Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣΥΡΙΖΑ: Το γνωστό κόλπο της «καμένης γης» και τα σχέδια ΝΔ

«Δίνει εικόνες καταστροφής, ώστε όλα να μοιάζουν αναπόφευκτα μετά». Τα επιχειρήματα-απαντήσεις για ΔΕΗ. Με περιοδείες, στοχευμένες ομιλίες και διακαναλική θα εντείνει τη μάχη ο Α. Τσίπρας. Το «μπλε» στο νέο σήμα του κόμματος.

ΣΥΡΙΖΑ: Το γνωστό κόλπο της «καμένης γης» και τα σχέδια ΝΔ

Η πρωτοφανής, για τα ελληνικά δεδομένα, χαλαρότητα της προεκλογικής περιόδου (λόγω και της θερινής ραστώνης) επιτρέπει στη ΝΔ να φανερώνει σιγά σιγά κινήσεις που θα κάνει, εάν αναλάβει τη διακυβέρνηση, στρώνοντας το έδαφος για την υλοποίηση ενός σκληρού νεοφιλελεύθερου προγράμματος.

Αυτό τονίζουν κυβερνητικά στελέχη, με αφορμή τις δηλώσεις του Κωστή Χατζηδάκη για τη ΔΕΗ (ότι «θυμίζει Ολυμπιακή»), υπενθυμίζοντας και την ξαφνική απεργία στα διαγνωστικά κέντρα «που υποκινήθηκε από γαλάζιους παράγοντες στον χώρο και έληξε λόγω κατακραυγής». Σ' αυτό το πλαίσιο εντάσσουν και τα περί «ελλειμμάτων» είτε στον ΕΦΚΑ, είτε σε άλλα δημόσια ταμεία, παρότι τα επίσημα στοιχεία δείχνουν μία τελείως διαφορετική εικόνα.

Κατά τα ίδια στελέχη, «είναι εμφανής η προσπάθεια της ΝΔ να παρουσιάσει μία εικόνα καταστροφής όλες τις τελευταίες ημέρες, σε πλήρη αναντιστοιχία με την πραγματικότητα και τα πραγματικά νούμερα της οικονομίας». Αυτό, λένε, το κάνει προκειμένου, εάν κερδίσει τις εκλογές ο Κυριάκος Μητσοτάκης, να έχει άλλοθι να εγκαταλείψει ακόμα κι αυτές τις αόριστες υποσχέσεις (όπως οι φοροελαφρύνσεις), επικαλούμενος την «καμένη γη» που θα έχει παραλάβει.

«Με λίγα λόγια, η ΝΔ προετοιμάζει το έδαφος για τις πολιτικές που θα εφαρμόσει σε περίπτωση που επικρατήσει στις εκλογές της 7ης Ιουλίου, ώστε όλα να μοιάζουν ως προδιαγεγραμμένα και αναπόφευκτα», τονίζουν.

Σχέδιο ΝΔ: Πλήρης ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ

Ειδικά για τη ΔEH, κεντρικά στελέχη του κυβερνώντος κόμματος σημειώνουν ότι:

* Η κινδυνολογία για το μέλλον της ΔEH συνεχίζεται από τη ΝΔ για τρίτη χρονιά, με στόχο να «ζυμώσει την πλήρη ιδιωτικοποίηση που επιθυμεί να προωθήσει, εάν κερδίσει στις εκλογές.

* Την περίοδο της δικής τους διακυβέρνησης, 2010-2014, εκτόξευσαν τις τιμές του ρεύματος κατά 60% και τον δανεισμό της ΔEH στα 5 δισ. ευρώ. Λογική συνέπεια των αυξήσεων σε μια περίοδο μεγάλης υποχώρησης των εισοδημάτων και βαθιάς κρίσης της οικονομίας ήταν η αδυναμία ενός σημαντικού τμήματος πελατών της ΔEH να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους. Η πρόθεση ήταν σαφής: η πώληση της «μικρής ΔEH», η πώληση του 17% της εταιρείας και η πλήρης ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ.

* Με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, το σενάριο τεμαχισμού και πώλησης της ΔEH ακυρώθηκε, ο δανεισμός περιορίστηκε πάνω από 1 δισ. ευρώ, οι τιμές του ρεύματος μειώθηκαν κατά 12%, η ενεργειακή φτώχεια άρχισε να υποχωρεί, η ρευστότητα της επιχείρησης ενισχύθηκε με την αποπληρωμή παλαιών οφειλών του Δημοσίου και δρομολογήθηκε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα επενδύσεων σε ΑΠΕ.

