Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μαξίμου: Εκλογικό ντέρμπι αντί… διψήφιων δημοσκοπικών διαφορών

«Οι εταιρείες που σέβονται τον εαυτό τους αλλάζουν τις διαστημικές τους προβλέψεις». Στη «μία ψήφο διαφορά» κατέβασε τον πήχη ο Μ. Βορίδης, κόντρα με Άδωνι για τη 13η σύνταξη.

Μαξίμου: Εκλογικό ντέρμπι αντί… διψήφιων δημοσκοπικών διαφορών

Αισιοδοξία για την ευρω-εκλογική μάχη της μεθεπόμενης Κυριακής εκπέμπει το Μαξίμου, εκτιμώντας ότι «ο λόγος-απειλή» (όπως τον χαρακτηρίζουν) του Κυριάκου Μητσοτάκη συμβάλλει στην αλλαγή του κλίματος.

Μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων του Alpha, ο Αλέξης Τσίπρας παρέπεμψε στο κλείσιμο της δημοσκοπικής ψαλίδας, το μέγεθος της οποίας, έτσι κι αλλιώς, ποτέ δεν πίστεψαν στο κυβερνητικό επιτελείο. «Ολες οι εταιρείες που σέβονται τον εαυτό τους έχουν αρχίσει και αλλάζουν τις διαστημικές τους προβλέψεις», είπε χαρακτηριστικά.

Επ' αυτού, αρμόδια κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν ότι οι εταιρείες έδιναν όλο το προηγούμενο διάστημα… δημοσκοπικές διαφορές-μαμούθ (άνω των δέκα μονάδων), ωστόσο στην τελική ευθεία προς τις κάλπες «άρχισαν τις διορθώσεις». Όπως λένε, «όχι για να περιφρουρήσουν την αξιοπιστία τους γενικώς, αλλά επειδή οι ίδιες εταιρείες θα πρέπει μετά να διενεργήσουν και… τις νέες δημοσκοπήσεις ενόψει εθνικών εκλογών».

Παρότι οι ίδιοι αποφεύγουν να κάνουν προβλέψεις, η αίσθηση που κυριαρχεί είναι πως η διαφορά έχει μειωθεί σε επίπεδα που παραπέμπουν σε ντέρμπι ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ, με ένα ενδεικτικό τμήμα αναποφάσιστων ψηφοφόρων που προέρχονται από το κυβερνών κόμμα να δείχνει τάσεις επιστροφής σ' αυτό.

Όπως έχουμε μεταφέρει, σ' αυτή την τάση αποδίδουν οι κυβερνητικοί επιτελείς τις προσωπικές επιθέσεις στον κ. Τσίπρα (από το κότερο μέχρι τον πατέρα του), καθώς ο στόχος των αντιπάλων είναι να μην προσέλθουν καν στις κάλπες οι αναποφάσιστοι ή να προσέλθουν και να ψηφίσουν ένα οποιοδήποτε κόμμα, «έστω και όχι τη ΝΔ», πλην του ΣΥΡΙΖΑ.

Την εικόνα του ντέρμπι έδωσε και ο κ. Τσίπρας στη χθεσινή του συνέντευξη, απαντώντας σε σχετική ερώτηση για την περίφημη «ψαλίδα», ενώ πρόσθεσε με κατηγορηματικό τρόπο ότι «δεν υπάρχει ούτε μία στο εκατομμύριο περίπτωση να κερδίσει η ΝΔ τις εθνικές εκλογές».

Αίσθηση πάντως προκάλεσε λίγη ώρα αργότερα η τοποθέτηση (στην ΕΡΤ) του Μάκη Βορίδη, με αφορμή την επιλογή του κ. Μητσοτάκη να θέσει χαρακτήρα δημοψηφίσματος στις ευρωεκλογές. «Να είμαστε συνεννοημένοι: Το δημοψήφισμα το κερδίζεις ή το χάνεις με μία ψήφο», είπε.

Προ διμήνου άλλωστε, όταν οι δημοσκοπικές διαφορές έδιναν ακόμα και διψήφιες διαφορές υπέρ της ΝΔ, ο Άδωνις Γεωργιάδης ήταν το πρώτο «γαλάζιο» στέλεχος που κατέβασε τον πήχη στις 3,5 μονάδες.

Με το «7ήμερο» στο Αιγάλεω

Το «δώρο» του κ. Μητσοτάκη για την 7ήμερη εργασία και για «τον νέο από το Περιστέρι που θέλει να γίνει ψυκτικός ή επισκευαστής ανελκυστήρων», θα έχουν κεντρική θέση στην αποψινή ομιλία του κ. Τσίπρα στο… όμορο με το Περιστέρι, Αιγάλεω.

Παρά τις (νέες) διευκρινίσεις του αρχηγού της ΝΔ, ο πρωθυπουργός επέμεινε και χθες στην άποψη ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν αναφερόταν σε 7ήμερη λειτουργία επιχειρήσεων («η οποία υπάρχει εδώ και δεκαετίες, άρα για ποια καινοτομία μιλούσε;») αλλά σε 7ήμερη εργασία.

Ερμήνευσε μάλιστα τη συμπληρωματική θέση του κ. Μητσοτάκη ότι δεν πρέπει να γυρίσουμε στις αγκυλώσεις του '80: «Το είπε αυτό επειδή το 5νθήμερο και το 40άωρο θεσμοθετήθηκαν το 1984-1985», είπε ο κ. Τσίπρας, παραπέμποντας (και) στις πολιτικές των πρώτων κυβερνήσεων του Ανδρέα Παπανδρέου.

«Ο Αδωνις κόβει, ο Βορίδης τον αδειάζει»

Τόσο ο κ. Τσίπρας στην αποψινή του ομιλία στο Αιγάλεω όσο και συνολικά η κυβέρνηση στη Βουλή, όπου συζητείται και ψηφίζεται η 13η σύνταξη (μαζί με τις 120 δόσεις), απέκτησαν άλλο ένα… όπλο στη φαρέτρα τους: τη χθεσινή δέσμευση του Άδωνι Γεωργιάδη ότι η κυβέρνηση της ΝΔ δεν θα συνεχίσει να δίνει τη 13η σύνταξη.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση (στο δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1), ο αντιπρόεδρος της ΝΔ είπε: «Ασφαλώς και δεν εγγυόμαστε ότι θα συνεχίσουμε να δίνουμε αυτό το προεκλογικό επίδομα του κ. Τσίπρα».

Δεν διέλαθε δε, της προσοχής του Μαξίμου το γεγονός ότι τον κ. Γεωργιάδη άδειασε λίγο αργότερα… ο κ. Βορίδης: «Προφανώς δεν το κόβουμε, ό,τι ψηφίζουμε, ισχύει» είπε, ενώ, όταν ρωτήθηκε για τη δήλωση του αντιπροέδρου, απάντησε ότι «ο κ. Γεωργιάδης δεν ήταν στη σύσκεψη».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v