Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νίκη στις Περιφερειακές Εκλογές με το βλέμμα στις Εθνικές θέλει η ΝΔ

Οι προσδοκίες της Πειραιώς για τον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών. Πώς συσχετίζει τις πολιτικές εξελίξεις με την οικονομία. Ζυμώσεις για τον διάδοχο του Γιούνκερ.

Νίκη στις Περιφερειακές Εκλογές με το βλέμμα στις Εθνικές θέλει η ΝΔ

Συνέχεια στο θετικό αποτέλεσμα της περασμένης Κυριακής θέλουν να δώσουν στη ΝΔ κατά στον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών. Στόχος του επιτελείου του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι ο χάρτης της χώρας, μετά και την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων το βράδυ να παραμείνει βαμμένος γαλάζιος, σηματοδοτώντας την πολιτική αλλαγή που θέλει η Πειραιώς και που στοχεύει να ολοκληρωθεί την 7η Ιουλίου, στις εθνικές κάλπες.

Η επικράτηση στις Περιφέρειες των υποψηφίων που στηρίζει η ΝΔ, όπως έχει διαμηνύσει ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης, έχει έναν ακόμα στόχο. Η επόμενη κυβέρνηση, που δηλώνει βέβαιος πως θα είναι η δική του, να μπορεί να συνεργαστεί αποτελεσματικά με τις Περιφερειάρχες, τους Δημάρχους και την τοπική κοινωνία, προκειμένου να είναι εφικτή η υλοποίηση του φιλόδοξου αναπτυξιακού σχεδίου το οποίο έχει για τη χώρα. Σχέδιο το οποίο στηρίζεται στο γνωστό πια τρίπτυχο «χαμηλότεροι φόροι, περισσότερες επενδύσεις με πολλές καλές νέες θέσεις εργασίας και μεγαλύτερη ασφάλεια».

Όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα της περασμένης Κυριακής, πέντε Περιφερειάρχες που στηρίζει η ΝΔ έχουν ήδη εκλεγεί από τον πρώτο γύρο, με ποσοστά άνω του 50%, ενώ από τις επτά περιφέρειες στις οποίες διεξάγεται επαναληπτικός γύρος, η αξιωματική αντιπολίτευση έχει το προβάδισμα στις έξι. Μέσα στην εβδομάδα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε διαδοχικές επαφές, συναντήσεις και επικοινωνίες, με τους γαλάζιους υποψήφιους Περιφερειάρχες, εκτιμώντας πως την Κυριακή θα γίνει «το δεύτερο μεγάλο βήμα για την αλλαγή του πολιτικού χάρτη της χώρας».

Στη ΝΔ συσχετίζουν τις πολιτικές εξελίξεις του τελευταίου διαστήματος και με την οικονομία. Στενός συνεργάτης του κ. Μητσοτάκη εξέφραζε την ικανοποίησή του από τη συνεχή άνοδο στο χρηματιστήριο από την προηγούμενη Παρασκευή, την πτώση των spreads και το «ράλι» -όπως το χαρακτηρίζει- στην οικονομία, κάτι που αποδίδει στη διαφαινόμενη πολιτική αλλαγή στον τόπο. «Οι αγορές δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στη ΝΔ. Αποδεικνύεται πως η ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας από τον Κυριάκο Μητσοτάκη θα έχει άμεσο θετικό αποτύπωμα και στην οικονομία μας, κάτι που ‘καλλιεργείται’ εδώ και μέρες και από διεθνή τύπο», σημειώνει.

«Να ενώσω»

Ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιμένει να κινείται σε χαμηλούς τόνους και να εμφανίζεται ενωτικός απέναντι στο σύνολο της κοινωνίας. «Αντιμετώπισα καθ’ όλη τη διάρκεια αυτής της προεκλογικής περιόδου των ευρωεκλογών, τους Έλληνες πολίτες με ειλικρίνεια και πολιτική εντιμότητα. Τους ζήτησα να ξεφύγουμε από το τοξικό κλίμα της πόλωσης και να μιλήσουμε για την Ελλάδα του μέλλοντος, έτσι όπως την ονειρευόμαστε όλοι. Τους ζήτησα να σταματήσουμε να διχάζουμε τους Έλληνες σε καλούς και κακούς, σε λίγους και σε πολλούς και να δώσουμε, όλοι μαζί, έναν αγώνα για να προχωρήσουμε ενωμένοι μπροστά», ανέφερε κατά την χθεσινή περιοδεία του στην Πελοπόννησο, καταλήγοντας: «Είπα πολλές φορές ότι δεν είμαι εδώ για να «τελειώσω κανέναν». Είμαι εδώ για να ενώσω όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες».

Το πρωί της Δευτέρας ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, ο οποίος -όπως όλα δείχνουν- θα αναλάβει τη θέση του αντιπροέδρου του ΕΛΚ και του επικεφαλής της ευρωκοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ. Και αυτό, την ώρα που σε εξέλιξη βρίσκονται οι διεργασίες για τη διαδοχή του Ζαν Κλωντ Γιούνγκερ στην προεδρία της Κομισιόν.

Η ΝΔ επιμένει στο πρόσωπο τον Μάνφρεντ Βέμπερ, ωστόσο αν αυτή η επιλογή δεν προχωρήσει, ο κ. Μητσοτάκης είναι σύμφωνος με το πρόσωπο του Μισέλ Μπαρνιέ, με τον οποίο διατηρεί επίσης καλές σχέσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v