Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εκλογικός «πυρετός» σε Κίνημα Αλλαγής και Ποτάμι

Με το βλέμμα στραμμένο στην κάλπη βρίσκονται τα δυο κόμματα, εν όψει των ευρωεκλογών. Η στρατηγική του Μαΐου, οι προσδοκίες και ο φόβοι.

Εκλογικός «πυρετός» σε Κίνημα Αλλαγής και Ποτάμι

Στα «χαρακώματα» βρίσκονται Κίνημα Αλλαγής και Ποτάμι, που ετοιμάζονται για τις επικείμενες εκλογικές αναμετρήσεις. Μέσα σε ένα σκηνικό αυξανόμενου διπολισμού, η μάχη για την προσέλκυση νέων ψηφοφόρων δεν αποτελεί εύκολη υπόθεση και αυτό είναι κάτι που γνωρίζουν καλά τα κομματικά επιτελεία. 

Για το Κίνημα Αλλαγής η κατάκτηση της τρίτης θέσης στις ευρωεκλογές αποτελεί μονόδρομο. Μόνο με τον τρόπο αυτό μπορεί να διασφαλιστεί πως το κόμμα θα έχει ουσιαστικό λόγο την επόμενη ημέρα. 

Βασικός αντίπαλος σε αυτό το σχεδιασμό παραμένει η πόλωση. Οι δύο βασικοί μονομάχοι -ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Δημοκρατία- επιμένουν στο σκληρό ροκ, κάτι που σε καμία περίπτωση δεν ευνοεί τα υπόλοιπα κόμματα. 

Μεγάλο στοίχημα στο Κίνημα Αλλαγής παραμένει ο επαναπατρισμός παλαιών ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ και η εδραίωση μιας ισχυρής παρουσίας στο χώρο της κεντροαριστεράς. Στο πλαίσιο αυτό θα ενταθούν τα πυρά προς το ΣΥΡΙΖΑ, με στελέχη του κόμματος να κατηγορούν την κυβέρνηση πως καλλιεργεί ένα κλίμα σκανδαλολογίας με στόχο - όπως λένε- να αναβιώσει το «βρώμικο '89».

Το επόμενο διάστημα η Φώφη Γεννηματά θα πραγματοποιήσει ομιλίες εκτός των τειχών (για παράδειγμα την Κυριακή του Θωμά θα είναι στην Χαλκίδα), ενώ θα συμμετάσχει και σε διάφορες δράσεις υποψηφίων στην Αττική.  Παράλληλα ολοκληρώνεται η κατάρτιση των ψηφοδελτίων για τις εθνικές εκλογές, προκειμένου να μην υπάρχουν εκκρεμότητες που δημιουργούν εσωστρέφεια. 

Στο πλαίσιο αυτό την προηγούμενη εβδομάδα ανακοινώθηκαν 32 πρόσωπα που θα ριχτούν στην μάχη των εκλογών. Μεταξύ αυτών είναι ο Χάρης Καστανίδης και ο Γιάννης Μαγκριώτης στην Α ‘ Θεσσαλονίκης και ο Πάρις Κουκουλόπουλος στην Κοζάνη.

Όσον αφορά στις περιφερειακές εκλογές το Κίνημα Αλλαγής έχει ως πρώτο στόχο την «διατήρηση» των περιφερειών στις οποίες είχαν εκλεγεί  το 2014 κεντροαριστεροί υποψήφιοι. Παράλληλα υπάρχει αισιοδοξία πως μπορεί να καταγράφουν καλά ποσοστά σε μια σειρά άλλων περιφερειών, όπως η Θεσσαλία, το Νότιο Αιγαίο και η Στερεά Ελλάδα.

Την ίδια στιγμή το Ποτάμι ετοιμάζεται για την κρισιμότερη μάχη από την ίδρυση του. Η διάλυση της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας, οι μεταγραφές πρώην στελεχών του σε Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ και τα κάθε άλλο παρά θετικά μηνύματα των δημοσκοπήσεων δείχνουν τη δυσκολία του εγχειρήματος.

Το βασικό «ατού» του Ποταμιού στην επικείμενη εκλογική αναμέτρηση παραμένει ο ξεκάθαρος ευρωπαϊκός του προσανατολισμός. «Μετά από την συνέπεια που έχει δείξει το Ποτάμι στην υπεράσπιση των ευρωπαϊκών θέσεων, ήρθε η ώρα να εισπράξει εκτός από τη συμπάθεια του κόσμου και την ψήφο του» έχει χαρακτηριστικά επισημάνει ο Σταύρος Θεοδωράκης.

Η μάχη θα δοθεί με κεντρικό σύνθημα «αλήθειες μόνο», ενώ έμφαση δίνεται στην προσέγγιση των νεότερων ψηφοφόρων. Είναι χαρακτηριστικό πως το 1/3 του ευρωψηφοδελτίου εκπροσωπεί τη νέα γενιά, ενώ 16 υποψήφιοι κατοικούν σε διάφορες χώρες της Ευρώπης. 

Η πρωτοβουλία αυτή σηματοδοτεί την απόφαση του Ποταμιού να δώσει λόγο σε όσους ζουν και δημιουργούν εκτός Ελλάδος. Άλλωστε πάγια θέση του κόμματος είναι να δοθεί η δυνατότητα στους πολίτες που ζουν στο εξωτερικό να ψηφίσουν αφού το δηλώσουν έως και λίγες ημέρες πριν, όπως συμβαίνει σε πολλές χώρες της Ευρώπης. 

Να σημειωθεί πως η αλλαγή προσώπων στη Βουλή- μετά την παραίτηση βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας που θα είναι υποψήφιοι στις ευρωεκλογές - ευνοεί το Ποτάμι. Η έδρα της Κατερίνας Μάρκου πάει στον Νίκο Νυφούδη και του Γιώργου Αμυρά στην Αντιγόνη Λυμπεράκη. Και οι δύο νέοι βουλευτές παραμένουν στο Ποτάμι, το οποίο αποκτά ισχυρότερη φωνή στη Βουλή. Ωστόσο δεν μπορεί να ξανασυσταθεί η Κοινοβουλευτική Ομάδα, καθώς σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής απαιτούνται δέκα βουλευτές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v