Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι ευρωπαϊκές κάλπες άνοιξαν, οι εθνικές τελούν εν αναμονή

Αισιόδοξα τα επιτελεία ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ για το αποψινό αποτέλεσμα. Δύο συν ένα σενάρια που θα οδηγήσουν σε πολιτικές εξελίξεις. Η παραδοσιακή «μάχης της διαρροής» μέχρι το παρά πέντε που θα κλείσουν οι κάλπες.

Οι ευρωπαϊκές κάλπες άνοιξαν, οι εθνικές τελούν εν αναμονή

Η «ώρα των πολλών» έφτασε και η ετυμηγορία τους δεν θα καταγράψει απλώς κομματικούς συσχετισμούς αλλά δεν αποκλείεται να οδηγήσει σε πολιτικές εξελίξεις.

Αυτή είναι και η ιδιαιτερότητα των φετινών ευρωεκλογών, καθώς διεξάγονται μόλις τρεις μήνες πριν από την ολοκλήρωση της κυβερνητικής θητείας, οπότε το αποψινό αποτέλεσμα ενδέχεται να τις επισπεύσει, υπό δύο προϋποθέσεις:

* Να καταγραφεί μεγάλη διαφορά υπέρ της ΝΔ (άνω των έξι μονάδων). Σ’ αυτή την περίπτωση, θα τεθεί εκ των πραγμάτων θέμα «νομιμοποίησης» της κυβέρνησης και προκήρυξης εκλογών, όχι επειδή θα το πει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αλλά διότι, κατά τις πληροφορίες, αυτό εκτιμούν και στο Μαξίμου.

* Να υπάρξει είτε μικρή διαφορά υπέρ της ΝΔ (κάτω των τριών μονάδων), είτε ισοπαλία είτε, πολύ περισσότερο, επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ «έστω και μία ψήφο διαφορά».

Αυτό το σενάριο δεν συνεπάγεται αυτομάτως προσφυγή στην εθνική κάλπη, καθώς ο Αλέξης Τσίπρας δεν έχει πει ακόμα το «ναι» στις εισηγήσεις που δέχεται από στενούς συνεργάτες και στελέχη.

Θεωρείται ωστόσο «πολύ πιθανό» καθώς, πέραν όλων των άλλων, θεωρείται βέβαιο πως θα ξεσπάσει τρικυμία στο εσωτερικό της ΝΔ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την συντεταγμένη αντεπίθεσή της.

Στην ενδιάμεση περίπτωση (διαφορά 3-5 μονάδων) καθαρές εισηγήσεις δεν υπάρχουν (ή δεν προβάλλονται) καθώς, όπως λένε στελέχη του κυβερνώντος κόμματος, μία τέτοια εξίσωση θα έχει πολλές μεταβλητές – όπως τα ποσοστά που θα πιάσουν τα δύο μεγάλα κόμματα ή το μέγεθος της αποχής.

Οι κυβερνητικοί επιτελείς εμφανίζονται αισιόδοξοι για το αποψινό αποτέλεσμα, παραπέμποντας στη συνήθη “μάχη της παραμονής” τις χθεσινές διαρροές για επιστροφή των μεγάλων διαφορών (άνω των εφτά μονάδων) υπέρ της ΝΔ.

Αντίστοιχες διαρροές, άλλωστε, υπήρξαν και για το αντίθετο αποτέλεσμα, δηλαδή μηδενική διαφορά ή επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Είναι βέβαιο ότι η εν λόγω «μάχη» θα φουντώσει σήμερα με πραγματικές ή fake μετρήσεις έξω από τα εκλογικά κέντρα.

Ο κ. Τσίπρας θα παρακολουθήσει τα πρώτα αποτελέσματα στα γραφεία του στην Κουμουνδούρου, μαζί με συνεργάτες και στελέχη.

«Καθαρή νίκη» βλέπουν στη ΝΔ

Από την άλλη πλευρά, στο στρατόπεδο της ΝΔ η αισιοδοξία είναι μεγάλη, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και το επιτελείο του να εκφράζουν την βεβαιότητά τους για μια «καθαρή» νίκη.

Από απόψε, με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, όπως λένε, θα δοθεί το έναυσμα για την πολιτική αλλαγή «που έχει ανάγκη ο τόπος», όπως θα προκύψει από το μήνυμα των πολιτών, που προσέρχονται για πρώτη φορά στις κάλπες από το 2015.

Εφόσον το κόμμα του είναι πρώτο, όπως έχει προαναγγείλει ο κ. Μητσοτάκης, θα θέσει θέμα πολιτικής νομιμοποίησης της κυβέρνησης και θα εντείνει την πίεσή του για άμεση προσφυγή στις εθνικές κάλπες.

Κάτι που πάντως δεν αποκλείει να το πράξει μόνος του ο Αλέξης Τσίπρας, δεδομένων και των τελευταίων σχετικών δημοσίων τοποθετήσεών του, αν και ακόμα και αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Πειραιώς, ο πρωθυπουργός δεν έχει λάβει καμία απόφαση και όλα θα εξαρτηθούν από το εκλογικό αποτέλεσμα.

Στην ΝΔ υποστηρίζουν πως ο πρωθυπουργός την τελευταία εβδομάδα «έχασε την ψυχραιμία του, επειδή δεν έχει καταφέρει να συσπειρώσει το κόμμα του, ενώ υποστηρίζουν ότι θα έχει απώλειες από κόμματα κινούμενα αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ. «Ως φαίνεται, τα στοιχήματα και οι στόχοι του δεν πάνε όπως τα υπολόγιζε και τώρα δείχνει να βρίσκεται σε αδιέξοδο», σημειώνει στενός συνεργάτης του κ. Μητσοτάκη. Ο οποίος, παράλληλα, προσδοκά σε πανευρωπαϊκή επικράτηση του ΕΛΚ για ακόμα πιο ενεργή συμμετοχή της ΝΔ στα ευρωπαϊκά πολιτικά πράγματα την επόμενη μέρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v