Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πώς απαντά η ΝΔ στις πρωθυπουργικές ανακοινώσεις

Τα «σωστά μέτρα», η υιοθέτηση «μεμονωμένων» δεσμεύσεων και το πολιτικό αφήγημα. Ο ρόλος των εκλογών και τα ποιοτικά στοιχεία των δημοσκοπήσεων. Στη Βουλή μεταφέρεται σήμερα η πολιτική αντιπαράθεση.

Πώς απαντά η ΝΔ στις πρωθυπουργικές ανακοινώσεις

Για «ψηφοθηρικές εξαγγελίες» κάνει λόγο η ΝΔ, σχολιάζοντας τα μέτρα φοροελάφρυνσης που ανακοίνωσε χθες ο Αλέξης Τσίπρας και σε καμία περίπτωση -όπως λένε στο στρατόπεδο της αξιωματικής αντιπολίτευσης- αυτές δεν μπορούν να συγκριθούν με τις τεράστιες οικονομικές απώλειες των πολιτών κατά τα προηγούμενα χρόνια.

Και μπορεί να αναγνωρίζουν ότι κάθε σωστό μέτρο που βελτιώνει τη ζωή των πολιτών «είναι ευπρόσδεκτο», όμως από μόνο του το γεγονός ότι η κυβέρνηση «αναγκάζεται να υιοθετήσει μεμονωμένες δεσμεύσεις της ΝΔ» (σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση) σίγουρα δεν... χαροποίησε το επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Σε όσους ωστόσο υποστηρίζουν ότι μετά τις πρωθυπουργικές ανακοινώσεις η ΝΔ ξέμεινε από πολιτικό αφήγημα, γαλάζιες κομματικές πηγές το απορρίπτουν μετ' επιτάσεως και επικεντρώνονται στην «πολύ μεγαλύτερη» -όπως λένε- εμπιστοσύνη που δείχνουν οι πολίτες στον Κυριάκο Μητσοτάκη, σε σχέση με τον Αλέξη Τσίπρα, επικαλούμενοι τα ποιοτικά στοιχεία των δημοσκοπήσεων.

«Ποιος μπορεί να πιστέψει ότι έχουν αξία οι εξαγγελίες αυτών που απέδειξαν με τις πράξεις τους ότι δεν πιστεύουν πραγματικά την αναπτυξιακή πολιτική, την προσέλκυση επενδύσεων και τη δημιουργία πολλών και καλών νέων θέσεων εργασίας;», διερωτάται στενός συνεργάτης του προέδρου της ΝΔ και προσθέτει: «Τώρα που η θητεία της κυβέρνησής του έφτασε στο τέλος της διαδρομής της, ο κ. Τσίπρας έρχεται να υποσχεθεί πράγματα που έχουν εμφανώς προεκλογικό χαρακτήρα και είναι πολύ πέρα από την κοινοβουλευτική του θητεία, αφού το 2020 δεν θα είναι εκεί για να τα εφαρμόσει».

Η αξιωματική αντιπολίτευση εκτιμά πως ο πρωθυπουργός προχώρησε στις χθεσινές εξαγγελίες, ευρισκόμενος «υπό την πίεση» από τις πρόσφατες αποκαλύψεις με τις διακοπές του στο κότερο, την επίθεση Πολάκη στον Στέλιο Κυμπουρόπουλο και την υπόθεση Πετσίτη. Συνέπεια τούτου, κατά τη συγκεκριμένη επιχειρηματολογία, «έρχεται και μοιράζει ένα κομμάτι από το υπερπλεόνασμα που προέκυψε από την υπερφορολόγηση, τη μη εκτέλεση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων, τη μη αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών και τη μεγάλη καθυστέρηση στην εκκαθάριση συντάξεων».

«Έχασαν στις κάλπες»

Γαλάζιος κοινοβουλευτικός έλεγε μεταξύ σοβαρού και αστείου ότι «όσες κυβερνήσεις εφάρμοσαν φιλολαϊκά μέτρα στο τέλος της διαδρομής τους, έχασαν στις κάλπες» και εξέφραζε την αισιοδοξία του ότι το ίδιο θα συμβεί και στις φετινές εκλογές. Όσον αφορά τις χθεσινές ανακοινώσεις, επεσήμανε ότι η σημερινή κυβέρνηση βρήκε τον ΦΠΑ στην εστίαση στο 13%, τον πήγε στο 24% και τώρα τον επαναφέρει εκεί που τον είχε αφήσει η προηγούμενη. Επίσης, καμία διορθωτική κίνηση -όπως υποστηρίζει- δεν ανακοινώθηκε στον ειδικό φόρο κατανάλωσης στα καύσιμα καθώς και στον ΕΝΦΙΑ. Επίσης, στις επιχειρήσεις, κατά τον ίδιο, ο Αλέξης Τσίπρας βρήκε τη φορολογία στο 26%, την πήγε στο 29% και τώρα την έχει στο 28%, αριθμοί πολύ υψηλοί για μια οικονομία που αναζητά πραγματικά αναπτυξιακούς ρυθμούς.

«Αφού μας απέδειξε ότι ξέρει να περνά χλιδάτα σε κότερα εφοπλιστών, με πούρα και πλούσια εδέσματα, λίγες ημέρες πριν τις ευρωεκλογές, ως συνήθως, υπόσχεται», δήλωσε ο Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ Λευτέρης Αυγενάκης. Αυτά και πολλά ακόμη που πρέπει να πραγματοποιηθούν, όπως ανέφερε, «θα γίνουν από μια κυβέρνηση που το πιστεύει πραγματικά και δεν το κάνει προεκλογικά».

Με φόντο τις χθεσινές ανακοινώσεις, η πολιτική αντιπαράθεση μεταφέρεται σήμερα στη Βουλή, όπου θα ξεκινήσει η τριήμερη μάχη με αφορμή την κατάθεση πρότασης δυσπιστίας της ΝΔ κατά του Παύλου Πολάκη. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να εξαπολύσει σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση και προσωπικά στον Αλέξη Τσίπρα, επί παντός επιστητού.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v