* Η ΔEH εφαρμόζει σχέδιο αναδιάρθρωσης για την προσαρμογή της στη νέα αγορά ηλεκτρικής ενέργειας που θα τεθεί σε ισχύ από τα τέλη του 2019. Οι επιθέσεις της ΝΔ έχουν ως αποκλειστικό στόχο την αναβίωση των σχεδίων τεμαχισμού και πλήρους ιδιωτικοποίησής της.

Διακαναλική Τσίπρα - στον αέρα το debate

Το μεγάλο ερώτημα των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ είναι πώς θα φτάσουν αυτά «και άλλα τόσα» στους πολίτες, καθώς η προεκλογική υποτονικότητα και το «εχθρικό όσο ποτέ μιντιακό περιβάλλον» δεν συμβάλλουν στις αποκαλύψεις προθέσεων και θέσεων.

Η άρνηση του κ. Μητσοτάκη για «τηλεμαχία» με τον Αλέξη Τσίπρα παραμένει, ενώ κι αυτό ακόμα το debate με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς θα ακυρωθεί, εάν αποφασισθεί έκτακτη Σύνοδος Κορυφής (σ.σ. ορίστηκε ήδη για τις 30 Ιουνίου, μία ημέρα πριν το debate).

Ως πρώτη αντίδραση, ο κ. Τσίπρας αποφάσισε να εντείνει τόσο τις τηλεοπτικές εμφανίσεις του όσο και τις περιοδείες-στοχευμένες ομιλίες, αποφεύγοντας τις μεγάλες προεκλογικές συγκεντρώσεις. Τη Δευτέρα, για παράδειγμα, θα μιλήσει στη Λαχαναγορά του Ρέντη για ζητήματα που αφορούν τους μικρομεσαίους, ενώ σχεδιάζει διακαναλική συνέντευξη για την τελευταία εβδομάδα πριν από τις κάλπες. Ανάλογη κίνηση είχε κάνει και το «καυτό» καλοκαίρι του 2015, προκειμένου να δώσει απαντήσεις στα «γιατί και πώς» του αναγκαίου συμβιβασμού.

Το «μπλε» στο νέο σήμα και τα ψηφοδέλτια

Χθες δόθηκε στη δημοσιότητα το σύνολο των ψηφοδελτίων του «ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία», πλην του Επικρατείας που αναμένεται να παρουσιαστεί σήμερα ή αύριο. Όπως προανήγγειλε το... μπλε χρώμα που προστέθηκε στο νέο σήμα του ΣΥΡΙΖΑ, στους συνδυασμούς εντάχθηκαν όλοι οι «από τα δεξιά του κυβερνώντος κόμματος», οι οποίοι απέτρεψαν την πτώση της κυβέρνησης στην κρίσιμη στιγμή της ψηφοφορίας στη Βουλή για τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Στους συνδυασμούς έχουν ήδη ενταχθεί οι πρώην βουλευτές ή στελέχη των ΑΝΕΛ που στήριξαν την κυβέρνηση μετά το «διαζύγιο» με τον Πάνο Καμμένο (Κώστας Ζουράρις, Τέρενς Κουίκ, Θανάσης Παπαχριστόπουλος, Βασίλης Κόκκαλης, Μαρίνα Χρυσοβελώνη).

Χθες ανακοινώθηκε και η συμμετοχή στο ψηφοδέλτιο του Νότιου Τομέα Αθηνών της Κατερίνας Παπακώστα, η οποία μετά τη διαγραφή της από τη ΝΔ στήριξε, ως ανεξάρτητη βουλευτής, την κυβέρνηση, ενώ στον τελευταίο ανασχηματισμό ανέλαβε υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη. Επίσης, εντάχθηκε στο ψηφοδέλτιο Α' Θεσσαλονίκης ο πρώην βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων Γιώργος Σαρίδης, ο οποίος είχε υπερψηφίσει τον Προϋπολογισμό τον Δεκέμβριο, αλλά καταψήφισε τη Συμφωνία των Πρεσπών δύο μήνες αργότερα.

Η διεύρυνση προς τον προοδευτικό χώρο σηματοδοτήθηκε από τις υποψηφιότητες πρώην στελεχών του ΠΑΣΟΚ, του Ποταμιού και της ΔΗΜΑΡ, όπως του Γιάννη Ραγκούση, του Σπύρου Δανέλλη, του Θανάση Θεοχαρόπουλου, της Μαρίας Ρεπούση, του Άγγελου Τόλκα και του Θάνου Μωραΐτη.

Η τέταρτη (και εκλόγιμη) θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας θα δοθεί σε πρόσωπο από τη Συμμαχία (ίσως στον Δημήτρη Χατζησωκράτη), ενώ άλλοι παράγοντες όπως ο Νίκος Μπίστης και ο Στέφανος Τζουμάκας θα ενταχθούν σε μη εκλόγιμες θέσεις για να προβάλουν το «άνοιγμα».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v