Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τσίπρας: Κοινωνικός Αρμαγεδδώνας το σχέδιο της ΝΔ

Μιλώντας στη Φλώρινα αναφέρθηκε στο “ηχηρό και σαφές μήνυμα των ευρωεκλογών” με έντονη αυτοκριτική. “Ο λύκος δεν γίνεται αρνί όσες προβιές κι αν φορέσει», είπε για τη ΝΔ. «Αφού θεωρούν τη Συμφωνία των Πρεσπών ‘προδοτική’ γιατί λένε ότι θα παρακολουθούν την πιστή τήρησή της;».

Τσίπρας: Κοινωνικός Αρμαγεδδώνας το σχέδιο της ΝΔ

Δώστε μας όχι την δεύτερη κυβερνητική θητεία αλλά την πρώτη ευκαιρία να κυβερνήσουμε χωρίς μνημόνια, χωρίς τα χέρια δεμένα πίσω από την πλάτη.

Με αυτή τη φράση απευθύνθηκε ο Αλέξης Τσίπρας στους πολίτες από την Φλώρινα, αναπτύσσοντας τα μεγάλα διλήμματα της 7ης Ιουλίου.

«Στις ευρωεκλογές πήραμε ένα σαφές και ηχηρό μήνυμα. Είναι αλήθεια, δώσαμε όλο μας το βάρος να βγει η χώρα από τα μνημόνια και αφήσαμε πίσω κρίσιμα θέματα που αφορούν την καθημερινότητα.

Απευθύνομαι σε όσους δεν μας ψήφισαν στις ευρωεκλογές λέγοντας ότι σωστά είχαν περισσότερες προσδοκίες από εμάς. Ομως αν υπάρχει μία πολιτική δύναμη στη χώρα που πάλεψε με εντιμότητα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και η Προοδευτική Συμμαχία.

Στέκομαι μπροστά σας και λέω: μπορεί να μην τα καταφέραμε σε όλα καλά αλλά ποτέ δεν ξεχάσαμε ποιοί είμαστε και ποιούς έχουμε υποχρέωση να στηρίξουμε. Αυτούς που κάποτε λέγαμε μη προνομιουχους Ελληνες.

Θα δώσουμε τη μάχη με πείσμα για να πάει μπροστά η χώρα, να πάνε μπροστά οι πολίτες ενωμένοι», τόνισε αυτοκριτικά.

Ο «κρυπτόμενος» κ.Μητσοτάκης

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε αναλυτικά στην κρυφή ατζέντα της ΝΔ, διευκρινίζοντας ότι σκοπός του δεν είναι «να φοβίσει», αλλά να αναδείξει το τι διακυβεύεται στις εκλογές.

«Ο κρυπτόμενος κ.Μητσοτάκης που δεν θέλει ανοικτή αντιπαράθεση (debate) ομολόγησε ότι δεν θα κάνει καμία ελάφρυνση το 2019 διότι δεν υπάρχει δημoσιονομικός χώρος. Και λέει ότι θα προχωρήσει σε πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων ώστε να ζητήσει χαμηλότερα πλεονάσματα από τους εταίρους.

Να ζητήσει δηλαδή αυτά που εμείς πετύχαμε με το σχέδιο μας (σ.σ. την κατάθεση 5,5 δισ. από τα πλεονάσματα σε ειδικό λογαριασμό για την αποπληρωμή των δανειστών): κερδίσαμε 1% από τα πρωτογενή πλεονάσματα για μέχρι το 2022, δηλαδή τα μειώσαμε στο 2,5%», είπε.

Παρομοίωσε δε, το «κύμα μεταρρυθμίσεων που υπόσχεται η ΝΔ για να δελεάσει, δήθεν, τους εταίρους» ως κοινωνικό Αρμαγεδδώνα, σημειώνοντας: «Δεν κάνω προσπάθεια να φοβήσω, αυτά που έκαναν μέχρι το 2014 θέλουν να ξανακάνουν τώρα. Επειδή νομίζουν ότι ο ελληνικός λαός έχει μνήμη χρυσόψαρου. Ο λύκος όμως δεν γίνεται αρνί όσες προβιές κι αν φορέσει. Μην τους αφήσετε να ξεριζώσουν τη σπορά για μία νέα καλύτερη Ελλάδα».

Χαρακτήρισε μάλιστα επικίνδυνο το σχέδιό τους διότι «έχει ως προϋπόθεση να καταστρέψουν όσα με πολύ κόπο καταφέραμε μέσα σε αυτή τη δύσκολη 4ετία, πριν βγούμε από τον ζυγό των μνημονίων. Η προϋπόθεση είναι να ξηλώσουν τα επιδόματα,ενοικίου, αναπηρίας, πρόνοιας, ανεργίας κ.α., να απολύσουν συμβασιούχους και να μειώσουν τις προσλήψεις στο Δημόσιο επαναφέροντας τη μνημονιακή αναλογία μία πρόσληψη για πέντε αποχωρήσεις».

Και έθεσε ένα ακόμα ερώτημα: «Αυτό, που θα έχει επιπτώσεις στα σχολεία, στα νοσοκομεία και αλλού, δεν αφορά τα μεσαία στρώματα;».

Απευθυνόμενος στους συνταξιούχους (υπενθυμίζοντας τον παλιό όρο «περήφανα γηρατειά») υπενθύμισε την αποτροπή της μείωσης των συντάξεων και την 13η σύνταξη («δώσαμε ό,τι μπορούσαμε και έχουμε στόχο να τη δίνουμε δύο φορές τον χρόνο»), για να επισημάνει την πρόθεση της ΝΔ να την καταργήσει.

Για Πρέσπες και ΝΔ: Τα κόλπα κάποια στιγμή πληρώνονται

Δεδομένου ότι μιλούσε στη Φλώρινα, ο κ. Τσίπρας έκανε ειδική αναφορά στη Συμφωνία των Πρεσπών, επιτιθέμενος με όπλο την ειρωνεία στον κ.Μητσοτάκη:

«Αφησαν τα περί μειοδοσιών και λένε τώρα ότι εάν γίνουν κυβέρνηση θα προσέχουν να τηρείται κατά γράμμα η δήθεν ‘προδοτική’ Συμφωνία. Αφού είναι ‘προδοτική’ τι τους νοιάζει αν τηρείται κατά γράμμα; Δεν υπάρχει μεγαλύτερη υποκρισία από αυτούς αλλά και μεγαλύτερη δικαίωση για εμάς. Τα κόλπα κάποια στιγμή πληρώνονται. Ο λαός θα κρίνει ανάμεσα στη συνέπεια-πατριωτισμό από τη μία, και στην ασυνέπεια-τυχοδιωκτισμό από την άλλη», κατέληξε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v