Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γεννηματά: Τώρα θυμήθηκαν τις γερμανικές αποζημιώσεις

Νομικά και οικονομικά ενεργές για μας οι γερμανικές αποζημιώσεις, υπογράμμισε από το βήμα της Βουλής η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ. Βέλη στο ΣΥΡΙΖΑ πως "έθαψε" την έκθεση της διακομματικής επιτροπής για τρία χρόνια.

Γεννηματά: Τώρα θυμήθηκαν τις γερμανικές αποζημιώσεις

“Η διεκδίκηση όσων η Ελλάδα δικαιούται, είναι ζωντανή. Όχι ως εκδίκηση. Όχι ως συμψηφισμός.Αλλά ως ένα μήνυμα αναγνώρισης του δικαίου και δέσμευσης πάνω σε κοινές αρχές και αξίες” σημείωσε από το βήμα της Βουλής η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά. Κατά τη συνεδρίαση της Ολομέλειας τόνισε πως “έγιναν εγκλήματα, έγιναν τόσα λάθη. Ας μείνει τουλάχιστον ένα μάθημα: Το μίσος του χθες να μη μπολιάσει με διχόνοια το αύριο”.

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής επεσήμανε πως “οι αξιώσεις, διεκδικήσεις της Ελλάδας για τις Γερμανικές οφειλές, παραμένουν νομικά και οικονομικά ενεργές. Το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων είναι για εμάς ανοικτό. Σε ένα ενιαίο και αδιαίρετο τρίπτυχο, ηθικό και νομικό: πολεμικές αποζημιώσεις και πολεμικές επανορθώσεις, αποπληρωμή του Κατοχικού δανείου, επιστροφή κλεμμένων αρχαιολογικών θησαυρών και εκκλησιαστικών κειμηλίων”. Παράλληλα έκανε αναφορά σε μία σειρά πρωτοβουλιών που είχαν ξεδιπλωθεί για το θέμα αρχικά από το Γεώργιο Παπανδρέου και στη συνέχεια από το ΠΑΣΟΚ, λέγοντας πως “είναι ανιστόρητος κάθε ισχυρισμός ότι η Ελληνική Δημοκρατία δεν έχει μέχρι σήμερα θέσει σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο το ζήτημα”.

'Η υπόθεση των πολεμικών αποζημιώσεων από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και τη ναζιστική θηριωδία δεν μπορεί να χρησιμοποιείται για μικροκομματικούς σκοπούς” ανέφερε η Φώφη Γεννηματά. Σημείωσε μάλιστα πως “ η χώρα χρειάζεται εθνική στρατηγική για τη διεκδίκηση των γερμανικών αξιώσεων. Με πυλώνα το Κοινοβούλιο και τη σύσταση μιας μόνιμης διακομματικής επιτροπής”.

Από το βήμα της Βουλής τόνισε πως “να γίνει σαφές ότι η διεκδίκηση των αποζημιώσεων δεν είναι εθνική εμμονή. Είναι ένα βαθύ ζήτημα δικαιοσύνης, ιστορίας, παιδείας, κοινής ευρωπαϊκής ταυτότητας”. Συμπλήρωσε μάλιστα “είναι θλιβερό, ακόμη και σε αυτήν εδώ τη συζήτηση, να βλέπουμε από το πρωί τους νοσταλγούς του ναζισμού να μας κουνούν το δάχτυλο”, τονίζοντας πως “σε αυτή τη χώρα δεν υπάρχει χώρος για φασισμό και φασίστες”.

Παράλληλα η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής εξαπέλυσε βέλη στο ΣΥΡΙΖΑ πως «έθαψε» την έκθεση της διακομματικής επιτροπής για τρία χρόνια. Σημείωσε πως “ουδέποτε έγινε από αυτή την Κυβέρνηση οποιαδήποτε διατύπωση επίσημης διεκδίκησης των οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα. Και σ’ αυτό το ζήτημα ο κ. Τσίπρας δεν αξιοποίησε στο ελάχιστο την δυνατότητα πολιτικής συνεννόησης”.

Συνέχισε την κριτική της προς την κυβερνητική πλευρά λέγοντας “σήμερα με καθυστέρηση, στο τέλος της θητείας, θυμήθηκαν ξανά τις Γερμανικές αποζημιώσεις. Όλα για τις εντυπώσεις. Προσπαθούν να αλλάξουν την ατζέντα από τις σκληρές πολιτικές του και να διαχειριστούν την ήττα που έρχεται”.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v