Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με 153 «ναι» η κυβέρνηση μπαίνει στη μάχη των ευρωεκλογών

Πήρε ψήφο εμπιστοσύνης από τους 152 κυβερνητικούς βουλευτές και από τον Γ.Σαρίδη της Ένωσης Κεντρώων. Την Δευτέρα οι 120 δόσεις, σκυτάλη στην ψηφοφορία για τις ελαφρύνσεις του Ζαππείου.

Με 153 «ναι» η κυβέρνηση μπαίνει στη μάχη των ευρωεκλογών

Η κυβέρνηση έχοντας πάρει ψήφο εμπιστοσύνης από τους 152 βουλευτές που την στηρίζουν αλλά και από ...έναν βουλευτή της αντιπολίτευσης, τον Γιώργο Σαρίδη της Ένωσης Κεντρώων, ετοιμάζεται για τις τελευταίες μάχες πριν από τις ευρωκάλπες της 26ης Μαϊου.

Στην προηγούμενη ψήφο εμπιστοσύνης, τον Φεβρουάριο, η κυβέρνηση είχε στηριχθεί μόνο από 151 βουλευτές.

Ο 152ος βουλευτής χθες ήταν ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος (και υπουργός Τουρισμού πλέον), ο οποίος είχε ανακοινώσει την συνεργασία του με τον ΣΥΡΙΖΑ από τις 5 Απριλίου.

«Είχα προειδοποιήσει τον κ.Μητσοτάκη ότι με την πρόταση δυσπιστίας στον Παύλο Πολάκη θα πήγαινε για μαλλί και θα έβγαινε κουρεμένος», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας μετά την ψηφοφορία. Το αποτέλεσμα της οποίας πάντως, δηλαδή τα 153 «ναι», αιφνιδίασε ακόμα και συνεργάτες του, οι οποίοι πληροφορήθηκαν την πρόθεση θετικής ψήφου του κ. Σαρίδη λίγο πριν αρχίσει η καταγραφή των «ναι» και των «όχι».

Παραμένει άγνωστο εάν ο βουλευτής θα προσχωρήσει και επισήμως στην κυβερνητική πλειοψηφία με δική του επιλογή.

Ο Βασίλης Λεβέντης πάντως, όπως έδειξαν οι πρώτες διαρροές χθες τη νύχτα, δεν προσανατολίζεται στην διαγραφή του καθώς, σε μία τέτοια περίπτωση, ο αριθμός των βουλευτών που διαθέτει θα πέσει κάτω από πέντε οπότε δεν θα υφίσταται κοινοβουλευτική ομάδα Ένωσης Κεντρώων.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Σαρίδης είχε υπερψηφίσει τον Προϋπολογισμό τον περασμένο Δεκέμβριο, αλλά στη συνέχεια κράτησε αποστάσεις από την κυβέρνηση λόγω της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Ψηφίζονται οι 120 δόσεις και οι ελαφρύνσεις

Το Μαξίμου, έτσι κι αλλιώς, οργανώνεται τώρα για τις τελευταίες μάχες στη Βουλή πριν αυτή διακόψει τις εργασίες της για τις ευρωεκλογές (σ.σ. την μεθεπόμενη εβδομάδα).

Την Δευτέρα εισάγεται στην Ολομέλεια για συζήτηση και ψήφιση το νομοσχέδιο για τις 120 δόσεις προς εφορία-ασφαλιστικά ταμεία-τοπική αυτοδιοίκηση (που περιλαμβάνει κι άλλες θετικές διατάξεις όπως η αύξηση στις συντάξεις χηρείας).

Αμέσως μετά, θα πάρει σειρά το νομοσχέδιο με τις ελαφρύνσεις που ανακοίνωσε ο κ.Τσίπρας από το Ζάππειο. Κατά τον σχεδιασμό, η συζήτηση και ψήφιση θα γίνει με τη διαδικασία του κατεπείγοντος προκειμένου αφενός να προλάβουν την διακοπή των εργασιών της Βουλής και, αφετέρου, να «μπουν» στους λογαριασμούς Μαϊου των συνταξιούχων τα ποσά που τους αναλογούν από την 13η σύνταξη.

Όπως φάνηκε και από την τριήμερη συζήτηση στη Βουλή, το δίλημμα που θα θέσει η κυβέρνηση στην αξιωματική αντιπολίτευση είναι: ή συμφωνείτε με τις ελαφρύνσεις και τις ψηφίζετε ή τις θεωρείτε προεκλογικές παροχές που βλάπτουν την οικονομία και τις καταψηφίζετε.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε προκαταβολικά χθες ότι ...και τα δύο δεν γίνονται, ενώ επανέλαβε πολλές φορές πως οι ελαφρύνσεις αυτές είναι μόνιμες και δεν έχουν έκτακτο επιδοματικό χαρακτήρα.

Σε ‘Ηπειρο και Λευκάδα

Στο μεσοδιάστημα, δηλαδή σήμερα και αύριο, ο πρωθυπουργός θα πραγματοποιήσει περιοδεία στην Ήπειρο (Αρτα, Πρέβεζα, Γιάννενα) και στη Λευκάδα.

Το βράδυ της Κυριακής θα μιλήσει σε πολιτική εκδήλωση στα Γιάννενα.

Το πρόγραμμα της διήμερης περιοδείας έχει ως εξής:

- Σάββατο 11 Μαΐου
10:00 Επιθεώρηση των νέων εγκαταστάσεων και των έργων στο Αεροδρόμιο Ιωαννίνων
11:00 Περιοδεία στην πόλη της Άρτας
19:00 Περιοδεία στην πόλη της Πρέβεζας

-Κυριακή 12 Μαΐου
10:00 Επίσκεψη στη νέα βάση αεροδιακομιδών του ΕΚΑΒ, στο αεροδρόμιο Ακτίου
11:00 Εγκαίνια του νέου νοσοκομείου Λευκάδας
19:30 Ομιλία στο συνεδριακό κέντρο του ξενοδοχείου Du lac, στα Ιωάννινα

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v