Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κυβέρνηση: Πάμε στην ευρωκάλπη με... χορηγό τον κ. Μητσοτάκη

Χαρακτηρίζει απρόβλεπτο «δώρο» τα περί 7ήμερης εργασίας. Παράθυρο Τσίπρα για νέες ελαφρύνσεις «προς το τέλος του έτους», δηλαδή μετά τις εθνικές εκλογές. «Πολιτικός αυτοεξευτελισμός της ΝΔ» η θέση για την 13η σύνταξη.

Κυβέρνηση: Πάμε στην ευρωκάλπη με... χορηγό τον κ. Μητσοτάκη

Με τους καλύτερους όρους εκτιμά η κυβέρνηση ότι μπαίνει στην τελευταία, προ ευρωεκλογών, αναμέτρηση με την ΝΔ εντός κι εκτός Βουλής για να ρίξει μετά όλα τα όπλα της στη μάχη της 26ης Μαϊου.

Κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν ότι ο Αλέξης Τσίπρας πήρε γερή πάσα από τον... Κυριάκο Μητσοτάκη, «ο οποίος εξελίχθηκε σε χορηγό μας», καθώς όσα είπε χθες στη διακαναλική συνέντευξη αποτελούν ισχυρό («και απρόβλεπτο») κοντράστ, δεδομένου ότι από σήμερα ξεκινά η νομοθέτηση των τελευταίων θετικών μέτρων. Δηλαδή του νομοσχεδίου για τις 120 δόσεις (που περιλαμβάνει κι άλλες ευνοϊκές ρυθμίσεις, όπως αυξήσεις των συντάξεων χηρείας) και των μόνιμων ελαφρύνσεων που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός από το Ζάππειο, με τα αναλογικά ποσά της 13ης σύνταξης να «μπαίνουν» στους λογαριασμούς περί τις 20 Μαϊου.

Δεν διέλαθε της προσοχής μάλιστα η δέσμευση του κ. Τσίπρα από την Άρτα προχθές για θεσμοθέτηση και άλλων θετικών μέτρων προς τα τέλη του έτους (όπως, κατά τους σχεδιασμούς, η 14η σύνταξη).

Το «προς τα τέλη του έτους» περικλείει σαφές εκλογικό δίλημμα, αφού μέχρι τότε θα έχουν διεξαχθεί οι εθνικές εκλογές. Που παραπέμπει στη γνωστή δέσμευση Τσίπρα «όσο είμαστε εμείς κυβέρνηση δεν πρόκειται να μειωθεί το αφορολόγητο».

Η 7ήμερη εργασία

Στον αντίποδα, όπως σημειώνουν τα κυβερνητικά στελέχη, βρίσκονται οι θέσεις που ανέπτυξε και χθες ο κ. Μητσοτάκης, κυρίως αυτή για την επαναφορά της 7ήμερης εργασίας, αλλά και ο χαρακτηρισμός της μόνιμης 13ης σύνταξης ως «ξενδιάντροπο προεκλογικό επίδομα». Ως προς το πρώτο, ο σάλος που προκάλεσε στα social media η θέση για 7ήμερη εργασία υποχρέωσε και την Πειραιώς να διευκρινίσει ότι ο αρχηγός της «εννοούσε την 7ήμερη λειτουργία», επικαλούμενη σχετική συζήτηση μεταξύ της υπουργού Εργασίας Εφης Αχτσιόγλου και της επιχείρησης «Παπαστράτος».

Η προϋπόθεση όμως που έθεσε ο κ.Μητσοτάκης για σχετική υπογραφή επιχειρησιακής σύμβασης παραπέμπει σε εργασία και δεν αφήνει – όπως τονίζει η κυβέρνηση – περιθώρια διευκρινίσεων Επ' αυτού, παρενέβη και η κ. Αχτσιόγλου διευκρινίζοντας πως (και) στην περίπτωση της επιχείρησης Παπαστράτος “οι εργαζόμενοι και με επταήμερη λειτουργία, θα εξακολουθούν να δουλεύουν με βάση όσα προβλέπει η εργατική νομοθεσία και σε καμία περίπτωση επταήμερο”.

Αρμόδια κυβερνητικά στελέχη σημειώνουν ότι πολλά εργοστάσια ή και όλα τα νοσοκομεία έχουν 7ήμερη λειτουργία χωρίς αυτό να σημαίνει 7ήμερη εργασία.

«Θα ψηφίσετε ένα ξεδιάντροπο προεκλογικό επίδομα;»

Όσο για την 13η σύνταξη, ο κ.Τσίπρας πέταξε ...πολλά γάντια στον αντίπαλό του από τα Γιάννενα χθες.

«Με τα μέτρα ελάφρυνσης που θα φέρνουμε αύριο στη Βουλή, έχουν βραχυκυκλώσει τελείως:

- Τη μία μας λένε ότι τα μέτρα είναι δικά τους και τα αντιγράφουμε.

- Την άλλη μας λένε ότι είναι άκρατος λαϊκισμός.

- Τη μία μας λένε ότι η 13η είναι καλοδεχούμενη αλλά μισή σύνταξη και έπρεπε να δοθεί περισσότερο.

- Την άλλη μας λένε ότι είναι ξεδιάντροπο προεκλογικό επίδομα.

Αυτό αγαπητοί φίλοι, δεν είναι απλά αμηχανία, αλλά πολιτικός αυτοεξευτελισμός. Διότι κύριε Μητσοτάκη αν η 13η Σύνταξη είναι ξεδιάντροπο επίδομα, τι διαμαρτύρεσε που δεν είναι μεγαλύτερη;».

Ο ... 20χρονος από το Περιστέρι

Ένα άλλο στοιχείο από τη διακαναλική του κ.Μητσοτάκη φαίνεται ότι λειτουργεί ήδη ως ...βούτυρο στο προεκλογικό ψωμί της κυβέρνησης, και στρώνει το καλύτερο «χαλί» για την αυριανή ομιλία του πρωθυπουργού στο Αιγάλεω. Πρόκειται για την αναφορά του αρχηγού της ΝΔ «στον 20χρονο από το Περιστέρι που θέλει να γίνει ψυκτικός ή επισκευαστής ανελκυστήρων».

Κατά τα κυβερνητικά στελέχη, η παραπομπή στον «νέο από το Περιστέρι» εκπέμπει «ρατσισμό, κόμπλεξ και ταξικό μίσος», καθώς με το παράδειγμα αυτό ο κ. Μητσοτάκης «επιχειρεί διαχωρισμό μεταξύ αφρόκρεμας και πλέμπας, έτσι όπως ο ίδιος έχει κωδικοποιήσει ακόμα και τις γεωγραφικές προελεύσεις».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v