Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΝΔ: Το σχέδιο «άλωσης» του Βελόπουλου

Πώς θα προσπαθήσει να προσελκύσει τους ψηφοφόρους της Ελληνικής Λύσης. Η ιδιαίτερη προσοχή στη Μακεδονία και οι στοχευμένες επισκέψεις. Τι θα ζητήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τους γαλάζιους περιφερειάρχες.

ΝΔ: Το σχέδιο «άλωσης» του Βελόπουλου

Με ιδιαίτερη προσοχή εξακολουθούν να μελετούν τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών στη ΝΔ, βάσει των οποίων διαμορφώνουν την περαιτέρω στρατηγική τους ενόψει της 7ης Ιουλίου. Και ναι μεν η μεγάλη διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ σκόρπισε πλατιά χαμόγελα στα γαλάζια στελέχη, ωστόσο παρατηρούνται και αρκετά σημεία στα οποία υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης των ποσοστών της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Βασικό «αγκάθι», όπως συμπεραίνουν στην Πειραιώς, είναι τα μεγάλα (μεγαλύτερα του αναμενομένου) ποσοστά που έλαβε η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου. «Το μεγαλύτερο πρόβλημα δεν το έχουμε στα αριστερά μας αλλά στα δεξιά», έλεγε χθες στενός συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος βάζει πλέον στο στόχαστρο τους ψηφοφόρους του κόμματος του πρώην βουλευτή του ΛΑΟΣ.

Ήδη το στίγμα το έδωσε κατά την πρόσφατη συνέντευξή του στον Νίκο Χατζηνικολάου, αφενός σημειώνοντας πως η πατριωτική μετριοπάθεια εκφράζεται από «ένα παραδοσιακό Κεντροδεξιό κόμμα, όπως είναι η Νέα Δημοκρατία» και αφετέρου, απορρίπτοντας κάθε ενδεχόμενο συνεργασίας με την Ελληνική Λύση. «Έχει χαρακτηριστικά τα οποία αποτρέπουν οποιαδήποτε συζήτηση για οποιαδήποτε συνεργασία», τόνισε και εξέφρασε τη φιλοδοξία του το συγκεκριμένο κόμμα μαζί με τη Χρυσή Αυγή να συμπιεστούν και να μείνουν εκτός Βουλής.

Πέραν της δημόσιας ρητορικής, με την οποία τα γαλάζια στελέχη θα εξηγούν τους λόγους για τους οποίους οι δεξιών καταβολών πολίτες θα πρέπει να «μετακομίσουν» στη ΝΔ, έχει αποφασιστεί ο κ. Μητσοτάκης να πραγματοποιήσει στοχευμένες επισκέψεις -ανάμεσα στις άλλες- και στις περιοχές όπου ο Κυριάκος Βελόπουλος είχε υψηλά ποσοστά. Πρώτη όλων, η Μακεδονία, όπου -ελέω Σκοπιανού- ο ΣΥΡΙΖΑ, ως αναμενόταν, είχε αισθητή πτώση, ωστόσο η Ελληνική Λύση πήγε καλύτερα από όσο περίμεναν στην Πειραιώς.

Αρκετές μέρες

Για παράδειγμα, στις Σέρρες έλαβε 7,78%, στην Πέλλα 6,94%, στην  Πιερία 6,57%, στην Καβάλα 6,25%, στο Κιλκίς 6,48%, στον Έβρο 6,53%, στην Ημαθία 6,43% και στη Β' Θεσσαλονίκης 6,01%. Είναι κάποιες από τις περιοχές στις οποίες δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στη ΝΔ και κάποιες από αυτές αναμένεται να επισκεφθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης τις επόμενες μέρες. Πρόθεση του επιτελείου του είναι να αφιερωθούν αρκετές μέρες από την προεκλογική εκστρατεία για τη Μακεδονία, προκειμένου να επιτευχθεί ο ανωτέρω στόχος και να έρθει ακόμα πιο κοντά η αυτοδυναμία της ΝΔ στις εθνικές κάλπες.

Ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα περιοδεύει εκ νέου και σε περιοχές όπου -πέραν των επιδόσεων του Κυριάκου Βελόπουλου- το κόμμα του θα μπορούσε να πάει ακόμα καλύτερα. Η Αχαΐα, η Αιτωλοακαρνανία και η Άρτα είναι τρεις από αυτές και ήδη στην ατζέντα του κ. Μητσοτάκη έχουν καταγραφεί να τις επισκεφθεί μάλλον την επόμενη εβδομάδα. Για τη βελτίωση των ποσοστών της ΝΔ, θεωρεί κομβικό τον ρόλο και των τοπικών κομματικών παραγόντων (βουλευτών, περιφερειαρχών, δημάρχων και απλών στελεχών). Κάτι που αναμένεται να επισημάνει και στη σημερινή συνάντηση με τους γαλάζιους περιφερειάρχες στα γραφεία του κόμματος στην Πειραιώς, ζητώντας τους τη μέγιστη δυνατή κινητικότητα και βοήθεια, προκειμένου να επιτευχθεί μια εμφατική νίκη στις εθνικές κάλπες.

Παράλληλα, προγραμματίζονται από τις αρμόδιες Γραμματείες της ΝΔ και ειδικές θεματικές εκδηλώσεις, όπου θα παρεμβαίνει ο κ. Μητσοτάκης. «Θέλουμε να ξεφύγουμε από τη λογική των μαζικών συγκεντρώσεων και να πραγματοποιούμε άλλες, περισσότερο στοχευμένες, παρουσία λίγων εκατοντάδων ατόμων», αναφέρουν από το επιτελείο του. Έχοντας, άλλωστε, τη δικλείδα ασφαλείας των 9,3% μονάδων διαφοράς από τον ΣΥΡΙΖΑ, στη ΝΔ επιλέγουν μια χαμηλών τόνων, «αμυντική» προεκλογική στρατηγική, όπου οι πιθανότητες λάθους και… πάσας στην απέναντι πλευρά είναι περιορισμένες. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v