Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τσίπρας: «Μεγάλο λάθος» του Κ. Μητσοτάκη η πρόταση δυσπιστίας

«Μεμφόμαστε τον κ.Μητσοτάκη για τις τρείς λέξεις που πάντα θα τον συνοδεύουν: Siemens, Novartis και Off shore”. Μετατρέπουμε την πρόταση δυσπιστίας σε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση για αντιπαράθεση εφ΄ όλης της ύλης. Αύριο τα θετικά μέτρα μόνιμου χαρακτήρα. Τι είπε για Μαρινάκη και Αλαφούζο.

Τσίπρας: «Μεγάλο λάθος» του Κ. Μητσοτάκη η πρόταση δυσπιστίας

 

Την απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας στον Παύλο Πολάκη στηλίτευσε με ιδιαίτερα σκληρό τρόπο ο Αλέξης Τσίπρας από την Ξάνθη, ανακοινώνοντας την οριστική του πρόθεση να μετατρέψει αυτή την πρόταση σε αίτημα για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Τόνισε μάλιστα ότι αναβάλλει την προγραμματισμένη για αύριο επίσκεψή του στα Γιάννενα, προκειμένου να συναντηθεί με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και το οικονομικό επιτελείο για να οριστικοποιήσουν τα θετικά μέτρα μόνιμου χαρακτήρα που θα ανακοινώσουν, με έμφαση στα μεσαία εισοδήματα.

«Πριν λίγη ώρα ο κ.Μητσοτάκης έκανε το μεγάλο λάθος. Όπως είχε προαναγγείλει κατέθεσε πρόταση μομφής κατά του Παύλου Πολάκη. Εγώ στη θέση του δε θα κρυβόμουν μόνο απο το ντιμπέιτ θα κρυβόμουν ακόμη και από τη Βουλή», είπε και πρόθεσε:

«Το ενδιαφέρον είναι ότι κατέθεσε πρόταση μομφής θέτοντας ως κεντρικό δίλλημα της προεκλογικής περιόδου τη παράφραση του δικού μας συνθήματος: Με την Ελλάδα των ελίτ ή με την Ελλάδα των πολλών. Και αντικατέστησε τη λέξη ελιτ με τη λέξη Πολάκης.

Ομολογώ ότι ποτέ και με κανέναν άλλο αρχηγό η ΝΔ δεν είχε φτάσει σε τέτοιο μιμητισμό, σε τόσο ρηχό πολιτικό επίπεδο».

«Ο απόγονος που εξευτέλισε τους πολλούς»

Στο σημείο αυτό, ο πρωθυπουργός εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον αρχηγό της ΝΔ:

«Ποιός τόλμησε να μιλήσει στο όνομα των πολλών; Ο απόγονος και κληρονόμος μιας από τις πιο πλούσιες πολιτικές οικογένειες μιλάει στο όνομα των πολλών που απέλυσε, τσάκισε, εξευτέλισε, απαξίωσε.

Ο άνθρωπος που ξεστόμισε την φράση για την αδαή πλειοψηφία, μίλησε στο όνομα των πολλών και έβαλε τους πολλούς σε αντιπαράθεση όχι με τις ελίτ, αλλά με τον Πολάκη. Λες και η βασική αντίθεση συμφερόντων των πολλών δεν είναι με την ολιγαρχία που ο ίδιος εκπροσωπεί αλλά με τον Πολάκη».

Χαρακτηρίζοντας πάντως «άστοχο» το σχόλιο του κ. Πολάκη, ο πρωθυπουργός μίλησε για εξοργιστική εργαλιοποίηση που επιχειρεί ο αρχηγός της ΝΔ.

«Πρώτα απ’ όλα είναι εξοργιστική για τον ίδιο τον κ.Κυμπουρόπουλο και για τους συμπολίτες μας με αναπηρία», είπε, αναφερόμενος σε «άξιους συμπολίτες μας με αναπηρία που διεκδικούν την ψήφο μας παλεύοντας για ίσες ευκαιρίες στη ζωή».

Ο κ.Τσίπρας αποκάλεσε υποκριτή τον κ.Μητσοτάκη, τονίζοντας:

«Δεν έπαθε καμία ηθική κρίση ο κ.Μητσοτάκης ούτε με την υπόθεση Κυμπουρόπουλου ούτε με το προκατασκευασμένο και διατεταγμένο προεκλογικό ξαναζεσταμένο ντοκιμαντέρ του ΣΚΑΙ για το Μάτι.

Αυτό που έπαθε είναι ότι ψάχνει απεγνωσμένα να κρύψει τη πολιτική του γύμνια. Ψάχνοντας να κρυφτεί πίσω απο το συμπαθή Κυμπουρόπουλο και από τον Πολάκη η έγνοια του ήταν να κρύψει τον Μαρινάκη και τις νεοφιλελεύθερες απόψεις του για τη κατάργηση του κράτους πρόνοιας».

