Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε ποια κοινά στοχεύει η ΝΔ στην τελική ευθεία των εκλογών

Η γαλάζια στρατηγική των τελευταίων 15 προεκλογικών ημερών. Οι στοχευμένες επισκέψεις Μητσοτάκη και η παρέμβαση Καραμανλή. Οι αναποφάσιστοι, η χαλαρή ψήφος και η αποχή. Γιατί το βλέμμα είναι προς τα... δεξιά.

Σε ποια κοινά στοχεύει η ΝΔ στην τελική ευθεία των εκλογών

Ο γρίφος είναι απλός. Η αυτοδυναμία της ΝΔ θα κριθεί, όχι τόσο από τη διαφορά της από τον ΣΥΡΙΖΑ (εάν επαληθευθούν οι δημοσκοπήσεις και είναι πρώτη), όσο από το δικό της ποσοστό αλλά και από τις επιδόσεις των «μικρών» κομμάτων.

Με αυτό το δεδομένο κινούνται στην αξιωματική αντιπολίτευση και διαμορφώνουν την στρατηγική των τελευταίων 15 ημερών για τις εθνικές κάλπες. Τα ευρήματα της  πρόσφατης έρευνας (της Pulse) που είδε το φως της δημοσιότητας είναι χαρακτηριστικά: Στο σενάριο εξακομματικής Βουλής, η ΝΔ με ποσοστό 35% με αναγωγή θα κέρδιζε 156 έδρες, ενώ στην περίπτωση που η Βουλή είναι επτακομματική, οι έδρες που θα της ανήκουν πέφτουν στις 152. Και επειδή από την ΜεΡΑ25 του Γιάνη Βαρουφάκη, που βρίσκεται γύρω στο 3%,  η Πειραιώς δεν προσδοκά να κερδίσει ψηφοφόρους, όλο το βάρος πέφτει στην αποδυνάμωση της Ελληνικής Λύσης του Κυριάκου Βελόπουλου, αλλά και της Χρυσής Αυγής η οποία -βάσει των αριθμών τουλάχιστον- δείχνει να βρίσκεται στα χαμηλότερα των τελευταίων χρόνων.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σχεδόν σε όλες τις τελευταίες δημόσιες παρεμβάσεις του, ασκεί δριμεία κριτική στα δύο κόμματα που ανήκουν στον λεγόμενο χώρο της δεξιάς και από τα οποία, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του γαλάζιου επιτελείου, υπάρχει δυνατότητα «μεταγραφής» ψηφοφόρων προς τη ΝΔ.

«Πιστεύω πως οι συμπολίτες μας που ψήφισαν κόμματα, δεξιά της ΝΔ θα ξανασκεφτούν στις εθνικές εκλογές και θα έλθουν προς της ΝΔ. Θα είναι πολύ σημαντικό για τη δημοκρατία και τη χώρα να μείνουν εκτός Βουλής το κόμμα του κ. Βελόπουλου και η Χρυσή Αυγή», σημείωσε σε μια από τις τελευταίες του συνεντεύξεις ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που ξεδιπλώνει όλη την προεκλογική του καμπάνια με ζητούμενο την αυτοδυναμία.

Κοινωνική Συνοχή

Στο πλαίσιο αυτό, το Σαββατοκύριακο ο κ. Μητσοτάκης περιοδεύει στην Κρήτη (έθεσε στόχο την εκλογή 10 γαλάζιων βουλευτών στο νησί) και ειδικά στους νομούς Ηρακλείου και Χανίων, όπου το κόμμα του ήταν δεύτερο στις ευρωεκλογές (αντίστοιχες επισκέψεις έκανε πρόσφατα και σε Αχαΐα και Άρτα), την Τετάρτη στην Ελευσίνα θα παρουσιάσει το γαλάζιο κυβερνητικό πρόγραμμα για την κοινωνική συνοχή, ενώ από την προσεχή Παρασκευή ξεκινά μακρά περιοδεία στη Μακεδονία με συγκεκριμένο σκεπτικό. Το γεγονός πως στον Έβρο, στις Σέρρες, στο Κιλκίς, στη Χαλκιδική και στη Θεσσαλονίκη, η Ελληνική Λύση (κυρίως) και η Χρυσή Αυγή (δευτερευόντως) είχαν από τα μεγαλύτερα ποσοστά τους σε πανελλαδικό επίπεδο.  

Ειδικά στη Θεσσαλονίκη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να έχει την έμπρακτη στήριξη και του Κώστα Καραμανλή, ο οποίος φέρεται έτοιμος να παρέμβει δημοσίως για να στηρίξει την προσπάθεια για την αυτοδυναμία της ΝΔ, κατά την παρουσίαση των υποψηφίων βουλευτών του κόμματος στην Α΄ και Β΄ εκλογική περιφέρεια στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο στις 26 Ιουνίου.

Κατά τα άλλα, ο πρόεδρος της ΝΔ σκοπεύει να διατηρήσει χαμηλά τους τόνους απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ, έχοντας και την ασφάλεια της διαφοράς των 9,5 μονάδων στις ευρωεκλογές και θα επιμείνει να εμφανίζεται ενωτικός, θέλοντας να προσελκύσει και τους τελευταίους αναποφάσιστους. Σημαντικό ζητούμενο, πάντως, εξακολουθεί να είναι για τον κ. Μητσοτάκη και η συμμετοχή στις κάλπες, δεδομένης της εποχής που αυτές θα στηθούν και της χαλαρότητας που ανέκαθεν χαρακτηρίζει τους δύο τελευταίους μήνες του καλοκαιριού. Εξ ου και η έκκληση που απευθύνει, με κάθε ευκαιρία, προς όλους να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα: «Στην 7η Ιουλίου -και εκεί είναι από τα ελάχιστα πράγματα που θα συμφωνήσω με τον κ. Τσίπρα- η κάλπη είναι πράγματι άδεια. Δεν είναι μισογεμάτη με τα ψηφοδέλτια των ευρωεκλογών, πρέπει να ξαναγεμίσει. Για αυτό και κάνω ένα κάλεσμα για μαζική συμμετοχή στις εκλογές. Δεν δικαιολογείται κανένας εφησυχασμός και σίγουρα καμία προεξόφληση του εκλογικού αποτελέσματος», τόνισε πριν από λίγες μέρες, θέλοντας να προλάβει τυχόν απρόοπτα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v