Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νομοσχέδια με ελαφρύνσεις οδεύουν άμεσα στη Βουλή

Τα στοιχεία για το ύψος του πλεονάσματος ανοίγουν τον δρόμο για ένα νέο «πακέτο». Οι ευνοϊκές ρυθμίσεις που θα ψηφιστούν μέχρι τις ευρωεκλογές. Ο κοινοβουλευτικός σχεδιασμός της κυβέρνησης και η στρατηγική της αντιπολίτευσης.

Νομοσχέδια με ελαφρύνσεις οδεύουν άμεσα στη Βουλή

Ένα πακέτο θετικών μέτρων θα «κληθεί» να ψηφίσει η Ολομέλεια εντός του Μαΐου, με την κυβέρνηση να επιχειρεί κοινοβουλευτική αντεπίθεση. Η πορεία της οικονομίας αφήνει περιθώρια για να ξεδιπλωθεί ένα πλέγμα δράσεων, με αιχμή του δόρατος τις 120 δόσεις σε εφορία και ταμεία. 

Το «βάρος» θα σηκώσουν τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας, που θα φέρουν στη Βουλή μια σειρά ευνοϊκών διατάξεων προς ψήφιση. Σε εξέλιξη είναι και οι πρωτοβουλίες του υπουργείου Οικονομίας καθώς μετά την Αναπτυξιακή Τράπεζα (ψηφίστηκε στις αρχές Απριλίου) θα ακολουθήσει το νομοσχέδιο για τα ΓΕΜΗ.

Με αυτά τα δεδομένα, προβλέπεται μια ιδιαίτερα πυκνή κοινοβουλευτική ατζέντα. To Μέγαρο Μαξίμου είναι αποφασισμένο να δώσει τη μάχη στο πεδίο της οικονομίας. Την ίδια στιγμή, η αξιωματική αντιπολίτευση ρίχνει το βάρος στην αποδόμηση του ηθικού πλεονεκτήματος της κυβέρνησης. 

Στο πλαίσιο αυτό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει πει πως θα καταθέσει πρόταση μομφής στον Παύλο Πολάκη, με τον πρωθυπουργό να δηλώνει πως σε αυτή την περίπτωση θα μετατρέψει την πρόταση μομφής σε ψήφο εμπιστοσύνης. Ταυτόχρονα η αντιπολίτευση συνεχίζει τις αναφορές στον Μ. Πετσίτη, ενώ αναμένει την Πέμπτη την ακρόαση της προέδρου της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες Άννας Ζαΐρη.

Πάντως στον δρόμο προς την κάλπη αναμένεται να κυριαρχήσουν τα οικονομικά νομοσχέδια. «Πρεμιέρα» θα γίνει την άλλη εβδομάδα, με το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας για τις 120 δόσεις στα ασφαλιστικά ταμεία. Είναι ήδη έτοιμο και αναμένεται να κατατεθεί άμεσα. 

Να σημειωθεί πως στο σχέδιο νόμου περιλαμβάνονται μια σειρά εργασιακών και ασφαλιστικών διατάξεων. Για παράδειγμα το ηλικιακό όριο στις συντάξεις χηρείας καταργείται, ενώ θα αυξηθεί το ποσοστό αναπλήρωσης για τον επιζώντα σύζυγο από 50% σε 70%. Επίσης  μπαίνει ανάχωμα στις αναιτιολόγητες απολύσεις, καθώς εισάγεται  η έννοια του «βάσιμου λόγου» ως απαραίτητη προϋπόθεση για να θεωρείται μια απόλυση έγκυρη. 

Ανοιχτό παραμένει αν στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο θα μπουν και οι 120 δόσεις στην εφορία ή θα ακολουθήσει χωριστή ρύθμιση. Πάντως κυβερνητική πρόθεση είναι και οι δύο ευνοϊκές διατάξεις να ψηφιστούν όσο το δυνατόν συντομότερα.

Την ίδια στιγμή, τα στοιχεία για το ύψος του πλεονάσματος ανοίγουν τον δρόμο για ένα νέο «πακέτο», που θα καθοριστεί το επόμενο διάστημα. Η νέα δέσμη θα περιλαμβάνει μέτρα μόνιμου χαρακτήρα, κυρίως φορολογικά (π.χ. υπάρχουν συζητήσεις για ελαφρύνσεις στο ΦΠΑ), αλλά και εφάπαξ παροχές. 

Για το θέμα αυτό έχει ήδη πραγματοποιηθεί μια πρώτη σύσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον αναπληρωτή υπουργό Γιώργο Χουλιαράκη. Με την οριστικοποίηση των μέτρων, θα ακολουθήσει η ψήφισή τους από τη Βουλή. 

Επίσης έτοιμα είναι δύο ακόμα νομοσχέδια, που θα περάσουν από την Ολομέλεια το επόμενο διάστημα:

- Νομοσχέδιο του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών με τίτλο «Κύρωση Σύμβασης Παραχώρησης του Έργου της Μελέτης - Κατασκευής - Χρηματοδότησης - Λειτουργίας - Συντήρησης και Εκμετάλλευσης του Νέου Διεθνούς Αερολιμένα Ηρακλείου Κρήτης και Μελέτη - Κατασκευή και Χρηματοδότηση των Οδικών του Συνδέσεων». 

Το νομοσχέδιο συζητείται ήδη στις επιτροπές της Βουλής και αμέσως μετά θα εισαχθεί στην Ολομέλεια. Το αεροδρόμιο στο Καστέλι Ηρακλείου είναι μία επένδυση 1,5 δισεκατομμυρίου ευρώ και ένα έργο συμβατικού αντικειμένου άνω των 520 εκατομμυρίων ευρώ. Η σύμβαση προβλέπει πως σε 4,5 χρόνια θα ξεκινήσει η δοκιμαστική λειτουργία του νέου αεροδρομίου. 

ΓΕΜΗ. Το νομοσχέδιο για το Γενικό Εμπορικό Μητρώο φέρνει λιγότερη γραφειοκρατία, για τη συντριπτική πλειονότητα των Ανωνύμων Εταιρειών. Μεταξύ άλλων προβλέπεται η κατάργηση των υφιστάμενων ελέγχων πληρότητας και νομιμότητας που πραγματοποιούν οι Διευθύνσεις Ανάπτυξης των Περιφερειών, καθώς η αρμοδιότητα περνά πλέον στις υπηρεσίες ΓΕΜΗ. Σε αυτή τη φάση, το νομοσχέδιο βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση και θα ακολουθήσει η κατάθεσή του στη Βουλή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v