Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο «κόκκινο» το προεκλογικό πολιτικό θερμόμετρο

Πρόταση δυσπιστίας της ΝΔ για τον Π. Πολάκη, ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, εξελίξεις στη Novartis. Το κρίσιμο διήμερο των τελικών αποφάσεων για τα «μόνιμου χαρακτήρα» νέα θετικά μέτρα, με έμφαση στη φορολογία. «Εκ του ασφαλούς η τροπολογία για μη μείωση του αφορολογήτου», απαντά το Μαξίμου στην Πειραιώς.

Στο «κόκκινο» το προεκλογικό πολιτικό θερμόμετρο

Πυκνό πρόγραμμα περιοδειών και ομιλιών σε ολόκληρη τη χώρα περιλαμβάνει πλέον το πρόγραμμα του Αλέξη Τσίπρα, καθώς ο ευρω-εκλογικός Μάιος θα κρίνει τις πολιτικές εξελίξεις και ίσως τον χρόνο των εθνικών εκλογών.

Μετά την Καλαμάτα και την Πάτρα, προ του Πάσχα, ο πρωθυπουργός αρχίζει διήμερη περιοδεία στην Κρήτη, ξεκινώντας σήμερα από το Ηράκλειο για να καταλήξει αύριο στα Χανιά, όπου θα μιλήσει σε πολιτική συγκέντρωση. Την επόμενη εβδομάδα θα κάνει περιοδεία σε Άρτα, Πρέβεζα και Λευκάδα, ενώ θα διακόψει το πρόγραμμα για μία ημέρα, προκειμένου να συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες την Πέμπτη.

Zητούμενο παραμένει το πότε θα συγκαλέσει την τελική σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου, προκειμένου να αποφασιστεί το περιεχόμενο του νέου πακέτου θετικών μέτρων. Μόνιμου χαρακτήρα τα περισσότερα, όπως η μείωση φορολογικών συντελεστών και ΦΠΑ, καθώς και μόνιμο «δώρο» εορτών για συνταξιούχους και δημόσιους υπαλλήλους που το στερήθηκαν στο πρώτο μνημόνιο.

Το Σαββατοκύριακο θεωρείται… κρίσιμο διήμερο για τις τελικές αποφάσεις, ώστε από Δευτέρα να δρομολογηθούν οι επίσημες διαδικασίες και να τεθούν τα διλήμματα στην πορεία προς τις ευρωκάλπες της 26ης Μαΐου.

«Η... τρύπα 3,6 δισ. στο πρόγραμμα της ΝΔ»

Κατά τις πληροφορίες, το πρόγραμμα περιοδειών της επόμενης εβδομάδας διαμορφώθηκε, παρότι εκκρεμεί η κατάθεση πρότασης δυσπιστίας από τη ΝΔ εναντίον του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη -κίνηση που αναμένεται να γίνει τη Δευτέρα, που θα επαναλειτουργήσει η Βουλή μετά την πασχαλινή ραστώνη.

Όπως είναι γνωστό, ο πρωθυπουργός έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα μετατρέψει την εν λόγω πρόταση σε αίτημα παροχής ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Όχι τόσο για να δείξει με τον τρόπο αυτό τη στήριξη στον κ. Πολάκη αλλά για να «υποχρεώσει» την αξιωματική αντιπολίτευση να παίξει στο γήπεδο της κυβέρνησης, δηλαδή με αντιπαράθεση στα μείζονα ζητήματα της οικονομίας και του κοινωνικού κράτους.

Η κόντρα ξεκίνησε άλλωστε από χθες, με αφορμή τη δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι θα καταθέσει τροπολογία για τη μη μείωση του αφορολόγητου. Επ' αυτού, κυβερνητικά στελέχη σημειώνουν:

* Ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε αυτή την κίνηση μία εβδομάδα μετά τη δήλωση του πρωθυπουργού ότι «όσο είμαστε εμείς στην κυβέρνηση, δεν πρόκειται να μειωθεί το αφορολόγητο».

Προφανώς σπεύδει να προλάβει εντυπώσεις αφού κατάλαβε ότι και αυτό το αρνητικό μέτρο, που είχε ψηφιστεί με αίτημα του ΔΝΤ πρόπερσι, θα καταλήξει στον κάλαθο των αχρήστων, όπως και το άλλο μέτρο για τη μείωση των συντάξεων.

* Εφόσον η ΝΔ δηλώνει ότι συμφωνεί με τη μη μείωση του αφορολογήτου, θα πρέπει να εκπονήσει νέο οικονομικό πρόγραμμα. Κι αυτό διότι καθ' ομολογίαν του αρμόδιου Κωστή Χατζηδάκη, το υπάρχον πρόγραμμα της ΝΔ υπολογίσθηκε με βάση τους ψηφισμένους νόμους για μειώσεις συντάξεων και αφορολογήτου. «Αν δεν το κάνει, θα υποχρεωθεί να πάει στις εθνικές κάλπες με ένα πρόγραμμα που θα έχει...  τρύπα 3,6 δισ. ευρώ», σημειώνουν, παραπέμποντας στην κοστολόγηση αυτών των δύο περίφημων νόμων (1,8 δισ. ευρώ από μείωση συντάξεων συν 1,8 δισ. ευρώ από μείωση αφορολογήτου).

Επισημαίνουν δε, πως εάν η Πειραιώς δεν φροντίσει να καλύψει την «τρύπα» στο πρόγραμμά της, τότε θα κινήσει υποψίες ότι θα επιδιώξει να βρει αυτά τα 3,6 δισ. ευρώ από άλλους τομείς, «όπως από απολύσεις στο Δημόσιο».

Δικογραφία για Άδωνι;

Κατά τα άλλα, με την ομιλία στα Χανιά θα εκφραστεί για άλλη μία φορά η στήριξη του κ. Τσίπρα και συνολικά της κυβέρνησης στον κ. Πολάκη, ο οποίος, ως βουλευτής του νομού, θα πλαισιώσει τον πρωθυπουργό. Το πολιτικό θερμόμετρο πάντως αναμένεται να ανέβει κι άλλο από την ερχόμενη εβδομάδα, καθώς πυκνώνουν οι πληροφορίες ότι θα σταλεί στη Βουλή η δικογραφία και για τον Άδωνι Γεωργιάδη, όπως έγινε για τον Ανδρέα Λοβέρδο (σ.σ. ο οποίος κλήθηκε να καταθέσει αύριο στην εισαγγελία).

Σε μία τέτοια εξέλιξη, μένει να φανεί εάν ο κ. Γεωργιάδης αρνηθεί να αποδεχθεί την άρση της ασυλίας του, με το επιχείρημα ότι τα τυχόν αδικήματα που τον αφορούν, ως υπουργού Υγείας συγκεκριμένης χρονικής περιόδου, έχουν παραγραφεί.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v