Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κυβέρνηση: Απάντηση στη «δυσπιστία» της ΝΔ με νέα θετικά μέτρα

«Ο Κ. Μητσοτάκης δεν θέλει ατζέντα οικονομίας-κοινωνικού κράτους, αλλά αυτή θα έχει». Σήμερα οι επίσημες ανακοινώσεις για τις 120 δόσεις, τις επόμενες ημέρες «φορολογικά και άλλα». Η διαδικασία για τη νέα ψήφο εμπιστοσύνης. Τι σηματοδοτεί η υπουργοποίηση Θεοχαρόπουλου.

Κυβέρνηση: Απάντηση στη «δυσπιστία» της ΝΔ με νέα θετικά μέτρα

Η επιλογή της κυβέρνησης να ανακοινώσει σταδιακά τα θετικά μέτρα μόνιμου χαρακτήρα, με επίκεντρο τις φοροελαφρύνσεις, οφείλεται στην απόφασή της να ορίσει την ατζέντα στην τελική ευθεία προς την ευρωκάλπη και εν όψει της «μάχης» στη Βουλή από Δευτέρα.

Με τον τρόπο αυτό, εκτιμά ότι θα πέσει στο κενό η προσπάθεια του Κυριάκου Μητσοτάκη να συζητείται επί τριήμερο η πρόταση δυσπιστίας της ΝΔ στον Παύλο Πολάκη, την οποία, άλλωστε, ο Αλέξης Τσίπρας έχει ανακοινώσει ότι θα μετατρέψει αμέσως σε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Στο Μαξίμου έχει γίνει αντιληπτό από καιρό ότι η ΝΔ δεν επιθυμεί να «παίζει» στο γήπεδο της οικονομίας και («πόσο μάλλον») του κοινωνικού κράτους. «Για τον λόγο αυτό δημιουργεί ή διογκώνει άλλα θέματα με τη βοήθεια του μιντιακού ‘στρατού’ που διαθέτει. Το πού θα πάει η μπάλα όμως θα το ορίσουμε εμείς», σημειώνουν αρμόδια κυβερνητικά στελέχη.

Κατά τους ίδιους, η οριστικοποίηση των επόμενων μέτρων (πλην των 120 δόσεων σε ασφαλιστικά ταμεία και εφορία που θα παρουσιαστούν επισήμως σήμερα σε συνέντευξη Τύπου από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και την Έφη Αχτσιόγλου) δεν σχετίζεται με την έλευση των εκπροσώπων των θεσμών την Δευτέρα, στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής εποπτείας.

«Η συζήτηση με τους θεσμούς αφορά τον δημοσιονομικό χώρο και το εάν πετυχαίνουμε τους στόχους», λένε.

Τονίζουν πάντως ότι τα μέτρα θα είναι «γενναία», ενώ ο μόνιμος χαρακτήρας που θα έχουν θα δώσουν ανάσα και προοπτική στο μεγαλύτερο τμήμα των πολιτών – και δη, στους ελεύθερους επαγγελματίες.

Πρόταση δυσπιστίας εν μέσω εξορμήσεων

Το επόμενο 24ωρο θα οριστικοποιηθεί το νέο πρόγραμμα εξορμήσεων του κ.Τσίπρα στη χώρα. Αύριο θα μεταβεί στην Ξάνθη, ωστόσο οι ημερομηνίες για Άρτα, Πρέβεζα και Λευκάδα θα εξαρτηθούν από το ...πότε θα καταθέσει η ΝΔ την πρόταση δυσπιστίας στον κ.Πολάκη.

Αν την καταθέσει το απόγευμα της Δευτέρας, δηλαδή με την επανέναρξη των εργασιών της Βουλής μετά τις πασχαλινές διακοπές, όπως είχε πει ο κ.Μητσοτάκης, τότε η πρόθεση της κυβέρνησης είναι η συζήτηση να ξεκινήσει αμέσως και η ψηφοφορία για την εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση, καθώς και η κόντρα σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, να γίνουν την Τετάρτη.

Εάν η κατάθεση γίνει αργά το βράδυ της Δευτέρας ή την Τρίτη, τότε το πιθανότερο είναι η κυβέρνηση να κάνει χρήση του δικαιώματος που της δίνει το Σύνταγμα να καθυστερήσει κατά μία ή δύο ημέρες την έναρξη της διαδικασίας.

Κι αυτό διότι ο πρωθυπουργός θα βρίσκεται την Πέμπτη στη ειδική Σύνοδο Κορυφής για το Brexit στη Ρουμανία.

Έκπληξη με Θεοχαρόπουλο

Στο περιθώριο των παραπάνω, αίσθηση προκάλεσε η απόφαση του κ.Τσίπρα να ορίσει υπουργό Τουρισμού τον Θανάση Θεοχαρόπουλο. (σ.σ. η Έλενα Κουντουρά παραιτήθηκε καθώς εντείνει την εκστρατεία της ως υποψήφια ευρωβουλευτής).

Σύμφωνα με κυβερνητικούς επιτελείς, η υπουργοποίηση του κ.Θεοχαρόπουλου σηματοδοτεί το (και κυβερνητικό) «άνοιγμα» στις ευρύτερες προοδευτικές δυνάμεις, δεδομένου ότι στις 5 Απριλίου η ΔΗΜΑΡ εντάχθηκε στην Προοδευτική Συμμαχία με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ.

Θα ήταν ο 152ος κυβερνητικός βουλευτής, αλλά δεν αποκλείεται να γίνει ...ο 151ος εάν η κ.Κουντουρά εκλεγεί ευρωβουλευτής και παραιτηθεί από την βουλευτική της ιδιότητα. (σ.σ. σε αυτή την περίπτωση η έδρα θα επιστρέψει στους ΑΝΕΛ με τους οποίους εξελέγη).

Στα περί «συναλλαγής» που αφήνουν να εννοηθεί στελέχη της αντιπολίτευσης, η απάντηση κυβερνητικών στελεχών είναι (φυσικά) αρνητική, ενώ, όπως λένε, επελέγη για να τονιστεί ο ρόλος της Προοδευτικής Συμμαχίας.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ.Θεοχαρόπουλος διαγράφηκε από το ΚΙΝΑΛ και παρέμεινε ανεξάρτητος βουλευτής όταν ανακοίνωσε (στις 20 Ιανουαρίου) ότι θα υπερψηφίσει την Συμφωνία των Πρεσπών.

Λίγες ημέρες νωρίτερα, όταν ο πρωθυπουργός ζήτησε (και πήρε) ψήφο εμπιστοσύνης, ο κ.Θεοχαρόπουλος είχε ψηφίσει αρνητικά, λέγοντας ότι το «ναι» στις Πρέσπες ήταν ανεξάρτητο από τη γνώμη του για την κυβέρνηση.

Όπως αποδείχθηκε, η συγκρότηση της Προοδευτικής Συμμαχίας άλλαξε τους όρους.

«Αποδέχθηκα την πρόταση του πρωθυπουργού γιατί είμαι βαθιά πεπεισμένος ότι τώρα έχουν διαμορφωθεί οι προϋποθέσεις. Αυτή τη στιγμή χρειαζόμαστε τη μέγιστη δυνατή συσπείρωση ευρύτατων προοδευτικών κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων για να πάει η χώρα μπροστά», τόνισε ο ίδιος χθες, μετά την ορκωμοσία του ως Υπουργός Τουρισμού.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v