Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ζαΐρη για ΔΕΠΑ: Αν είχαμε βρει στοιχεία θα τα είχαμε στείλει στη δικαιοσύνη

Εδώ και δύο χρόνια η Αρχή για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος ασχολείται με την υπόθεση της ΔΕΠΑ, τόνισε η πρόεδρος της Αρχής. Ούτε προκαταρκτική εξέταση δεν μπορεί να ξεκινήσει η Αρχή χωρίς ποινική διαδικασία. Τι είπαν βουλευτές της αντιπολίτευσης.

Ζαΐρη για ΔΕΠΑ: Αν είχαμε βρει στοιχεία θα τα είχαμε στείλει στη δικαιοσύνη

Η υπόθεση των χρεών της εταιρείας ELFE προς τη ΔΕΠΑ και όσα έχουν δει κατά καιρούς το φως της δημοσιότητας συζητήθηκε στη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Η επικεφαλής της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες Άννα Ζαΐρη απάντησε σε ερωτήματα βουλευτών, ενώ σε ορισμένα σημεία επικαλέστηκε την αρχή της εχεμύθειας.

Χαρακτηριστικά σημείωσε “οσάκις έχουμε βρει στοιχεία αξιόλογα τα έχουμε στείλει στον εισαγγελέα ή στον ανακριτή. Εμείς δεν είμαστε όλος ο μηχανισμός… Δεν θα πάρουμε ό,τι παίζουν οι εφημερίδες για να το ξαναστείλουμε. Εάν είχαμε βρει οτιδήποτε θα είχε σταλεί δημόσια και θα το είχατε μάθει».

Απαντώντας σε παρέμβαση του Ευάγγελου Βενιζέλου σχετικά με το αν έχει εκδοθεί κάποιο πόρισμα για τη συγκεκριμένη υπόθεση ανέφερε «η ΔΕΠΑ, είναι μία υπόθεση που χρονίζει… Εμείς τι πόρισμα να εκδώσουμε για μια υπόθεση που διερευνάται εδώ και χρόνια… Εγώ θα κάνω εσωτερικό έλεγχο στη ΔΕΠΑ; Πρέπει να καταλάβετε τη διαφορά ανάμεσα στο πόρισμα και το πληροφοριακό υλικό. Στέλνουμε πληροφοριακό υλικό στον εισαγγελέα που στη συνέχεια προωθεί το υλικό ανάλογα με το πού βρίσκεται η εξέλιξη της κάθε υπόθεσης…».

Συνέχισε λέγοντας πως δεν υπήρξαν καθυστερήσεις, ενώ σημείωσε πως για κάποια θέματα δεν μπορεί λόγω απορρήτου να δώσει περαιτέρω στοιχεία για υποθέσεις που βρίσκονται υπό διερεύνηση. Παράλληλα αναφέρθηκε στα όσα έχουν δει τη δημοσιότητα για τη μετακίνηση του μετακλητού υπαλλήλου. Όπως είπε “είναι ένας αστυνομικός, τον οποίο, εγώ παρέλαβα ως πολύ χαμηλόβαθμο, δεν είχε κανένα αξίωμα, ήταν υπαστυνόμος, 60 χρόνων κοντά. Ο άνθρωπος αυτός κοντεύει τα 60, έχει ολοκληρώσει την πορεία του, είναι τώρα με παράταση και κανονικά τώρα θα έπρεπε να έχει βγει στη σύνταξη από καιρό. Ο συγκεκριμένος άνθρωπος, έγινε από μένα προϊστάμενος. Εγώ τον ονόμασα προϊστάμενο, γιατί ήταν πιο έμπειρος, αυτό. Δεν σημαίνει, ότι δεν είμαστε συνεχώς πάνω στα ζητήματα, να δούμε αν επιβεβαιώνεται η επιλογή μας ή όχι”. Συνέχισε λέγοντας “αυτό, λοιπόν, το ψεύδος που διέρρευσε, ότι απομακρυνομένου του συγκεκριμένου ανθρώπου η υπόθεση βούλιαξε, είναι δόλιο, δεν μπορώ να το εξηγήσω αλλιώς”

Οι τόνοι ανέβηκαν κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, με ένταση να επικρατεί μεταξύ της Τασία Χριστοδουλόπουλου με τους Μάκη Βορίδη και Ευάγγελο Βενιζέλο. Κατά τη διάρκεια των ερωτήσεων από την αντιπολίτευση η πρόεδρος της Επιτροπής Τασία Χριστοδουλόπουλου είπε”κυρία Ζαϊρη, πέστε τους κάτι που να μπορούν να το αξιοποιήσουν στις ομιλίες τους στη Βουλή. Εσείς λέτε τώρα διάφορα πράγματα”.

Για να παρέμβει από τη Νέα Δημοκρατία ο Κ. Τζαβάρας και να πει “είστε Πρόεδρος ή αβανταδόρος;” και να προσθέσει ο Μάκης Βορίδης “δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v