Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το παράδειγμα της Κύπρου προτάσσει ο Μητσοτάκης

Οι τρεις στόχοι της διήμερης επίσκεψής του στο νησί. Ποια θέματα βρίσκονται στον κορυφή της ατζέντας. Τα μηνύματα που θα εκπέμψει.

Το παράδειγμα της Κύπρου προτάσσει ο Μητσοτάκης

Με τρεις στόχους ταξιδεύει σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην Κύπρο, στο πλαίσιο διήμερης επίσκεψής του στη Μεγαλόνησο.

Ο πρώτος είναι να διατηρήσει τις σταθερά καλές σχέσεις του με την πολιτική ηγεσία της Κύπρου, με την ατζέντα των συζητήσεων να είναι ευρεία αφού θα τεθούν επί τάπητος, μεταξύ άλλων, τα εθνικά θέματα, οι διεθνείς πολιτικές εξελίξεις, τα ενεργειακά καθώς και οι τελευταίες γεωστρατηγικού χαρακτήρα δράσεις στη νοτιοανατολική Μεσόγειο με τη συνεργασία Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ και Αιγύπτου. Σήμερα ο πρόεδρος της ΝΔ θα έχει τετ α τετ με τον ομογάλακτό του, πρόεδρο του ΔΗ.ΣΥ., Αβέρωφ Νεοφύτου (μάλιστα θα παραστεί και το βράδυ σε εκδήλωση του κυπριακού κόμματος), ενώ αύριο θα συναντηθεί με τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη.

Ο δεύτερος στόχος είναι, ενόψει ευρωεκλογών αλλά και εθνικών εκλογών, να συσπειρώσει τους νεοδημοκράτες Ελλαδίτες της Κύπρου, καλώντας τους να προσέλθουν στις κάλπες και τονίζοντάς τους την ανάγκη επικράτησης του κόμματός του σε όλες τις κάλπες. Το απόγευμα ο κ. Μητσοτάκης θα συζητήσει με δέκα Έλληνες φοιτητές που σπουδάζουν στα πανεπιστήμια της Κύπρου, στο πλαίσιο της δράσης του Κέντρου Καινοτομίας της Microsoft, ενώ στη συνέχεια θα συναντηθεί με μέλη και φίλους της ΝΔ, οι οποίοι ζουν και εργάζονται στο νησί.

Σύγκριση καταστάσεων

Η οικονομία και συγκεκριμένα ο τρόπος με τον οποίο η Κύπρος αντιμετώπισε το μνημόνιο είναι το τρίτο θέμα που θα απασχολήσει τον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο οποίος θα επιχειρήσει να συγκρίνει καταστάσεις ανάμεσα στις δύο χώρες και να φέρει την περίπτωση της Κύπρου ως παράδειγμα για τη χώρα μας.

Ο κ. Μητσοτάκης θα είναι επίτιμος προσκεκλημένος ομιλητής στο 9th Nicosia Economic Congress, που πραγματοποιείται στη Λευκωσία, ένα σημαντικό χρηματοοικονομικό γεγονός της κυπριακής πρωτεύουσας, στο οποίο παρευρίσκονται υπουργοί, υψηλόβαθμα στελέχη επιχειρήσεων, οικονομολόγοι, ακαδημαϊκοί και αρμόδιοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι.

«Είναι εξαιρετικά σημαντικό να πάρουμε μαθήματα από την Κύπρο, να δούμε τι έκαναν σωστά οι Κύπριοι αδερφοί μας, πώς, κυρίως, εφάρμοσαν με συνέπεια ένα πρόγραμμα λέγοντας την αλήθεια στους πολίτες», έχει πει κατά το πρόσφατο παρελθόν ο πρόεδρος της ΝΔ, υπογραμμίζοντας τη διακομματική συναίνεση στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και τη δημοσιονομική εξυγίανση χωρίς να αυξάνουν φόρους. Η Κύπρος, διαμηνύει σε κάθε ευκαιρία ο κ. Μητσοτάκης, «κατάφερε και ξέφυγε από τη μέγγενη των μνημονίων με πολλές μεταρρυθμίσεις και συστηματική προσπάθεια, αυστηρή πολιτική, αλλά προσηλωμένη στον στόχο».  Πλέον, όπως λέει, έχει ισχυρή ανάπτυξη, δανείζεται φθηνά από τις διεθνείς χρηµαταγορές και δεν έχει την αυξηµένη µεταµνηµονιακή εποπτεία την οποία έχει σήμερα η Ελλάδα. Αυτό που πέτυχαν οι Κύπριοι, πιστεύει, δεν το έχουν πετύχει οι Έλληνες, αλλά εκτιμά ότι «μπορούμε να πάρουμε μαθήματα από την κυπριακή εμπειρία, ώστε σύντομα ελπίζω και για εμάς να τελειώσει αυτή η περιπέτεια».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να εκπέμψει επίσης και ένα µήνυµα προς την Τουρκία για την ανάγκη σεβασµού των κανόνων καλής γειτονίας ανάμεσα στις δύο χώρες, ενώ θα επαναλάβει τη στήριξή του στην εθνική κυριαρχία της Κύπρου και στην αξιοποίηση των ενεργειακών της πόρων εντός της αποκλειστικής οικονοµικής της ζώνης. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v