Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τσίπρας: Ψήφος έγκρισης ή απόρριψης των κοινωνικών ελαφρύνσεων

Στην τελική ευθεία προς την ευρωκάλπη το Μαξίμου εξειδικεύει το εκλογικό δίλημμα. Αρωγός, η εφαρμογή από χθες των «μέτρων του Ζαππείου». Νέο όπλο: οι «12 συντάξεις» του Κ. Μητσοτάκη έναντι της μόνιμης 13ης. Μειωμένη διαφορά σε δημοσκοπήσεις, κόντρα για τα περί «νοθείας».

Τσίπρας: Ψήφος έγκρισης ή απόρριψης των κοινωνικών ελαφρύνσεων

Το κυβερνητικό σπριντ των τελευταίων ημερών για τη νομοθέτηση και εφαρμογή των πλέον σημαντικών ελαφρύνσεων, επιτρέπει στον Αλέξη Τσίπρα να μπει στον τελευταίο γύρο προς την ευρωκάλπη εξειδικεύοντας το κεντρικό εκλογικό δίλημμα.

Η απόδοση της 13ης σύνταξης χθες, οι ανακοινώσεις σούπερ μάρκετ για άμεση εφαρμογή «στο ράφι», από Δευτέρα, του μειωμένου ΦΠΑ στα τρόφιμα, μια σειρά επιδόματα που πιστώνονται και η «υποσχετική» για νέο πακέτο θετικών μέτρων που θα παρουσιασθεί στη ΔΕΘ (ή και μέχρι τη ΔΕΘ), στρώνουν το χαλί ώστε η κυβέρνηση να απευθυνθεί στο - ακόμα σημαντικό - τμήμα των αναποφάσιστων.

Το σινιάλο για την τελική εφόρμηση προς την ευρωκάλπη έδωσε ο κ. Τσίπρας χθες από την Καρδίτσα:

- «Σε κάθε συνταξιούχο λέω ότι η ψήφος σου είναι ψήφος εμπιστοσύνης στην κοινωνική πολιτική μας, ψήφος έγκρισης ή απόρριψης της 13ης σύνταξης».

- «Τα κοράκια καιροφυλακτούν για να ακυρώσουν όσα εξαγγείλαμε. Αν μας δώσετε ψήφο εμπιστοσύνης κανένας τεχνοκράτης δεν θα τα σταματήσει. Αλλιώς το μήνυμα στην εγχώρια και εξωχώρια ελίτ θα είναι μήνυμα αμφισβήτησης αυτής της πολιτικής».

Σ' αυτή τη γραμμή θα πορευτεί τις επόμενες, τελευταίες προεκλογικές, ημέρες, εξειδικεύοντας και γενικεύοντας το κεντρικό δίλημμα.

Σ' αυτό το πλαίσιο, το κυβερνών κόμμα αξιοποίησε τη θέση που διατύπωσε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης (μέσω του Star) ότι εγγυάται τις 12 συντάξεις ετησίως.  “Κρυπτόμενος πίσω από την αστεία δικαιολογία περί αφορολόγητου, μας είπε, όσο πιο σαφώς μπορεί, ότι θα κόψει την 13η σύνταξη, στην περίπτωση που θα πάρει την εξουσία. Ο Αλέξης Τσίπρας έχει επανειλημμένως δεσμευθεί ότι το αφορολόγητο δεν πρόκειται να καταργηθεί με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ”, ήταν η απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Μάλιστα, παρότι είμαστε παραμονές ευρωκάλπης, ο κ.Τσίπρας ζήτησε χθες ευθέως νέα τετραετία, ώστε να αποδώσει τα μέγιστα η προσπάθεια της κυβέρνησής του για ανάπτυξη και άρση των μνημονιακών αδικιών.
“Στο επόμενο ημίχρονο θα σκοράρουμε και θα παίξουμε τη μπάλα που γνωρίζουμε», είπε χαρακτηριστικά.

Απόψε ο πρωθυπουργός μιλάει στην Κοζάνη, ενώ το πρόγραμμα συνεχίζεται με: Πειραιά (την Κυριακή), Αγρίνιο, Λάρισα, Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο, Αθήνα.

Μείωση διαφοράς και «νοθεία»

Την αισιοδοξία του Μαξίμου για («σημαντικό») κλείσιμο της ψαλίδας έρχονται να ενισχύσουν οι δημοσκοπήσεις των τελευταίων ημερών.  Χθες είχε σειρά η μέτρηση της Palmos Analysis (για λογαριασμό του tvxs.gr) με διαφορά 3,5 μονάδων, έναντι 5,9 που έδινε στην προηγούμενη δημοσκόπηση.
Συγκεκριμένα, η ΝΔ συγκεντρώνει 25,9% (από 23,4%) και ο ΣΥΡΙΖΑ 22,4% (από 17,5%).

Ο κ. Τσίπρας ανέδειξε σε έντονο ύφος τα περί “νοθείας” που είπε προχθές ο γραμματέας της ΝΔ Λευτέρης Αυγενάκης. “Στην αρχή έλεγαν για 15 μονάδες διαφορά, μετά μας είπαν ότι η διαφορά έπεσε στις 7, μετά μας είπαν ότι έπεσε στις 5, μετά βγήκε ο κ. Γεωργιάδης ο αντιπρόεδρός τους, να πει ότι ο πήχης είναι στις 3,5 μονάδες, αργότερα βγήκε ο ίδιος ο αρχηγός τους να μας πει ότι θέλει μία ψήφο διαφορά για να φύγουμε. Και τώρα που βλέπουν το μήνυμα να έρχεται από παντού και ο πανικός του έχει περιτριγυρίσει φτάνουν στο σημείο να μιλούν ακόμα και για αλλοίωση του αποτελέσματος, ακόμα και για νοθεία την άλλη Κυριακή.
Τους απαντάμε: η παρακαταθήκη αυτή, η κληρονομιά και η παράδοση της βίας και της νοθείας δεν ανήκει στη δημοκρατική παράταξη του τόπου, σε άλλη παράταξη ανήκει. Ας τα ξεχάσουν αυτά, ας τα αφήσουν στην δεκαετία του 1960”, είπε.

Λίγο αργότερα πάντως ο κ.Μητσοτάκης “άδειασε” τον γραμματέα του λέγοντας ότι “δεν υπάρχει θέμα νοθείας”, αν και επισήμανε ότι “οι Νεοδημοκράτες θα είναι πάνω από όλες τις κάλπες”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v