Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανεβάζει τους τόνους για την Παιδεία η ΝΔ

Ποια τρωτά σημεία διακρίνει στο νομοσχέδιο του Κ. Γαβρόγλου και ζητά την απόσυρσή του. Τα ΤΕΙ, η αξιολόγηση και η δημόσια διαβούλευση. Στο γαλάζιο στόχαστρο και συγκεκριμένοι πρυτάνεις.

Ανεβάζει τους τόνους για την Παιδεία η ΝΔ

Σηκώνει τους αντιπολιτευτικούς τόνους η ΝΔ στον τομέα της παιδείας, με αφορμή το νομοσχέδιο για την Ανώτατη Εκπαίδευση που έφερε στη Βουλή ο υπουργός, Κώστας Γαβρόγλου.

Η ψήφιση του σχεδίου νόμου αναμένεται να πραγματοποιηθεί την Μεγάλη Τρίτη και η Πειραιώς, πέραν του περιεχομένου του, αντιδρά και για την κοινοβουλευτική διαδικασία με την οποία αυτό προχωρά.  «Το θέμα είναι εξαιρετικά σοβαρό για να έρχεται με ‘fast track’ διαδικασία. Αφορά 226 άρθρα και 1.120 σελίδες που μέσα σε τρεις μέρες, όχι μόνο δεν μπορεί να συζητηθεί, αλλά ούτε καν να διαβαστεί με προσοχή από τα κόμματα, προκειμένου να το αξιολογήσουν και να το συζητήσουν όπως αρμόζει στη σοβαρότητα του θέματος», σημειώνει στενός συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη. Και ο ίδιος ο πρόεδρος της ΝΔ παρενέβη χθες από την Κύπρο, ζητώντας την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου, το οποίο θεωρεί ως το τελειωτικό χτύπημα στην Ανώτατη Εκπαίδευση.

Η κυβερνητική πρόταση, υποστηρίζει η ΝΔ, καταργεί κάθε έννοια αξιολόγησης και  ισοπεδώνει ουσιαστικά την Τεχνολογική Εκπαίδευση. Επισημαίνει δε πως λίγους μήνες πριν από τις εκλογές, «η απερχόμενη κυβέρνηση δεν μπορεί να δεσμεύει τη χώρα, το ακαδημαϊκό σύστημα και τους φοιτητές με τέτοιου είδους παρεμβάσεις».

Η αρμόδια τομεάρχης Παιδείας της αξιωματικής αντιπολίτευσης Νίκη Κεραμέως, που δίνει σήμερα έκτακτη συνέντευξη τύπου για το ζήτημα, έκανε λόγο για ένα «νομοσχέδιο-σκούπα αμφιλεγόμενων διατάξεων και ασύνδετων θεματικών, το οποίο έχει εγείρει σωρεία αντιδράσεων και για το οποίο έχουν υποβληθεί 1390 σχόλια στη διαβούλευση».

Η ΝΔ δεν θα αφήσει στο απυρόβλητο και συγκεκριμένους πρυτάνεις, που παραμένουν σιωπηλοί και ουσιαστικά -σύμφωνα με τις γαλάζιες καταγγελίες- «λειτουργούν σε απόλυτη συνεννόηση με το Μέγαρο Μαξίμου, αγνοώντας τεράστια προβλήματα που προκύπτουν από το νομοσχέδιο».

Αναφορικά με το ζήτημα της μετάθεσης του πρωινού σχολικού κουδουνιού τις 9 π.μ. η ΝΔ σχολιάζει ότι ο υπουργός πρώτα εξαγγέλλει, για ψηφοθηρικούς λόγους, και μετά μελετάει. «Το εξήγγειλε Σεπτέμβριο, στον αγιασμό του 2018, κι έχουμε τώρα Απρίλιο μήνα κι ακόμα μελετάει η επιτροπή», αναφέρουν κομματικές πηγές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v