Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σπριντ στη Βουλή με τέσσερα νομοσχέδια σε εννέα ημέρες

Ανεβάζει ρυθμούς η Βουλή, που μέσα στα επόμενα 24ωρα καλείται να ψηφίσει για νομοσχέδια καθώς και επί αιτήσεων για την άρση ασυλίας βουλευτών. Ο προγραμματισμός και τι γίνεται με το σχέδιο νόμου για τις 120 δόσεις.

Σπριντ στη Βουλή με τέσσερα νομοσχέδια σε εννέα ημέρες
Βροχή νομοσχεδίων στη Βουλή, ενώ οι συζητήσεις στην Ολομέλεια «απλώνονται» σε μία ευρεία γκάμα θεμάτων, από τις γερμανικές αποζημιώσεις μέχρι άρσεις ασυλίας βουλευτών. Είναι χαρακτηριστικό πως μέσα σε εννιά ημέρες θα έχουν ψηφιστεί τέσσερα νομοσχέδια, ενώ δεν έχει ακόμα δοθεί χρονοδιάγραμμα για το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας.

Η αρχή έγινε χθες με το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, που περιλαμβάνει μία σειρά διατάξεων (από τον τρόπο πληρωμής των τελών κυκλοφορίας μέχρι ρυθμίσεις για τον αιγιαλό). Σήμερα πέρασε από τη Βουλή το νομοσχέδιο για την Αναπτυξιακή Τράπεζα, ενώ αύριο στις 2:00 το μεσημέρι θα γίνει ψηφοφορία για την τροπολογία με θέμα «τροποποίηση - συμπλήρωση παραχώρησης για τη χορήγηση αποκλειστικού δικαιώματος διοργάνωσης και διεξαγωγής αμοιβαίου ιπποδρομιακού στοιχήματος».

Την Πέμπτη ψηφίζεται το νομοσχέδιο του υπουργείου Άμυνας που ρυθμίζει γενικότερα θέματα, ενώ τη Μεγάλη Δευτέρα εισάγεται στην Ολομέλεια νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας (για το νέο σύστημα πρόσβασης στα πανεπιστήμια). Δεν είναι ακόμα γνωστό πότε θα έρθει στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, που περιλαμβάνει μία σειρά θετικών διατάξεων (π.χ. 120 δόσεις, συντάξεις χηρείας και εργασιακά θέματα).

Αύριο η Ολομέλεια συζητά το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων και το βράδυ θα ψηφίσει την πρόταση του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση, που πέρασε με μεγάλη πλειοψηφία από τη Διάσκεψη των Προέδρων. Στη συζήτηση θα μιλήσει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και οι πολιτικοί αρχηγοί, ενώ η ψηφοφορία θα γίνει δι' εγέρσεως.

Η κοινοβουλευτική εβδομάδα δεν «περιλαμβάνει» μόνο την ψήφιση νομοσχεδίων αλλά αναμένεται να έχει και σφοδρές πολιτικές κόντρες. Ο πολιτικός υδράργυρος αναμένεται να χτυπήσει «κόκκινο» την Παρασκευή, όπου είναι προγραμματισμένες δύο συζητήσεις στην Ολομέλεια με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. 

Συγκεκριμένα θα συζητηθούν αιτήματα για άρση ασυλίας, μεταξύ των οποίων και του Ανδρέα Λοβέρδου για τη Novartis. Θα ακολουθήσει η συζήτηση επίκαιρης ερώτησης τεσσάρων βουλευτών (του Πάνου Καμμένου, της Μαρίας Κόλλια-Τσαρουχά, του Κώστα Κατσίκη και του Αριστείδη Φωκά) προς τον υπουργό Εξωτερικών, με θέμα «διαγωνιστική διαδικασία για την ανάδειξη παρόχων υπηρεσιών υποστήριξης των Προξενικών Γραφείων Διπλωματικών Αρχών».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v