Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ξορκίζει τα… φάλτσα ο Μητσοτάκης

Πώς οδηγήθηκε η Τ. Μοροπούλου εκτός ψηφοδελτίων. «Δεν χάνουμε χρόνο και ενέργεια από την καθημερινότητα», λένε στη ΝΔ. Χαμόγελα από τη διασφάλιση της σταθερότητας που κηρύσσει το ΚΙΝΑΛ.

Ξορκίζει τα… φάλτσα ο Μητσοτάκης

Η εξέλιξη με την υπόθεση της Τόνιας Μοροπούλου και την απόσυρση της υποψηφιότητάς της από τις γαλάζιες λίστες σίγουρα δεν ήταν η καλύτερη δυνατή για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δύο εβδομάδες πριν από τις εθνικές κάλπες.

Στην Πειραιώς επικράτησε εκνευρισμός για την εικόνα που μένει στους πολίτες, σε θέμα μάλιστα ηθικής τάξης και για τον σκοπό αυτό η αντίδραση της ηγετικής ομάδας ήταν άμεση. Η αρχική -μέσω facebook- εξήγηση της κ. Μοροπούλου για την  είσπραξη της σύνταξης του πατέρα της ως «άγαμη θυγατέρα» δεν κρίθηκε επαρκής, με αποτέλεσμα η ίδια, σε συνεννόηση με το κόμμα, να επανέλθει για να «διευκολύνει τη διαδικασία», με επιστολή της προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ανακοινώνοντάς του ότι δεν θα είναι υποψήφια βουλευτής Δωδεκανήσων.

Ανεξάρτητα με την ουσία της υπόθεσης (η οποία -όπως λένε στη ΝΔ- δεν μπορεί να συγκριθεί με αυτήν της κ. Λοΐζου του ΣΥΡΙΖΑ), η εντύπωση είναι αυτή που μένει και αυτή την εντύπωση η αξιωματική αντιπολίτευση θέλησε άμεσα να αποκαταστήσει. «Υπήρξε άμεση αντίδραση, μολονότι στο δικαστήριο του Δεκεμβρίου είναι πολύ πιθανόν η κ. Μοροπούλου να δικαιωθεί, βάσει της νομοθεσίας», επισημαίνει στενός συνεργάτης του κ. Μητσοτάκη και συνεχίζει: «Επειδή όμως υπήρχε προηγούμενο με την κ. Λοΐζου, έστω και είναι εμφανείς οι μεταξύ τους διαφορές, αποφασίστηκε η άμεση απόσυρσή της, προκειμένου να μη χάσουμε χρόνο και ενέργεια από την καθημερινότητα. Αυτήν που πραγματικά απασχολεί τον πολίτη και για την οποία θα ψηφίσει στις εκλογές της 7ης Ιουλίου».

Ο πρόεδρος της ΝΔ, με τον αέρα της μεγάλης διαφοράς που είχε το κόμμα του από τον ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές, θέλει πάση θυσία να αποφευχθούν τα… φάλτσα και η δημόσια ατζέντα να μην παρεκκλίνει, λόγω έκτακτων γεγονότων, ειδικά εφόσον αυτά συσχετίζονται αρνητικά με γαλάζια στελέχη. Όπως λένε στην Πειραιώς, «δεν υπάρχει κανένας μα κανένας λόγος να υποβαθμιστεί το πολιτικό μας αφήγημα και οι κυβερνητικές προτάσεις μας για την επόμενη μέρα» και στο πλαίσιο αυτό -σε αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ, λένε- επιδιώκουν το τάχιστο κλείσιμο «παραφωνιών», όπως αυτή με την κ. Μοροπούλου.  

Πολιτική σταθερότητα

Την ίδια ώρα, με ικανοποίηση άκουσαν στο επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη, τη Φώφη Γεννηματά και τον Γραμματέα του ΚΙΝΑΛ περί διασφάλισης της πολιτικής σταθερότητας στον τόπο μετά τις κάλπες, ανεξαρτήτως αν υπάρξει ή όχι αυτοδυναμία της ΝΔ. Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ είπε ότι το κόμμα της θα φροντίσει για την ολοκλήρωση της συνταγματικής αναθεώρησης, την αλλαγή του εκλογικού νόμου και τη συνέχιση της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους για τα δημοσιονομικά, ενώ ο Μανώλης Χριστοδουλάκης άφησε ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο ανοχής εκ μέρους του κόμματός του στη νέα κυβέρνηση, χωρίς το ΚΙΝΑΛ να συμμετέχει σε αυτήν, με σκοπό ο τόπος να μην οδηγηθεί σε νέες εκλογές με απλή αναλογική.

Πρόκειται ουσιαστικά για επιβεβαίωση της εκτίμησης και του ίδιου του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι η χώρα σε κάθε περίπτωση θα κυβερνηθεί μετά την 7η Ιουλίου και υπό το συγκεκριμένο πρίσμα ετοιμάζει το κυβερνητικό σχήμα, εφόσον η ΝΔ κερδίσει τελικά στις εκλογές. Σε συνέντευξή του στο Κρήτη tv,  μίλησε για μια κυβέρνηση αποτελεσματική και προσηλωμένη στις μεταρρυθμίσεις, καθώς και για ένα ισχυρό κέντρο στο Μαξίμου, το οποίο θα παρακολουθεί το κυβερνητικό έργο με συγκεκριμένους στόχους και με ξεκάθαρη λογοδοσία από υπουργούς. Τόνισε δε την ανάγκη για αξιοποίηση του υφιστάμενου στελεχιακού δυναμικού της ΝΔ, αλλά και για «αξιοποίηση τεχνοκρατών», με «προσκλήσεις ενδεχομένως και σε στελέχη τα οποία είναι πολιτικά εκτός ΝΔ».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v