Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η στρατηγική της ΝΔ για την αυτοδυναμία

Ανεβαίνει ο πήχης μετά τις δύο τελευταίες νικηφόρες εκλογικές μάχες. Χαμηλοί οι τόνοι για τον Βαγγέλη Βενιζέλο. Πώς αντιμετωπίζει το κόμμα Βελόπουλου.

Η στρατηγική της ΝΔ για την αυτοδυναμία

Ένα βήμα πιο κοντά στην αυτοδυναμία θεωρούν ότι βρίσκονται στη ΝΔ, μετά και τα αποτελέσματα του χθεσινού δεύτερου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών. Η διαφορά των 9,5 μονάδων στις ευρωεκλογές της προηγούμενη Κυριακής, αλλά και η χθεσινή επικράτηση στις περιφέρειες και πολλούς δήμους, επέτειναν την αισιοδοξία στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που πλέον ανεβάζουν τον πήχη και στοχεύουν σε κάτι παραπάνω από μια απλή νίκη στις εκλογές της 7ης Ιουλίου.

«Τα δύο πρώτα βήματα έγιναν όπως τα υπολογίζαμε. Πλέον ο στόχος είναι να συνεχίσουμε την νικηφόρα πορεία, στις πιο κρίσιμες κάλπες, αυτές σε έναν μήνα από τώρα», σημειώνει υψηλόβαθμος κομματικός παράγοντας, με τον στόχο της αυτοδυναμίας να βρίσκεται πλέον στο επίκεντρο της στρατηγικής του Κυριάκου Μητσοτάκη. Αυτό, σύμφωνα με το γαλάζιο επιτελείο, θα επιτευχθεί με την συνέχιση των χαμηλών τόνων και του ενωτικού ύφους του Κυριάκου Μητσοτάκη, την διαρκή επισήμανση του θετικού αφηγήματος της ΝΔ και την επιμονή στην αμφίπλευρη διεύρυνση του κόμματος.

Στο χώρο του κέντρου, με το Ποτάμι εκτός κούρσας εκλογών και με την Ένωση Κεντρώων του Βασίλη Λεβέντη εκτός τροχιάς Βουλής, όπως έδειξαν οι ευρωεκλογές, τα βλέμματα εκ των πραγμάτων στρέφονται στο ΚΙΝΑΛ και τις ραγδαίες εξελίξεις με την ρήξη Γεννηματά – Βενιζέλου.

Επισήμως, στο γαλάζιο επιτελείο κρατούν χαμηλούς τόνους και αποφεύγουν να τοποθετηθούν, σημειώνοντας ότι δεν παρεμβαίνουν σε θέματα άλλων κομμάτων, ωστόσο είναι γεγονός ότι παρακολουθούν στενά τα γεγονότα τα οποία ερμηνεύουν ποικιλοτρόπως. Γεγονός είναι πάντως ότι στην αξιωματική αντιπολίτευση αντιμετωπίζουν την αποχώρηση Βενιζέλου από το ΚΙΝΑΛ θετικά ως προς τη στρατηγική της αυτοδυναμίας του Κυριάκου Μητσοτάκη. Και αυτό διότι η αποχώρηση του κ. Βενιζέλου αλλά και άλλων στελεχών του περιβάλλοντός του από το ΚΙΝΑΛ, εξυπηρετεί το σχεδιασμό της ΝΔ και σχετίζεται με την μετωπική σύγκρουση Κουμουνδούρου και Χαριλάου Τρικούπη για την ηγεμονία στο χώρο της κεντροαριστεράς.

«Αντι-ΣΥΡΙΖΑ» στάση

Όπως εκτιμά υψηλόβαθμος παράγοντας, η επιλογή της Φώφης Γεννηματά δείχνει μετεκλογική σύμπλευση ΚΙΝΑΛ και ΣΥΡΙΖΑ και κατά συνέπεια το κεντρώο και κεντροαριστερό κομμάτι των ψηφοφόρων του ΚΙΝΑΛ που εκπροσωπούν μια «αντιΣΥΡΙΖΑ» στάση, δεν έχουν άλλο δρόμο από το να στραφούν στην υπερψήφιση της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη στις εθνικές εκλογές. Χθες, πάντως, ο Νικήτας Κακλαμάνης, με δήλωσή του, θέλησε να βάλει φρένο στις φήμες περί προσέγγισης Βενιζέλου από τη ΝΔ, τονίζοντας κατηγορηματικά ότι αυτός δεν θα είναι υποψήφιος ούτε στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, ούτε σε καμία λίστα της ΝΔ.  

Από την άλλη, στα δεξιά της ΝΔ δύο είναι οι βασικοί στόχοι της γαλάζιας στρατηγικής. Να αλιεύσει ψήφους από τη Χρυσή Αυγή, θέτοντάς την είτε εκτός Βουλής είτε με χαμηλά ποσοστά στο περιθώριο της νέας Βουλής, αλλά και να δημιουργήσει ρεύμα για την εισροή δεξιών ψηφοφόρων από το κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου. Ως προς τα άλλα κόμματα και σχηματισμούς στα δεξιά της, (Καρατζαφέρης, Καμμένος κ.λπ.) η ΝΔ, όχι μόνο δεν ανησυχεί, αλλά θεωρεί ότι οι ευρωεκλογές «επισπεύδουν τις σε βάρος τους εξελίξεις». Στη ΝΔ υποστηρίζουν ότι στο δρόμο προς τις εθνικές κάλπες θα συσπειρωθούν ακόμη περισσότερο γύρω από αυτήν οι ψηφοφόροι του δεξιού χώρου, καθώς -όπως λένε- έχει επανασυγκροτηθεί σε νέες βάσεις το αντικυβερνητικό μέτωπο.

Στο τραπέζι υπάρχουν σκέψεις για απορρόφηση ορισμένων σοβαρών στελεχών της Ελληνικής Λύσης. Υπάρχουν επίσης εισηγήσεις στον κ. Μητσοτάκη να συγκροτηθούν τα ψηφοδέλτια της ΝΔ ιδίως στη Βόρεια Ελλάδα και όπου αλλού έχει ισχυρές δυνάμεις το κόμμα Βελόπουλου με προσεκτικό τρόπο, τουτέστιν να μην κοπούν πολιτευτές από τα ψηφοδέλτια της ΝΔ που θα μπορούσαν λόγω δυσαρέσκειας να μεταπηδήσουν στην Ελληνική Λύση ως υποψήφιοι και να προκαλέσουν απώλειες ψήφων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v