Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η κυβέρνηση αισιοδοξεί και σχεδιάζει νέα θετικά «πακέτα» το καλοκαίρι

Επικαλούνται τις δημοσκοπικές «διορθώσεις», τη μαζικότητα των συγκεντρώσεων και το κλίμα από τη νομοθέτηση των ελαφρύνσεων. Στη Λαμία απόψε ο Α. Τσίπρας. Πολιτική παρέμβαση Στουρνάρα «δείχνει» το Μαξίμου.

Η κυβέρνηση αισιοδοξεί και σχεδιάζει νέα θετικά «πακέτα» το καλοκαίρι

Διάχυτη είναι πλέον η αισιοδοξία στο κυβερνών κόμμα για το ευρω-αποτέλεσμα της επόμενης Κυριακής. Οι «διορθώσεις» που επιχειρούν τις τελευταίες ημέρες οι εταιρείες δημοσκοπήσεων, εγκαταλείποντας τις διαφορές που άγγιζαν το 10% ή το ξεπερνούσαν, συμβάλλουν στην εκτίμηση ότι το κλίμα έχει αλλάξει.

Κυρίως επικαλούνται τη μαζικότητα στις ανοιχτές πολιτικές συγκεντρώσεις και το κλίμα που επικρατεί σ' αυτές, κάνοντας κυβερνητικά και κομματικά στελέχη να λένε ότι σε περιπτώσεις όπως προχθές στο Αιγάλεω, «η εικόνα ήταν καλύτερη και από το 2015».

Απόψε ο Αλέξης Τσίπρας μιλάει στη Λαμία ενώ, κατά τον σχεδιασμό, σειρά έχουν Ρόδος και Κοζάνη, για να ακολουθήσουν την ερχόμενη εβδομάδα Ηράκλειο, Θεσσαλονίκη, Αγρίνιο και, φυσικά, Αθήνα, όπου θα πέσει η αυλαία της ευρω-προεκλογικής περιόδου. Την Κυριακή θα μιλήσει στον Πειραιά.

Στα σκαριά νέα θετικά μέτρα

Ο ΣΥΡΙΖΑ απευθύνεται πλέον στους πολίτες με ψηφισμένα τα νομοσχέδια για τις 120 δόσεις και τις ελαφρύνσεις του Ζαππείου (συν η τροπολογία για τον ΕΝΦΙΑ), ενώ το βάρος πέφτει ήδη... στα νέα θετικά μέτρα που, όπως έχουμε ήδη αναφέρει, σχεδιάζονται για μετά τις ευρωεκλογές: όχι αυτά που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός από το Ζάππειο, τα οποία θα νομοθετηθούν μέσα στο καλοκαίρι για να εφαρμοστούν από 1/1/2020, αλλά και επιπλέον, τα οποία μελετώνται.

Όπως η επαναφορά «μίας μορφής ΕΚΑΣ» και η έκπτωση (μεταξύ άλλων κινήτρων) σε φόρους που πληρώνονται στην ώρα τους. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος μίλησε ήδη χθες για «πακέτο που θα ανακοινωθεί στη ΔΕΘ» (δείχνοντας έτσι ότι θεωρεί δεδομένο τον φθινοπωρινό χρόνο των εθνικών εκλογών), τονίζοντας εκ νέου και εμφατικά πως το σύνολο των θετικών μέτρων δεν θέτει σε κίνδυνο τη δημοσιονομική πορεία της χώρας. Στο top παραμένει η νομοθετική ακύρωση της μείωσης του αφορολόγητου, παρότι τα στελέχη της αντιπολίτευσης θεωρούν δεδομένη τη διατήρησή της και αυτό το «όπλο» χρησιμοποιούν στις περιοδείες τους.
«Τέτοια εποχή πέρυσι έλεγα ότι δεν πρόκειται να μειωθούν οι συντάξεις και μερικούς μήνες αργότερα ελήφθη η σχετική απόφαση», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Τσακαλώτος.

«Ο Γ. Στουρνάρας παρεμβαίνει πολιτικά»

Το Μαξίμου δεν άφησε... να πέσουν κάτω οι νέες προβλέψεις του κεντρικού τραπεζίτη Γιάννη Στουρνάρα, σύμφωνα με τις οποίες οι ελαφρύνσεις θα επιδράσουν αρνητικά στην πορεία της οικονομίας. «Ο κ. Στουρνάρας το τελευταίο διάστημα κάνει δηλώσεις οι οποίες θα μπορούσαν να ερμηνευτούν και ως πολιτικές παρεμβάσεις», απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Και πρόσθεσε: «Επί των ημερών του, η ελληνική οικονομία δεν έπιασε ούτε μία φορά τους στόχους που είχαν συμφωνηθεί. Από τη δική μας μεριά, ουδέποτε θέσαμε σε κίνδυνο τη σταθερότητα της ελληνικής οικονομίας για την οποία ο ελληνικός λαός έχει ματώσει. Κάθε παρέμβασή μας, η οποία στοχεύει στην ενίσχυση εκείνων που έχουν πραγματικά ανάγκη, γίνεται μέσα στο πλαίσιο των πραγματικών δυνατοτήτων».

Προς επίρρωση, ο κ. Τζανακόπουλος παρέπεμψε στην περσινή ΔΕΘ, όπου ο κ. Τσίπρας είχε ανακοινώσει πως με βάση τις προβλέψεις για το 2019, δημιουργείται ένας δημοσιονομικός χώρος περίπου ενός δισ. ευρώ, ο οποίος κατανεμήθηκε σε συγκεκριμένα μέτρα υπέρ των ελεύθερων επαγγελματιών με τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και το επίδομα ενοικίου.

«Τα μέτρα αυτά αποδείχθηκαν εξαιρετικά επιτυχημένα και στοχευμένα και βοήθησαν τις κοινωνικές κατηγορίες στις οποίες απευθύνθηκαν να βελτιώσουν κατά τι τις συνθήκες τις ζωής τους», κατέληξε. Αυτό άλλωστε θα είναι ένα από τα κεντρικά επιχειρήματα της κυβέρνησης στην τελική ευθεία προς τις ευρωκάλπες.

Τεχνοκρατική από την άλλη πλευρά ήταν η απάντηση του Γ. Χουλιαράκη, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι το πρωτογενές πλεόνασμα φέτος προβλέπεται στο 4,1%, δημιουργώντας περιθώριο 0,6% του ΑΕΠ, ενώ ζήτησε διευκρινίσεις αναφορικά με τα ποσά που επικαλείται ο Γ. Στουρνάρας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v