«Θα τον συνοδεύουν η Siemens, η Νovartis, οι Off shore”

Χαρακτήρισε δε, «δώρο» την πρόταση δυσπιστίας της ΝΔ διότι ο ίδιος την μετατρέπει σε ψήφο εμπιστοσύνης αναγκάζοντας τον κ.Μητσοτάκη «να πάει για μαλλί και να βγει κουρεμένος» αφού θα κληθεί να πάρει θέση εφ΄όλης της ύλης.

Δηλαδή, όπως απαρίθμησε:

--- Θα μας πει πού παρέδωσαν την οικονομία και τη χώρα και πού καταφέραμε να φτάσουμε σήμερα.

--- Θα μας πει για το σχέδιό του να καταργήσει δώρα και επιδόματα.

--- Θα μας πει για το ασφαλιστικό Πινοσέτ.

--- Θα μας πει και γιατί ψηφίζει ή δε ψηφίζει τα θετικά μέτρα που φέρνουμε, δίνοντας ανάσα σε εκατομμύρια Έλληνες.

Ως εκ τούτου, ο κ.Τσίπρας τόνισε ότι δεν είναι ο κ.Μητσοτάκης που μέμφεται την κυβέρνηση, αλλά η κυβέρνηση που μέμφεται το ακραίο, νεοφιλελευθερο και αντικοινωνικό πρόγραμμά του.

«Τον μεμφόμαστε γιατί θέλει να μας γυρίσει πίσω τη χώρα στο σκοτάδι των Μνημονίων και να καταργήσει όλα όσα κερδίσαμε», τόνισε και έριξε το πιο μυτερό βέλος: «Τον μεμφόμαστε για τις τρείς λέξεις που πάντα θα τον συνοδεύουν Siemens, Νοβάρτις και Off shore.

Τον μεμφόμαστε γιατί επιχειρεί να κρύψει πίσω απο τη κουρτίνα τα σκοτεινά συμφέροντα των εκδοτών επιχειρηματιών που υπηρετεί.

Του διωκόμενου για ναρκωτικά κ.Μαρινάκη, του κ.Αλαφούζου που άλλοτε κατηγορούσε την οικογένεια για υπερβολικές απαιτήσεις σε μίζες, αλλά και των περίεργων off shore που οι ίδιες χρηματοδοτούν τόσο το Πρώτο Θέμα όσο και τον οικογενειακό του προυπολογισμό».

Ποιά ρεβάνς θέλει η ΝΔ

Αναφερόμενος στα διλήμματα των ευρωεκλογών για την Ελλάδα και για την Ευρώπη, ο κ.Τσίπρας έθεσε τα ερωτήματα:

«Θέλουμε να συνεχιστεί ο αγώνας υπέρ των πολλών; Ή να αφήσουμε τους κόπους και τις θυσίες αυτού του πολύπαθου λαού να πάνε στράφι;

Θέλουμε μια κοινωνία αλληλεγγύης ή θέλουμε το πισωγύρισμα και την παλινόρθωση του καθεστώτος της χρεοκοπίας, της διαφθοράς και των ολιγαρχών;».

Προειδοποίησε δε, ότι η ΝΔ, το παλιό πολιτικό σύστημα και οι υποστηρικτές τους, δεν θέλουν να πάρουν τη ρεβάνς μόνο απέναντι στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά «απέναντι στον λαό, στις κατακτήσεις και στους κόπους του».

Ανοίγοντας στην ουσία την αυλαία της τριήμερης συζήτησης στη Βουλή, επέμεινε στο σχέδιο που θέλει να εφαρμόσει ο κ.Μητσοτάκης:

--- Κατάργηση του οχτάωρου,
--- Κατάργηση του δώρου χριστουγέννων,
--- Κατάργηση των επιδομάτων,
--- Κατάργηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων,
--- Μειώσεις μισθών, απολύσεις στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα,
--- Ασφαλιστικό Πινοσέτ,
--- Ιδιωτικοποίηση της υγείας και απαξίωση του ΕΣΥ,
--- Εργοδοτική αυθαιρεσία και δώρα μόνο στην ολιγαρχία

Για την Ευρώπη, ο κ.Τσίπρας επικαλέσθηκε «τον ανθέλληνα Βέμπερ» που «καθύβριζε την Ελλάδα και τους Έλληνες, που τους χαρακτήριζε τεμπέληδες και χαραμοφάηδες και είναι σήμερα ο εκλεκτός του Προέδρου της ΝΔ για Πρόεδρος της Κομισιόν».

Πρόσθεσε μάλιστα: «Όπως ο κ. Μητσοτάκης θέλει να εκδικηθεί τον ελληνικό λαό έτσι και ο κ.Βέμπερ θέλει να εκδικηθεί τον ευρωπαϊκό νότο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v