Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στη μάχη των Περιφερειών επιμένει η ΝΔ

Συναντήσεις Μητσοτάκη με τους γαλάζιους υποψηφίους. Αποστάσεις της Πειραιώς από την «Ελληνική Λύση» του Βελόπουλου. Τα μετεκλογικά σενάρια και η επιμονή να μην προχωρήσουν οι αλλαγές στην ηγεσία της Δικαιοσύνης.

Στη μάχη των Περιφερειών επιμένει η ΝΔ

Αποκλειστικά στη μάχη των περιφερειακών εκλογών είναι επικεντρωμένοι στη ΝΔ, που θέλουν να δώσουν συνέχεια στα νικηφόρα αποτελέσματα και την προσεχή Κυριακή.

Το επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη γνωρίζει καλά πως οι κάλπες για τις περιφέρειες έχουν έντονα πολιτικά χαρακτηριστικά και στο πλαίσιο αυτό, ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μετά την αυθημερόν επίσκεψή του στις Βρυξέλλες, ρίχνει όλο το βάρος του στη στήριξη των γαλάζιων υποψηφίων. Για τον σκοπό αυτόν μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν ευοδώθηκε η αρχική σκέψη για διακαναλική παρέμβαση του κ. Μητσοτάκη εντός της εβδομάδας, κάτι που θα γίνει εντός του Ιουνίου, κατά τη νέα προεκλογική περίοδο.

Ιδιαίτερη έμφαση η Πειραιώς δίνει στις περιφέρειες που σήμερα διοικούνται από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ και συγκεκριμένα στην Αττική, τη Δυτική Ελλάδα και τα Ιόνια Νησιά, ενώ μεγάλο στοίχημα είναι και η Πελοπόννησος. Χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε διαδοχικές συναντήσεις με τους Γιώργο Πατούλη (Αττική), Ρόδη Κράτσα (Ιόνια), Φάνη Σπανό (Στερεά Ελλάδα) και Νεκτάριο Φαρμάκη (Δυτική Ελλάδα), ενώ σήμερα θα συναντηθεί με τους γαλάζιους εκλεκτούς σε δύο Περιφέρειες όπου όλοι οι διεκδικητές στον δεύτερο γύρο είναι στελέχη της ΝΔ: τον Χρήστο Μέτιο (Ανατολική Μακεδονία-Θράκη) και τη Χριστιάνα Καλογήρου (Βόρειο Αιγαίο). Αύριο, Παρασκευή, ο κ. Μητσοτάκης θα επισκεφθεί την Τρίπολη και το Άργος, όπου θα απευθύνει χαιρετισμό σε εκδήλωση του υποψήφιου Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα.

Υπενθυμίζεται ότι ήδη η ΝΔ έχει εκλέξει πέντε περιφερειάρχες από τον πρώτο γύρο (Τζιτζικώστας - Κεντρική Μακεδονία, Κασαπίδης - Δυτική Μακεδονία, Καχριμάνης - Ήπειρος, Αγοραστός - Θεσσαλία και Χατζημάρκος - Νότιο Αιγαίο).

Ποιοτικά στοιχεία

Οι στενοί συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη προχωρούν παράλληλα στην αναλυτική αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος της προηγούμενης Κυριακής, μελετώντας τα ποιοτικά στοιχεία και συγκεκριμένα το ηλικιακό, το γεωγραφικό και το πώς οι διάφορες κοινωνικές ομάδες ψήφισαν στις κάλπες.

Από τις αρχές της άλλης εβδομάδας, θα εφαρμοστεί η στρατηγική και θα τεθεί το διακύβευμα ενόψει των βουλευτικών εκλογών, χωρίς πάντως να αναμένονται εκπλήξεις. Μείωση των φόρων, επενδύσεις, περισσότερες δουλειές και ασφάλεια αναμένεται να κυριαρχήσουν και πάλι στη δημόσια ρητορική της ΝΔ, που την προσεχή εβδομάδα θα ανακοινώσει και τις λίστες των υποψήφιων βουλευτών της.

Όσον αφορά τα μετεκλογικά σενάρια, προσώρας τουλάχιστον, κομματικές πηγές κρατούν σαφείς αποστάσεις από την Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου, χωρίς πάντως να την ονοματίσουν. «Δεν έχει νόημα αυτή η συζήτηση για προφανείς λόγους. Η ΝΔ έχει αποδείξει ότι δεν επιθυμεί να έχει οποιαδήποτε σχέση με λαϊκίστικα συγκυριακά μορφώματα ψηφοθηρίας», σημειώνουν χαρακτηριστικά και προσθέτουν: «Η στόχευσή της είναι σταθερή. Μετά τις εκλογές, θα απευθύνει ένα πλατύ κάλεσμα σε όλες τις δυνάμεις που ασπάζονται τις προγραμματικές θέσεις της, ακόμη κι αν με την εμπιστοσύνη των πολιτών είναι αυτοδύναμη».

Όσον αφορά το ενδεχόμενο επιλογής της ηγεσίας της Δικαιοσύνης από τον ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ υπενθυμίζει τα λόγια του Αλέξη Τσίπρα τον Μάιο του 2014 για τον διορισμό του Διοικητή της ΤτΕ: «Προειδοποιούμε τον πρωθυπουργό να μη διανοηθεί να προχωρήσει στον διορισμό του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος και του επόμενου επιτρόπου της χώρας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δίχως τη συμφωνία του μεγαλύτερου κόμματος στη χώρα. Δίχως την ευρύτερη πολιτική συναίνεση, γιατί δεν νομιμοποιείται να παίρνει αποφάσεις που δεσμεύουν τη χώρα για τα επόμενα χρόνια, με τα ποσοστά που κατέγραψε χθες». 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v