Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Πράσινο φως» για διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών

Υπέρ της διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών τάχθηκαν όλα τα κόμματα. Στέλνουμε ρηματική διακοίνωση στο Βερολίνο, είπε ο Αλ. Τσίπρας. Επίθεση στην κυβέρνηση από Μητσοτάκη - Γεννηματά. Τα επόμενα βήματα.

«Πράσινο φως» για διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών

Με ευρύτατη πλειοψηφία πέρασε από την Ολομέλεια η πρόταση για τις γερμανικές οφειλές, που αποτελεί και την επίσημη έναρξη της διεκδίκησης από την ελληνική κυβέρνηση. Υπέρ της διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών τάχθηκαν όλα τα κόμματα, με το ΚΚΕ να καταθέτει πάντως δικό του ψήφισμα (που είναι διαφορετικό από αυτό που ψήφισαν τα άλλα κόμματα).

Η συνεδρίαση κράτησε περισσότερες από έντεκα ώρες και πρέπει να σημειωθεί πως ήταν από τις ελάχιστες συζητήσεις που οι ομιλητές εστίασαν στο θέμα και δεν επεκτάθηκαν σε πολιτικές αντιπαραθέσεις για γενικότερα θέματα. Η απόφαση της Βουλής αποτελεί τον πρώτο “κρίκο” στην αλυσίδα των διεκδικήσεων, με την ελληνική πλευρά να καλείται να ξεδιπλώσει μια σειρά πρωτοβουλιών σε διαφορετικά μέτωπα.

Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επεσήμανε από το βήμα της Βουλής πως η ελληνική κυβέρνηση σκοπεύει άμεσα να απευθύνει ρηματική διακοίνωση στην κυβέρνηση της Γερμανίας “με την οποία θα επαναλαμβάνει τις απαράγραπτες αξιώσεις της που προκύπτουν από την ναζιστική εισβολή και κατοχή καθώς και από τα εγκλήματα πολέμου της ναζιστικής Γερμανίας".

“Είμαστε σήμερα υποχρεωμένοι να μιλήσουμε με την αίσθηση του καθήκοντος, να μιλήσουμε με την ιστορία και να πούμε: ποτέ πια φασισμός” ήταν το μήνυμα του Προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση.

Από την άλλη πλευρά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατηγόρησε τον Αλ. Τσίπρα για το ότι στην Καγκελαρία είχε μιλήσει για «ηθική αναγνώριση». Η ΝΔ είναι το κόμμα το οποίο εξ αρχής χειρίστηκε με ευθύνη και ρεαλισμό το πολύπλοκο αυτό θέμα, υποστήριξε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Από την πλευρά της η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά εξαπέλυσε βέλη στο ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας πως "έθαψε" την έκθεση της διακομματικής επιτροπής για τρία χρόνια και θυμήθηκε τις αποζημιώσεις προεκλογικά.

Με την πρόταση που πέρασε από τη Βουλή καλείται η ελληνική κυβέρνηση «να προβεί σε όλες τις ενδεδειγμένες διπλωματικές και νομικές ενέργειες για τη διεκδίκηση και την πλήρη ικανοποίηση όλων των αξιώσεων του Ελληνικού Κράτους από τον Α' και Β' Παγκόσμιο Πόλεμο». Το ψήφισμα δεν περιλαμβάνει τα ακριβή ποσά των οφειλών, προκειμένου να μην δεσμευτεί η ελληνική πλευρά και να μπορεί να αξιοποιήσει τυχόν νέα στοιχεία.

Ειδικότερα επισημαίνεται πως:

- To ζήτημα των οφειλών προς την Ελλάδα από τον Α και Β Παγκόσμιο Πόλεμο παραμένει ανοιχτό ως απαράγραπτο χρέος που αναζητά επίμονα την ηθική, ιστορική και νομική δικαίωση.

- Οι αξιώσεις του Ελληνικού Κράτους παραμένουν εκκρεμείς και ενεργές.

- Το Ελληνικό Κράτος ουδέποτε και καθ΄ οιονδήποτε τρόπο αποποιήθηκε των αξιώσεων του

-Δεν τίθεται και δεν δύναται να τεθεί κανένα ζήτημα παραγραφής των αξιώσεων του Ελληνικού Κράτους.

Να σημειωθεί πως το πόρισμα της διακομματικής επιτροπής της Βουλής προτείνει κατ’ αρχήν διακρατικές διαπραγματεύσεις με την Γερμανία, περιλαμβάνει όμως νομική τεκμηρίωση για το ενδεχόμενο του δικαστικού δρόμου διεκδίκησης.

Όσον αφορά στο ακριβές ύψος των Γερμανικών οφειλών το ΓΛΚ έχει καταθέσει δύο διαφορετικές προσεγγίσεις. Η πρώτη βασίζεται στην Συνδιάσκεψη των Παρισίων και προσδιορίζει τις απαιτήσεις της Ελλάδας σε 6.741.070.692 δολάρια ΗΠΑ του 1938 (δηλαδή 309.498.827.179,51 ευρώ).

Η δεύτερη προσέγγιση βασίζεται στο αρχειακό υλικό και το συνολικό ποσό υπολογίζεται σε 269.547.005.854 ευρώ.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v