζόμενους συμμέτοχους στην επιχειρηματική επιτυχία. Και θα δώσουμε χώρο και χρόνο στις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις τις οποίες υπερασπίζομαι και οι οποίες ήδη έχουν δώσει κάποια πρώτα δείγματα γραφής... Ο μόνος τρόπος να αυξηθούν γρήγορα οι μισθοί είναι με γρήγορη αποκλιμάκωση της ανεργίας και με τη δημιουργία ενός πλούτου που θα συμπαρασύρει προς τα πάνω και τους μισθούς των εργαζόμενων στον ιδιωτικό τομέα. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος.

Για την Τουρκία

Είναι απολύτως λογικό η Ευρώπη να ευαισθητοποιείται στο ζήτημα αυτό των παραβιάσεων. Από την πρώτη στιγμή, είχα ζητήσει κυρώσεις σε περίπτωση που θα υπήρχε κλιμάκωση. Υπάρχει κλιμάκωση. Η απόφαση είναι θετική... Δεν φοβάμαι θερμό επεισόδιο και δεν νομίζω ότι υπάρχει κανένας λόγος να καλλιεργούμε μεγαλύτερη ανησυχία στους Έλληνες πολίτες. Υπάρχει μία ένταση, δεν είναι ασυνήθιστη, μπορούμε να τη διαχειριστούμε, ψυχραιμία χρειάζεται και αποφασιστικότητα... πρέπει να δούμε τώρα πώς θα περάσουμε στο επόμενο βήμα. Και το επόμενο βήμα είναι ξεκάθαρο: Έχει δοθεί μία εντολή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στην κυρία Μογκερίνι, να μπορέσει να εξειδικεύσει και να προσφέρει στο Συμβούλιο επιλογές τις οποίες θα μπορούμε να πάρουμε ως Ευρώπη σχετικά με το τι είδους κυρώσεις θέλουμε να επιβάλουμε στην Τουρκία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v