Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ενισχύει τις ευρωπαϊκές «μετοχές» του ο Μητσοτάκης

Πώς τον υποδέχθηκαν στις Βρυξέλλες οι ηγέτες του ΕΛΚ και τα ξένα ΜΜΕ. Η εξήγηση της Πειραιώς για την αντίδραση των αγορών. Γιατί έχει ενστάσεις για την 7η Ιουλίου ως ημερομηνία των εθνικών καλπών.

Ενισχύει τις ευρωπαϊκές «μετοχές» του ο Μητσοτάκης

Ως μια διαφορετική υποδοχή σε σχέση με όλες τις προηγούμενες περιγράφουν στενοί συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη αυτήν που είχε ο πρόεδρος της ΝΔ κατά τη χθεσινή επίσκεψή του στις Βρυξέλλες, για τη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Δύο 24ωρα μετά τη μεγάλη νίκη του κόμματός του στις ευρωεκλογές, ο κ. Μητσοτάκης ήταν το πρόσωπο της ημέρας στη συνεδρίαση της ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς. Οι υπόλοιποι ηγέτες του ΕΛΚ, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, τον δέχθηκαν με ιδιαίτερη θέρμη και ως τον βέβαιο επόμενο Έλληνα πρωθυπουργό, με δεδομένα τις 9 και πλέον μονάδες διαφορά της περασμένης Κυριακής, αλλά και τις πρόωρες εθνικές κάλπες στη χώρα μας στις 7 Ιουλίου. Η μάχη των ευρωεκλογών ανέδειξε τη ΝΔ ως το πιο ενισχυμένο από τα ευρωπαϊκά δεξιά κόμματα και, με βάση αυτό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκτιμά ότι αυτό δίνει στην παράταξή του άλλη δυναμική, ενόψει και της συζήτησης για την επόμενη ημέρα.

Ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης συμμετείχε στην κλειστή συνάντηση των ηγετών του ΕΛΚ, όπου έγινε η αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος, ενώ επαναβεβαίωσε τη στήριξή του στον Μάνφρεντ Βέμπερ και τη βούλησή του ο νέος πρόεδρος της Κομισιόν να προέρχεται από το ΕΛΚ. Παράλληλα, η παρουσία του κ. Μητσοτάκη στις Βρυξέλλες προκάλεσε έντονο δημοσιογραφικό ενδιαφέρον και ήδη φέρεται να έχει κλείσει σειρά συνεντεύξεων με τα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά ΜΜΕ.

Ευρεία νίκη

Στη ΝΔ δεν θεωρούν τυχαία την αντίδραση των αγορών μετά την ευρεία νίκη του κόμματος, θέμα στο οποίο αναφέρθηκε και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προσερχόμενος στη χθεσινή Σύνοδο: 

«Νομίζω ότι οι αγορές αναζητούν πολιτική σταθερότητα και οι πολίτες εντός και εκτός Ελλάδος γνωρίζουν ότι η πρώτη προτεραιότητά μας είναι να αναπτυχθεί η οικονομία. Έχουμε παρουσιάσει το σχέδιό μας για την προσέλκυση επενδύσεων, για το πώς θα κάνουμε την Ελλάδα μια χώρα φιλική για τις επενδύσεις. Έχουμε θέσει ως στόχο να επιτύχουμε ρυθμούς ανάπτυξης της τάξης του 4% και γνωρίζουμε πώς θα τον κάνουμε πράξη», δήλωσε και δεσμεύτηκε για «πολύ σκληρή δουλειά», προκειμένου να πείσει όσο το δυνατόν περισσότερους Έλληνες ότι αξίζει τη στήριξή τους. 

Με καχυποψία είδαν στην αξιωματική αντιπολίτευση την ημερομηνία της 7ης Ιουλίου, που θα στήσει η κυβέρνηση τις εθνικές κάλπες. Στη φημολογία μάλιστα ότι ένας από τους λόγους για την καθυστέρηση είναι η αλλαγή της ηγεσίας της Δικαιοσύνης πριν από τις εκλογές, το γραφείο Τύπου της ΝΔ, με ανακοίνωσή του, ήταν απόλυτο: «Είναι αυτονόητο ότι η υπό προθεσμία πλέον κυβέρνηση, για λόγους στοιχειώδους πολιτικής και ηθικής τάξης, δεν νοείται να λαμβάνει στο εξής καμία απόφαση που θα δεσμεύσει τη χώρα για τα επόμενα χρόνια», ανέφερε, μεταξύ άλλων, η σχετική ανακοίνωση.

Το επιχείρημα ότι μετατίθενται οι εκλογές λόγω των πανελλαδικών εξετάσεων, σύμφωνα με τη ΝΔ, είναι προσχηματικό. Εντάσσεται, όπως λένε κομματικές πηγές, «στα γνωστά τερτίπια του κ. Τσίπρα που όπως και στην περίπτωση των ευρωεκλογών με τη διπλή κάλπη, έχουν στόχο να κόψουν μερικές ψήφους από τη ΝΔ. Όπως όμως έδειξε και το πρόσφατο αποτέλεσμα, όλα αυτά ουδόλως ωφέλησαν τον ΣΥΡΙΖΑ. Η πολιτική αλλαγή που ξεκίνησε την προηγούμενη Κυριακή θα ολοκληρωθεί με τις εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου». 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v