Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η κυριαρχία στις Περιφέρειες πρώτος στόχος για τη ΝΔ

Σε ποιους υποψηφίους ποντάρει και πού βάζει τον πήχη. Ικανοποίηση από την αλλαγή του δημογραφικού προφίλ του κόμματος. Στις Βρυξέλλες σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Η κυριαρχία στις Περιφέρειες πρώτος στόχος για τη ΝΔ

Στον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών ρίχνει το βάρος της η ΝΔ, που ποντάρει ιδίως στη μάχη των Περιφερειών. Αυτή έχει σαφώς πιο πολιτικά χαρακτηριστικά σε σχέση με τις δημοτικές κάλπες και εκεί είναι που θα επικεντρωθούν τις εναπομείνασες ημέρες ο Κυριάκος Μητσοτάκης και τα γαλάζια στελέχη. Βούληση της Πειραιώς είναι η σαφής υπεροχή της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπως αποτυπώθηκε στις ευρωεκλογές της περασμένης Κυριακής, να είναι διαρκής και να έχει συνέχεια και στον δεύτερο γύρο, οπότε μετά τα βλέμματα θα στραφούν στη… μητέρα των μαχών, τις εθνικές εκλογές.  

Ήδη κατά τη χθεσινή σύσκεψη με τους γαλάζιους τομεάρχες, ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε τη στήριξη από όλους τους βουλευτές, κυρίως στις περιφέρειες που έχουν απέναντι υποψηφίους άλλων κομμάτων. Η ΝΔ, από τον πρώτο γύρο κέρδισε πέντε περιφέρειες (Κεντρικής Μακεδονίας - Τζιτζικώστας, Ηπείρου - Καχριμάνης, Θεσσαλίας -  Αγοραστός, Δυτικής Μακεδονίας - Κασαπίδης και Νοτίου Αιγαίου - Χατζημάρκος). Από τις υπόλοιπες επτά, διεκδικεί, μέσω των «εκλεκτών» της, τις επτά, με δεδομένο ότι η Κρήτη κερδήθηκε ήδη από τον Σταύρο Αρναουτάκη, προερχόμενο από το ΠΑΣΟΚ.

Η αξιωματική αντιπολίτευση επικεντρώνεται ασφαλώς στην Αττική, όπου ο Γιώργος Πατούλης έχει μεγάλη διαφορά από τη Ρένα Δούρου, καθώς και στους νέους σε ηλικία υποψηφίους, όπως ο Νεκτάριος Φαρμάκης στη Δυτική Ελλάδα και ο Φάνης Σπανός στη Στερεά Ελλάδα, για τους οποίους υπάρχει η αισιοδοξία για κατάκτηση της πρωτιάς. Ικανοποίηση υπάρχει και για τη Ρόδη Κράτσα στα Ιόνια Νησιά, η οποία είχε να αντιμετωπίσει αρκετά εμπόδια στον αγώνα της, ενώ εφικτή θεωρούν στην Πειραιώς και την τελική νίκη του Παναγιώτη Νίκα στην Πελοπόννησο, απέναντι στον Πέτρο Τατούλη.

Γαλάζιοι «αντάρτες»

Σε ενδοπαραταξιακές αντιπαραθέσεις εξελίσσονται οι μάχες στις Περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης και Βορείου Αιγαίου, αφού τους επίσημους υποψηφίους της ΝΔ αμφισβητούν στον δεύτερο γύρο γαλάζιοι «αντάρτες». Στην Ανατολική Μακεδονία - Θράκη, ο νυν περιφερειάρχης και εκ νέου υποψήφιος Χρήστος Μέτιος, έχοντας την επίσημη στήριξη της Νέας Δημοκρατίας, έχει απέναντί του τον Χριστόδουλο Τοψίδη, πρόεδρο του Επιμελητηρίου Έβρου, ενώ στο Βόρειο Αιγαίο η μάχη για την πρωτιά θα δοθεί μεταξύ της νυν Περιφερειάρχη Χριστιάνας Καλογήρου και του Κωνσταντίνου Μουντζούρη, πρώην πρύτανη του Πολυτεχνείου.

Όσον αφορά τους δήμους, η ΝΔ παρακολουθεί από κοντά δύο, της Αθήνας με τον Κώστα Μπακογιάννη και της Θεσσαλονίκης με τον Νίκο Ταχιάο, και ενώ στον Πειραιά ο γαλάζιος υποψήφιος Νίκος Βλαχάκος πολύ δύσκολα θα καταφέρει να κάνει την έκπληξη απέναντι στο αδιαφιλονίκητο φαβορί Γιάννη Μώραλη.

Την ίδια ώρα, το επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη εμφανίζεται ικανοποιημένο από το διαφοροποιημένο σε σχέση με παλαιότερα δημογραφικό προφίλ της ΝΔ, όπως διαπιστώθηκε από τα ποιοτικά στοιχεία των exit polls. Συγκεκριμένα, γίνεται λόγος για «καθολική πολιτική επικράτηση» της ΝΔ όχι μόνον σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, αλλά και σε όλες ανεξαιρέτως τις κατηγορίες των εργαζομένων. Ακόμη και σε πληθυσμιακές ομάδες για τις οποίες υπήρχε η αντίληψη ότι αντιμετωπίζουν τη ΝΔ με καχυποψία, όπως οι δημόσιοι υπάλληλοι.

Ο κ. Μητσοτάκης μεταβαίνει σήμερα στις Βρυξέλλες για να συμμετάσχει στην άτυπη συνάντηση κορυφής του ΕΛΚ. Αναμένεται να επαναβεβαιωθεί η στήριξη στον Μάνφρεντ  Βέμπερ και η πεποίθηση ότι ο νέος πρόεδρος της Κομισιόν θα πρέπει να προέρχεται από την ευρωπαϊκή Κεντροδεξιά, που ήταν πρώτη σε δύναμη στις ευρωεκλογές. Μαζί του μεταβαίνει και ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, στον οποίο ο πρόεδρος της ΝΔ φέρεται να πρότεινε να αναλάβει αντιπρόεδρος είτε στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΕΛΚ είτε στο ευρωκοινοβούλιο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v